14 Haziran 2022 16:07

Ekvador’da IMF politikalarına karşı protestolar

Ekvador’da sağcı Lasso hükümetinin IMF ile iş birliği halinde yürüttüğü neoliberal politikaları, Yerli Halklar Konfederasyonu’nun çağrısıyla ülke genelinde grev ve eylemlerle protesto edildi.

Fotoğraf: Rafael Rodríguez/AA

Paylaş

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da sokaklara çıkan yerli halklar ile siyasi ve sosyal örgütler, hükümetin Uluslararası Para Fonu (IMF) politikalarını protesto etti.

Ekvador basınında çıkan habere göre, sabahın erken saatlerinde; Chimborazo, Cotopaxi, Pastaza, Napo ve Tungurahua eyaletlerindeki yolları trafiğe kapatan halk, sağcı Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso’ya tepki gösterdi.

Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAIE) Başkanı Leonidas Iza, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, süresiz olarak ulusal greve gideceklerini belirtti.

Hükümete 10 talepte bulunduklarını kaydeden Iza, “IMF’nin değil halkın isteklerini yerine getirmesi gerekiyor. IMF ile birlikte gitmesi halinde bu yetişmiş insanlar ayağa kalkarak, bu dayatmaya izin vermeyecek” ifadesini kullandı.

Protestolara çeşitli sektörlerden 53’ten fazla sendika, siyasi ve sosyal örgütün yanı sıra Ekvador'da bulunan gençlik örgütleri de katıldı.

EKİM 2021 PROTESTOLARI

Hükümet sarayı Carondelet’in de bulunduğu tarihi merkezde 27 ve 28 Ekim 2021’de toplanan yüzlerce Ekvadorlu, hükümetin ekonomi politikalarına tepki göstermiş, polis müdahalesi ardından çıkan arbedede 37 kişi gözaltına alınmıştı. Çoğunluğu yerlilerden oluşan göstericiler, Lasso’nun diyalog teklifi üzerine eylemlerine ara vermişti.

Ekvador’da hükümet, IMF'den alınan borç nedeniyle ekonominin yeniden canlandırılması için mali reformların gerekli olduğunu savunuyor.

EKİM 2019 AYAKLANMASI

 Ekvador’da Ekim 2019’da, dönemin Cumhurbaşkanı Lenin Moreno hükümetinin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırma kararı, şiddetli protestolara neden olmuştu.

Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etmiş, askerleri sokaklara çıkarmış ancak bu tedbirler protestoları engelleyememişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Maaş yetmediği için dört gözle fazla mesai bekliyorum"

SONRAKİ HABER

Velilerden imam hatip dayatmasına tepki: Ayrımcılığa son verin, hukuku uygulayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...