24 Haziran 2022 04:15

Ores işçileri: Sendika hakkımız engellenemez

Ores’te Birleşik Metal-İş’in yetki aldı ancak, sendika toplu sözleşme için masaya oturmaya hazırlanırken Ores patronu işçiler üzerindeki baskıyı arttırdı.

Ores tanıtım videosundan ekran görüntüsü

Paylaş

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, reklam panosu üretimi yapan Ores’te Birleşik Metal-İş’in yetki almasıyla birlikte işçiler üzerindeki baskılar arttı. İşyerindeki ağır çalışma koşullarına karşı örgütlendiklerini söyleyen işçiler, “Girdiğimiz bu yolda kararlıyız” diyor.

Ores Tanıtım Sistemlerinde çalışan işçiler, yakın zamanda DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şubede örgütlendi. Birleşik Metal-İş toplu sözleşme için masaya oturmaya hazırlanırken Ores patronu ise işçiler üzerindeki baskıyı arttırdı. İşçiler, e-devlet şifrelerinin istendiğini, işten atılmakla tehdit edildiklerini belirtti. Yaptıkları işin ağır, ücretlerinin düşük olduğunu belirten işçiler, “Hiçbir güvencemiz yok, geçinemiyoruz, sosyal haklarımız yok ve en önemlisi 17 yıllık bir müdürlerini işten çıkarınca müdüre bunu yapan işçilere ne yapmaz diye sendikalaşmaya karar verdik. Birliğimizi kurduk, daha iyi çalışma koşulları için sendikalaştık. Sayı tamamlanıp, sendikamız bildirimde bulunduktan sonra üzerimizdeki baskı da arttı” dedi.

PATRON İŞÇİLERİ YILDIRMAK İÇİN HER YOLU DENİYOR AMA…

Bu süreçte 2 işçinin işten çıkartılıp ertesi gün geri çağırıldığını söyleyen işçiler, patronun tek tek işçileri çağırıp sendikadan vazgeçirmeye çalıştığını söyledi. Sendikaya güveni sarsacak ifadelerin kullanıldığını aktaran işçiler, bütün bunlara rağmen sendikalaşmaktan vazgeçmemekte kararlı olduklarını ifade etti.

Patronun fabrikada iş olmasına rağmen işçileri cezalandırmak için bir süre fazla mesai yaptırmayacaklarını söyleyen bir işçi, “Çünkü onlar da biliyor ki işçi fazla mesai yapmazsa geçinemez. Zaten 5 işçiyi de izne çıkardılar. Ores patronunun tüm çabası işçilerin birliğini bozmak ve sendikadan istifa ettirmek. Sendikamız, patronun yaptığı her baskıya karşı işçilere birliğimiz bozulmasın diye mesaj atıp bizi bilgilendiriyor. Bizler de Ores işçileri olarak fabrikada çalışan tüm işçi kardeşlerimizin tamamını sendikaya üye olmaya ve haklarımızı almaya çağırıyoruz” dedi.

"SENDİKAYI TANIYIN, BASKILARA SON VERİN"

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada da “Ores yöneticileri işçilerin sendikalaşmasından haberdar olduğu ilk andan itibaren işçilerin sendikal tercihleri konusunda yoğun bir baskıya başladı. Son olarak sendikamızın örgütlenme faaliyetlerinden dolayı 5 üyemiz hukuka aykırı bir biçimde, talepleri dışında uzun süreli yıllık izne gönderilmişlerdir. Kanuna aykırı bir biçimde üyelerimizin yıllık izne gönderilmesi, işyerinde sendikal iradeyi engellemeye dönük davranıldığını, üyelerimizi işyerinden uzaklaştırarak diğer işçilere gözdağı verilmeye ve örgütlülüğümüzün zayıflatılmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır” denildi. 

Birleşik Metal-İş taleplerinin hukuksuzca izne çıkartılan üyelerine derhal işbaşı yaptırılması ve patronun sözleşme masasına oturması olduğunu vurguladı.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, İsrail ile ilişkilerin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışma başlattı

SONRAKİ HABER

TTB'nin 74. kongresi yarın başlıyor: Emek bizim söz bizim, sağlıklı bir gelecek ellerimizde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...