12 Haziran 2022 21:30

Fransa'da milletvekili genel seçiminde sandıklar kapandı

Fransa'da Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için yapılan genel seçimlerde ilk tur oy kullanma işlemi sona erdi.

Fotoğraf: Ilnur Kalimullin/Unsplash

Paylaş

Fransa'da Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilinin belirleneceği genel seçimlerin ilk turu için oylama işlemi sona erdi.

Oy kullanma işlemi Fransa'nın ana kara topraklarında, yerel saatle 8.00'de başlarken büyük kentlerdeki vatandaşların da oy vermesiyle son sandıklar yerel saat ile 20.00'de kapandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, yerel saatle 17.00'de seçime katılım oranının ülke genelinde yüzde 39,42 olduğunu açıkladı. Bu oran 2017'de aynı saatte yüzde 40,75 olarak bildirilmişti.

Seçimde 6 bin 293 adayın milletvekili olmak için yarıştığı ilk turda, bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılacak.

Seçimlerin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turuna, yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

GENEL SEÇİMDEKİ İTTİFAKLAR

Bu yılki genel seçimlerde iki ittifak öne çıkıyor. Nisan ayındaki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 3'üncü olan Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFİ) Jean-Luc Melenchon'un girişimiyle, LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakı kuruldu. Nupes ittifakı, mecliste salt çoğunluğu (289 sandalye) alarak, Melenchon'un başbakan olarak atanmasını hedefliyor.

MACRON, MECLİSTE SALT ÇOĞUNLUĞU ELDE EDEMEYEBİLİR

Fransız basını, son günlerde Macron'un liderliğindeki ittifakın mecliste çoğunluğu elde edemeyebileceğini yazıyor. Ipsos-Sopra Steria şirketlerinin 6-7 Haziran'da yaptığı seçim anketine göre, genel seçimlerde Ensemble ittifakı, mecliste 260 ila 300 milletvekili elde edecek.

Nupes'ün 175 ila 215 sandalye, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partilerin toplam 35 ila 55 sandalye alması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda Macron'un rakibi olan Marine Le Pen'in de aday olduğu genel seçimlerde, Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in (RN) 20 ila 50 milletvekili çıkaracağı tahmininde bulunuluyor.

GENEL SEÇİMDE BAŞARISIZ OLAN BAKANLAR İSTİFA EDECEK

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un yanı sıra kabinedeki 14 bakanın aday olduğu genel seçimde, milletvekili seçilemeyen başbakan da dahil bakanların kabineden istifa edecekleri daha önce belirtilmişti. (Paris/AA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li milletvekili Yüceer: Devlet çocuk işçiliğine iş cinayetlerine göz yumuyor, önlem almıyor

SONRAKİ HABER

Halkevleri, genel kurulunu birleşme çağrısıyla topladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa