16 Mayıs 2022 10:00

Mülkiyeli öğrencilerden ‘inek duası’ soruşturmasına tepki

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgeler Fakültesi (Mülkiye) öğrencileri, gelenek haline gelen İnek Bayramı'nda açılan soruşturmaya tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnek Bayramı’nda bir öğrencinin imam rolüyle yaptığı ‘İnek Duası’, iktidara yakın yayın organları tarafından hedef gösterilince rektörlük tarafından soruşturma başlatıldı. Mülkiye öğrencileri, ‘İnek Duası’ndaki imam figürünün bir dine ve inanca hakaret değil üniversitelerdeki eleştirel düşünmenin bir yansıması olduğuna dikkati çekerek “Mülkiye öğrencileri olarak bu geleneğin devamı için mücadele edeceğiz” dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde iki yıl aradan sonra 12-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen İnek Bayramı’nda, 2016’da imam temsilini canlandıran kişinin davasının bu yıl beraat kararıyla sonuçlanmasıyla birlikte imam temsili tekrar sahnede yerini aldı. Bayramın ilk günü imamın sahneye çıkması gerici bir grup tarafından engellenmek istendi fakat öğrencilerin yoğun tepkisiyle karşılaştı. İnek Bayramı ve imamı canlandıran öğrenci, çeşitli haber siteleri, siyasetçiler ve topluluklar tarafından hedef gösterilirken Ankara Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı açıklamada geleneği ‘olay’ olarak niteleyerek disiplin ve adli sürecin başlatılacağını duyurdu.

“FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI”

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri hem bayram boyunca okuduğu fermanlar da hem de atılan “İmam bizim onurumuzdur”, “İnek Bayramı bizim onurumuzdur” sloganlarıyla geleneğini korumaya devam ediyor. Uluslararası İlişkiler 2. sınıf öğrencisi, İnek Bayramı’nın fakültenin geleneği olduğunu hatırlatarak “Buradaki imam figürü asla bir dine hakaret olmamakla birlikte üniversitelerdeki eleştirel düşünmenin bir yansımasıdır” dedi. Bir başka öğrenci ise bu tür saldırıların sistematikleştiğine vurgu yaparak “Tüm bu saldırılar yalnızca yıl içinde 2 günlüğüne gerçekleştirdiğimiz İnek Bayramı’na değil üniversitelere, fikir özgürlüğüne ve yaşam alanlarımıza yönelik. Biz imam sahnedeyken de gördük ki öğrencilerin bir arada olması gelen saldırıları önlemenin en etkili yolu. Geleneğimizi bu saldırılardan korumamız da ancak bu birlikle mümkün” dedi.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ HEDEFTE

İktisat bölümü 2. sınıf öğrencisi ise İnek Bayramı’nın hiciv ve eleştirel kültürün fakültede yaşatıldığı ve sıra arkadaşlarıyla beraber coşkuyla kutladıkları köklü bir gelenek olduğuna vurgu yaparak “Öğrencilere seslenişte bulunan imam figürü dinle dalga geçmez. Bilhassa ‘imam’ figürünün hitabeti üzerinden otorite ve baskı araçları hedef alınır, taşlama yoluyla yerilir. İnsanlığın mutabakata vardığı evrensel değerler esas alınarak geliştirilen ilerici bir dille de ‘İnek Duası’ okunur” dedi. Yapılan saldırıların sebebinin özgürlük ve demokrasi odaklı Mülkiye geleneğini tasfiye etmeye çalışmak olduğunu dile getiren öğrenci “Mülkiye öğrencileri olarak bize düşen, sıra arkadaşlarımızla kol kola bu geleneğin devamı için mücadele etmektir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Müze Gazhane'deki duvar resmi AKP'liler hedef gösterince kaldırıldı

SONRAKİ HABER

İzmir’de eğitim sendikaları şiddete tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...