03 Haziran 2022 09:30
Son Güncellenme Tarihi: 03 Haziran 2022 10:12

Mayıs ayında yıllık enflasyon ENAG'a göre yüzde 160,76, TÜİK'e göre 73,50 oldu

Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı. Aylık enflasyon ENAG'a göre yüzde 5,46, TÜİK'e göre yüzde 2,98 oldu. Yıllık enflasyon ise ENAG'a 160,76, TÜİK'e göre yüzde 73,50.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

ENAG hesaplamasına göre enflasyon mayısta aylık bazda yüzde 5,46 yıllık bazda yüzde 160,7 artış kaydetti.

En fazla aylık düşüş yüzde 0,41 ile haberleşmede, en fazla yükseliş ise yüzde 12,49 ile konut kaleminde gerçekleşti.

FİYAT İSTATİSTİKLERİ YAYIMLANMASINA BİR ANDA SON VERİLDİ

TÜİK, fiyat istatistiklerini yayımlamaya aniden son verdi. TÜİK 2003 yılından bu yana açıkladığı enflasyona esas madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçti. Böylece fiyatları kontrol etmenin yegane yolu ortadan kalktı. Gelişme “Karartma ve sansür” olarak değerlendirildi. Prof. Dr. Aziz Çelik, bu karartma nedeniyle “Çalışanlar ve emekliler bir çırpıda yüzde 9 az zam alacak” dedi.

TÜİK'E GÖRE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 73,5

TÜİK'e göre ise mayısta enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 73,50 oldu.

TÜİK verilerine göre yıllık en düşük artış yüzde 19,81 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 27,48 ile eğitim, yüzde 29,80 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 37,74 ile sağlık oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 107,62 ile ulaştırma, yüzde 91,63 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 82,08 ile ev eşyası oldu.

ALKOLLÜ İÇKİLER VE TÜTÜN, EĞLENCE VE KÜLTÜR, LOKANTA VE OTELLER ARTIŞIN EN YÜKSEK OLDUĞU KALEMLER

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Mayıs ayında aylık bazda en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,41 ile eğitim, yüzde 1,49 ile haberleşme ve yüzde 1,61 ile sağlık oldu.

Buna karşılık, 2022 yılı Mayıs ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 6,53 ile alkollü içkiler ve tütün, yüzde 6,15 ile eğlence ve kültür, yüzde 5,47 ile lokanta ve oteller oldu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "(Vergileri) Devamlı artırıyoruz. Bundan dolayı da çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz hem sigarada artırıyoruz. Hayret! Aç, sefil geziyor ama rakıyı almaktan, birayı almaktan geri durmuyor" demişti.

144 TEMEL BAŞLIKTAN 130'UNDA ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Mayıs 2022'de, endekste kapsanan 144 temel başlıktan 9'unun endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 130 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,83, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 27,59, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,63 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,64 artış gerçekleşti.

NEBATİ: ENFLASYON DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRMİŞTİR

TÜİK'in nisan ayı verilerine göre resmi enflasyon yüzde 69,97; mayıs ayı verilerine göre yüzde 73,50 iken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati aylık enflasyon üzerinden "Enflasyon düşüş eğilimine girmiştir" dedi.

Nebati şu ifadeleri kullandı:

"Bugün açıklanan enflasyon rakamları, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyuyor. Nisan ayında yüzde 7,25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı Mayıs ayında yüzde 2,98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir.

Küresel salgın ve savaş ortamının tetiklediği gıda ve enerji başta olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar ve tedarik zincirlerinde oluşan bazı aksaklıklar, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz enflasyon artışlarında da temel bir rol oynuyor.

Uyguladığımız politikalar, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar, vergi indirimleri ve sübvansiyonlar vasıtasıyla vatandaşımızın fiyat artışlarından en az düzeyde etkilenmesini ve enflasyondaki gevşemenin artarak devamını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

Önümüzdeki süreçte, olumlu seyreden iklim koşullarının da etkisiyle, tarımsal üretimimizde gerçekleşmesini beklediğimiz artışın enflasyondaki gevşemeyi olumlu yönde destekleyeceğini öngörüyoruz.

Ayrıca, atacağımız ek adımlarla bir yandan insanlarımızın günlük hayatlarını etkileyen fiyat artışlarının önüne set çekerken diğer yandan da gelirleri artırarak gelir seviyesindeki düşüşün hızla önüne geçmeye devam edeceğiz.

Enflasyonla mücadele önümüzdeki dönemde birinci önceliğimiz olmaya devam edecektir. Vatandaşlarımızın enflasyon baskısı altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz!" (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık'tan Kanal İstanbul savunması: Arazisi ekolojik açıdan hassas bölge ama kamu yararı var

SONRAKİ HABER

Öğretmenler odasında "sürtük" tartışması | Milli Eğitim Şube Müdürü okul bastı, küfrederek öğretmen yumrukladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...