10 Mayıs 2022 08:14
Son Güncellenme Tarihi: 10 Mayıs 2022 20:36

5 Haziran saldırısında polislere beraat | "Gerekçe hukukla izah edilemez"

HDP'nin Diyarbakır mitingine saldırıya dair davada, daha önce "görevi ihmalden" hapis cezası verilen 4 polis yeniden yargılandı. Mahkeme, "polislere suç yüklenemeyeceği" gerekçesiyle beraat verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’nin Diyarbakır’daki 5 Haziran mitingine dönük bombalı saldırıya dair açılan davada, daha önce “görevi ihmalden” hapis cezası verilen 4 polis için yeniden yapılan yargılamadan beraat çıktı.

Diyarbakır 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi “belediyenin çöpleri toplamadığı için bombaların tespit edilemediği ve olayda sanık polislere suç yüklenemeyeceği” gerekçesini sundu. Kararı Evrensel’e değerlendiren davanın avukatlarından Nadide Kurul, “Böyle bir gerekçe olamaz, ne hukuken ne de akıl mantıkla izah edilebilir” dedi. 

YARGILAMA OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ OLMADI

5 Haziran davasının avukatlarından Nadide Kurul, davada başından beri olması gerektiği bir yargılama yoluna gidilmediğini söyledi.

Kurul, “Mahkemenin görevsizliğiyle başlayan ve bu güne kadar gelen süreçte, görülmesi gereken mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi değil Ağır Ceza Mahkemesi olması gerektiğini bunu içeren birçok talebimiz vardı hepsi reddedildi. En son sanıkların cezalandırılması yönündeki talebimiz de önceki duruşmalarda 4 polis için ceza, diğerleri için beraat istendi. O da 9. Ağır Mahkemesinin kararıyla kaldırıldı ve beraat etmeleri yönünde görüş bildirdi. Bu karar üzerine 14. Asliye Ceza Mahkemesi 4 polis hakkında beraat kararı verdi” dedi.

BÖYLE GEREKÇE OLAMAZ 

Verilen beraat kararının devam eden cezasızlık politikalarının sonucu olduğunu ifade eden Kurul, “Çok sayıda görüntü kaydı, bunlar basına da yansımıştı. Orada çok açık biçimde bu polis memurlarının görevlerini yerine getirmedikleri net bir şekilde izlenebiliyor. Bu karar yanlış, söylemeye devam edeceğiz. Böyle bir gerekçe olamaz, belediye çöpü toplamadı, biz bombayı bulamadık. Böyle bir gerekçe olamaz, ne hukuken ne de akıl mantıkla izah edilebilir. Kaldı ki orada yığınlarla çöp yok. Bu tamamen beraat etmelerine yönelik, yine cezasızlık politikasına yönelik bir karar. Biz bunu istinafa, Yargıtay’a kadar takip edeceğiz” dedi.

4 POLİSE VERİLEN CEZA BOZULMUŞTU

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik IŞİD’li Orhan Gönder tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili 14 polise görevi ihmal”den dava açılmıştı.

Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi, 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve 200’ü aşkın kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili 7’si amir 14 polisin yargılandığı davada sanıklardan 4’ü hakkında 2 ay 15’şer günlük hapis cezası vermişti.

Söz konusu karar, ayrı ayrı yapılan itirazlar üzerine Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından şubat ayında bozulmuştu.

Mahkeme, bozma gerekçesinde hapse mahkum edilen polislerin olaydan sorumlu tutulamayacağını belirterek, katliamın sorumluluğunu çöpleri toplamadığı gerekçesiyle belediyeye yüklemişti. (Diyarbakır/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Polis gözetiminde HDP İstanbul binasına giren bu kişi kim?

SONRAKİ HABER

"Rakılı fotoğraf" paylaşan Pegasus çalışanın serbest bırakılmasına başsavcılık itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...