14 Haziran 2022 13:59

Mithat Sancar: Yöntemlerimiz karşılık bulmazsa kendi adayımızı çıkarmak da önümüzde bir seçenek

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, “Bu yöntem karşılık bulmazsa demokrasi ittifakının adayını çıkarmayı da önümüzde seçenek olarak tutuyoruz” dedi. 

Mithat Sancar | Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, “Politikamız açık; müzakere, doğrudan diyalog ve gerçeklerle yüzleşme temelinde bir mutabakat... Bu saydığımız yöntem karşılık bulmazsa şüphesiz kendi yolumuzda yürüyeceğiz. Kimse imalar beklemesin. Bu yöntem karşılık bulmazsa demokrasi ittifakının adayını çıkarmayı da önümüzde seçenek olarak tutuyoruz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

Partinin kurucu Eş Genel Başkanlarından Fatma Gök ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile ihraç edilenlerin kurduğu platform üyeleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerinin de katıldığı grup toplantısında konuşan Sancar, “KHK’ler ile hukuksuzluklara mağduriyetlere maruz kalmış misafirlerimiz var. Kendilerine hoş geldiniz diyorum” dedi. 

“OHAL OLAĞAN HALE GELDİ”

Türkiye’nin tarihi Olağanüstü Hal (OHAL) ve sıkıyönetimler tarihi olduğunu dile getiren Sancar, “AKP iktidara geldiğinde bu ülkede OHAL vardı. Şimdi de olağan hale gelmiş, kurumsallaşmış bir OHAL var, 20 Temmuz 2016’da 3 ay için ilan edilen OHAL, halen fiilen uygulanmaya devam ediliyor. Kayyım ve KHK uygulamalarında ısrar eden AKP-MHP faşist yönetimi OHAL’e can simidi gibi sarılmıştır, bunu bırakmaya niyetleri yoktur. Çünkü olağan şartlarla demokrasi ve hukukla bu ülkeyi yönetmenin kendileri ve zihniyetleri açısından mümkün olmadığını biliyorlar” dedi. 

“GEMLİK YÜRÜYÜŞÜ DE BİZİM DEMOKRATİK ÇÖZÜM VE BARIŞ KONUSUNDA TUTUMUMUZUN BİR BAŞKA ALANDAKİ YANSIMASIDIR”

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına ilişkin de konuşan Sancar şunları söyledi: 

“İmralı’da Öcalan ile en son Ağustos 2019’da avukat görüşmesi yapılmıştı. Kamuoyuna çok net bir mesaj vermişti. Abdullah Öcalan, ‘Bir haftada çatışma durumunu ihtimalini ortadan kaldırırım’ demişti. Burada da başta devlet aklı olmak üzere bütün kesimlere bir mesaj iletmişti. Neden bu şans değerlendirilmiyor. Neden daha önce tecrübe edilmiş aslında önemli gelişmeler yaratmış yöntem rafa kaldırılıyor. İşte bizim burada Kürt sorununda demokratik çözüm, barış bunun yöntemi olarak diyalog, müzakere ve demokratik siyaset derken kastettiğimiz her alanda bunun imkanlarını yaratmak, ortadan kaldırılan şartların yeniden sağlanmasını istemektir. Gemlik yürüyüşü de bizim demokratik çözüm ve barış konusunda tutumumuzun bir başka alandaki yansımasıdır.” 

“ÇATIŞMALARI BİTİRMEK İSTİYORUZ”

“Evet çeşitli kuruluşlar kamuoyunun dikkatini yaygınlaşan savaş politikalarına, daha da derinleştirilmeye çalışılan çatışma anlayışına karşı demokratik çözüm ve barış imkanlarına dikkat çekmekti. Bu bir demokratik haktır. Gösteri Anayasal bir hak. Ama bu demokratik imkanı kullandırmamak için güvenlik güçleri iktidarın emriyle ağır şiddet uyguladılar. Milletvekillerimiz darp edildi, hatta gözaltına alınmak istendi. Kelepçe takıldı, görüntüler ortadadır. Şimdi burada böyle bir anlayışın nereye çıkacağını kestirmek zor değil. Demek ki, barış ve çözüm için yapılan her türlü gelişim bu iktidarı rahatsız ediyor. Çok rahatsız ediyor. Çünkü onlar için savaş siyaseti çözümsüzlük gerilim, kutuplaşma hayatta kalmanın neredeyse tek yolu. Bizi ise hayır diyoruz. Çatışmaları bitirmek istiyoruz. Biz bu ülkede kalıcı barışı sağlamak istiyoruz. Onun için her alanda mücadele yürütmeye devam edeceğiz. Parlamento zemininde bütün gücümüzü kullanacağız. Demokratik siyasetin bütün alanlarında çalışmalar yürüteceğiz.”

“DEMOKRASİ İTTİFAKININ ADAYINI ÇIKARMAYI DA ÖNÜMÜZDE SEÇENEK OLARAK TUTUYORUZ”

Sancar, seçimlere dair de şunları söyledi: 

“Parlamento seçimleri için çizdiğimiz yol net. Müzakere ile açık diyalog ve mutabakat ile ortak aday fikrine açığız. Müzakere başlıklarını da geçen yıl ilan ettik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde politikamız açık müzakere, doğrudan diyalog ve gerçeklerle yüzleşme temelinde bir mutabakat... Bu saydığımız yöntem karşılık bulmazsa şüphesiz kendi yolumuzda yürüyeceğiz. Kimse imalar beklemesin. Bu yöntem karşılık bulmazsa demokrasi ittifakının adayını çıkarmayı da önümüzde seçenek olarak tutuyoruz. Hiç başka şeyler aramasın kimse. Kulis bilgileriymiş de şuymuş buymuş... Yok öyle şey. Buradayız, herkesle konuşmaya açığız. Bizden daha dürüst, şeffaf davranan yok. Bizim gizlimiz saklımız yok. Her şeyimizle açıkça yürüyoruz, bizim dışımızdakilerin yaptıkları şey Bizans oyunları... Biz halkın gerçekliği ile mücadele yürütüyoruz, bakın cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan tartışmalara, sürekli farklı oyunlar, karanlık ilişkiler, acayip manipülatif senaryolar... Toplumun sorunlarına çözüm istiyoruz biz. Gerçek bir aydınlığı istiyoruz. Bizim ağzımızdan çıkanlar dışında kimse başka söze itibar etmesin” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Gürer: Tyana’da, Anadolu tarihini yeniden yazdıracak ayrıntılar saklı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Adalet Yürüyüşü bitmiş değil, sürdürüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa