İzmir’de Boğaziçi Üniversite öğrencilerine destek verenlerin beraat talebi kabul edilmedi
İzmir’de Boğaziçi Üniversite öğrencilerine destek vermek isteyen 3 kişi hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan davada beraat talebi reddedildi.

Fotoğraf: TİHV
İLGİLİ HABERLER

İzmir’de Boğaziçi Üniversite öğrencilerine destek verenler hakim karşısına çıktı

İzmirli öğrenciler: Boğaziçi'nin mücadelesi umutlarımızı tazeledi
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin 3 Şubat 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde süren kayyum protestolarına destek açıklamasına yapılan polis müdahalesinde gözaltına alınan 3 kadının “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın ikinci duruşması İzmir 41. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada yargılanan Aytül Uçar ve Emine Akbaba hazır bulunurken, İrem Çelikbaş ise katılmadı. İlk sözü alan Emine Akbaba’nın avukatı Arif Ali Cangı, dosyada sadece kötü muamele yapan polislerin tanık beyanlarının olduğunu söyleyerek, “Bu haliyle dosyadan mahkumiyet çıkması mümkün değildir. Bu nedenle derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.
“ELEŞTİRİLERİMİN ARASINDAYIM”
Emine Akbaba da ifadesinde, henüz açıklama başlamadan polis şiddetinin başladığını ve gözaltında kötü muamele gördüğünü belirterek, “Cumhurbaşkanına yönelik politik eleştirilerimin arkasındayım. Suçlamaları kabul etmiyorum” diye konuştu.
Aytül Uçar ise, “Olay günü polis kitle henüz toplanmadan gaz sıktı. Gözaltına alınanlara şiddet uygulandı ve ters kelepçeli olarak araçlara götürüldük. Biz yasal hakkımız çerçevesinde hareket ettik. Bu yüzden yargılanmaktan çok üzgünüm. Suçsuzum ve beraatimi talep ediyorum” dedi.
Dosyada tanık olan polis memuru Selen Albayrak ise suçu oluşturan hakaretleri gözaltı aracında duyduğunu iddia etti.
DURUŞMA 2 EYLÜL’E ERTELENDİ
Sanık ve tanık ifadelerinin ardından söz alan savcı, birinci celsede mağdur vekilinin müdahil olma talebinin kabul edilmesini talep etti. Savcının talebi üzerine söz alan Av. Arif Ali Cangı, “Cumhurbaşkanlığı Hukuk Bürosunun gönderdiği yazının dikkate alınmamasını talep ediyoruz. Şikayete bağlı olmasa da eylemin kendisi kişiye bağlı bir eylem olduğundan müdahil talebinin kabul edilebilmesi için kendisinin bizzat şikayetçi olup olmadığı konusunda talimat yazılmasını ve bundan sonra katılma konusunda karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Talep ve itirazların ardından mahkeme başkanı, olay günü gözaltı aracındaki kamera görüntülerinin istenmesine, sanık avukatlarının sunacağı tanık listesinin dosyaya alınmasına karar vererek duruşmayı 2 Eylül’e erteledi.
"KOLLUK GÜÇLERİ SORUŞTURULSUN"
Duruşma öncesi basına sunulan açıklama metninde, yargılanan hak savunucularının hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığı, ardından da gerçeğe aykırı tutanaklar hazırlayarak Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla yargılandıkları vurgulandı. İfade özgürlüğünün hedef alındığı, bu baskıların uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Yargılanan hak savunucuları derhal beraat edilmeli ve başta işkence yasağı olmak üzere temel hak ve özgürlükleri ihlal eden kolluk güçlerinin şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturulması talep ediyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et