17 Mayıs 2022 10:55

Çeşme Projesi'ne karşı miting: Çeşme’yi ranta teslim etmeyeceğiz!

Çeşme Turizm Projesi'ne karşı sendikalar, meslek odaları, çevre örgütleri ve siyasi partiler Konak Cumhuriyet Meydanı’nda mitinge dönüşen kitlesel bir basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesine karşı sendikalar, meslek odaları, çevre örgütleri ve siyasi partiler, Konak Cumhuriyet Meydanı’nda mitinge dönüşen kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Bilirkişi raporunda kamu yararı olmadığı belirtilmesine rağmen bakanlığın projede ısrar etmesine karşı DİSK Ege Bölge Temsilciği, Türk-İş Ege Bölge Temsilciği, KESK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, EGEÇEP ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin çağrısıyla düzenlenen eyleme; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP il örgütü, EMEP, TİP ve birçok siyasi parti katıldı.

Eylemde sık sık “Ranta teslim olmayacağız”, “Çeşme halkın, halkın kalacak”, “Talana geçit vermeyeceğiz”, “AKP mezara, halk iktidara” sloganları atıldı.

SOYER: DOĞAMIZI DİRENE DİRENE KORUYACAĞIZ

İlk söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’e turist çekmek için Çeşme’nin kıyılarını, parsellerini yabancı sermayeye satmaya hiç gerek yok. Bu şehirde daha çok talana, yıkıma hiç ihtiyacımız yok. Çeşme, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Belgesi ile Bakanlıkça yapılan planlama çalışmaları, ne yazık ki İzmir’in tüm değerlerini tehdit ediyor. Şunu çok iyi öğrendik ki yerel yönetimleri, yerel ekonomiyi korumayan hiçbir turizm projesi başarıya ulaşamıyor” dedi.

İzmir’i ranta kurban etmeyeceklerini vurgulayan Soyer, “Seferihisar’dan Selçuk’a, Kiraz’dan Çeşme’ye kadar İzmir’in her bir karış toprağı korumamız altında. Doğamızı direne direne koruyacağız” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Çeşme’ye yarımadaya sahip çıkmak istiyorsunuz ama birileri haritacılık oynuyor. Erdoğan almış eline cetveli, kalemi, harita çiziyor. Buna İzmir izin vermeyecek. Her yeri sattılar, kıyıları ormanları sattılar, sıra Çeşmeye geldi. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. 

“YARGIYI HUKUKA UYGUN KARAR VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

İzmir Barosu adına konuşan Avukat Ömer Turgut Erlat ise “Çeşme yarımadasında 16 bin hektar alan, yani ilçe sınırlarının yüzde 75’i tamamen devletin tasarrufunda olan kamuya ait bir alan. Yerleşim alanları dışında bütün kıyılar, tarım alanları, meralar özel kişilere devredilecek. Burada sadece ana yatırımcının sözü olacak. Buralar halka kapalı alanlar olacak. Halkın alanı halkın elinden alınacak” diye konuştu. 

İzmir Tabip Odası, TMMOB, EGEÇEP ve İzmir Barosu olarak açılan davaları hatırlatan Erlat, “Bilirkişiler bu işlerin kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu tespit etti. İki ay önce karar geldi ama Danıştay’dan hâlâ karar yok. Yargıyı derhal hukuka uygun karar vermeye çağırıyoruz. Yargının işlemesini bekliyoruz” dedi. 

“İTİRAZIMIZI BÜYÜTME ZAMANI”

Son sözü alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da “Buradan bir kez daha sesleniyoruz: AKP İzmir’den elini çek. Çeşme Projesi, Kanal İstanbul'un benzeri. AKP’nin ayakta kalmak için ısrarla yapmak istediği ve yapmak için de herkesi bir biçimde buna ortak etmek istediği bir proje. Bunu başından beri anlatmaya çalışıyoruz. Durumun vahametinin farkına varıp, katılan herkesle güçlü toplumsal itirazı büyütme zamanı” diye konuştu.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam