16 Haziran 2022 21:55

Çevre Derneği Başkanı hakkında termikçi şirketin açtığı 1 milyon TL’lik tazminat davası reddedildi

Yatağan Termik Enerji Üretim şirketinin Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol hakkında açtığı 1 milyon liralık manevi tazminat davası reddedildi.

Fotoğraf: Kazım Erol

Reklam

Özer AKDEMİR

Muğla'nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş., Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol hakkında açtığı 1 milyon liralık manevi tazminat davası reddedildi. Yatağan Asliye Hukuk Mahkemesi şirketin tanık dinlenme ve yeni delil sunma taleplerini dikkate almayarak gerekçeli kararın sonra açıklamak üzere davanın reddine karar verdi.

2014 yılında özelleştirilerek kamudan özel sektöre geçen Yatağan Termik Enerji Şirketi yaklaşık 40 yıldır bölgede hava, toprak ve su kirliliğine neden olduğu yönünde sıkça eleştiriliyor. Şirketin işlettiği kömür ocakları da birçok köyün boşalmasına neden oldu. Termikçi şirket, bölgedeki çok sayına antik kente ve kültür varlığına zarar vermekle de suçlanıyor.

TERMİKÇİ ŞİRKETİN MÜCADELEYİ ENGELLEME ÇABASI

Bölgede ekoloji mücadelesi yürüten örgütlerden Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, termikçi şirketin yol açtığı çevre, tarım ve kültürel sorunlara karşı birçok dava açtı.

Dernek, termikçi şirketle sık sık davalık da olurken geçtiğimiz aylarda dernek başkanı Kazım Erol’a yönelik açılan 1 milyon liralık tazminat davası açılmıştı. Yatağan asliye Hukuk Mahkemesi davanın ikinci celsesinde termikçi şirktin yeni tanık ve delil gösterme taleplerine gerek görmeyerek, elde edilen delillerin karar için yeterli olduğu sonucun vardı ve kararını verdi. Mahkeme, Erol’a yönelik açılan tazminat davasının reddine karar verdi. Kararın ardından Kazım Erol Yatağan Termik Enerji Üretim ve Bereket Enerji şirketinin Yatağan’da yaşamı, havayı, suyu, toprağı, zeytini, tarihi yok ettiğini ileri sürerek, buna karşı yürütülen mücadeleyi engellemek için kendisi hakkında şirketin açtığı 1.000.000 TL’lik manevi tazminat davasının reddedildiğini belirtti. Erol “Anayasal haklarımızı kullanarak hukuku yazmaya, istemeye devam edeceğiz. Yatağan’da hakimler var” dedi.

Reklam