01 Mayıs 2022 09:01

Ankara’da on bini aşkın işçi ve emekçi 1 Mayıs alanında buluştu | Yoksulluğa lanet, Gezi’ye selam

Ankara’da sabah saatlerinde ilçelerde 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. OSTİM ve Gersan işçileri “Alabildiğiniz manda yoğurdu, alamadığımız peynirler sayesinde" pankartı ile yürüdü.

Ankara | Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Damla KIRMIZITAŞ
Burcu YILDIRIM
Zuhal Şiran ÇİLOĞLAN
Ankara

Ankara'da 1 Mayıs'ın adresi Tandoğan meydanı oldu. KESK, DİSK, TMMOB, ASMMO ve Ankara Tabip Odası'nın çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs’a 10 bin civarında emekçi katıldı. Gençlerin ve kadınların katılımının yoğun olduğu 1 Mayıs’ta, artan yoksulluğa ve Gezi davasında verilen hapis cezalarına tepki öne çıktı. Pandemi nedeniyle 2 yıl aradan sonra yapılan 1 Mayıs, bayram havasında geçti.

KUTLAMA SABAH İLÇELERDE BAŞLADI

Başkentte 1 Mayıs coşkusu sabah saatlerinde ilçelerde başladı. Sincan’da Eğitim Sen’in çağrısıyla yapılan eylemde “Herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işinin olduğu, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, mültecilik statüsünün tanındığı bir gelecek istiyoruz” denildi.

OSTİM VE GERSAN İŞÇİLERİNDEN ‘MANDA YOĞURDU’ TEPKİSİ

OSTİM ve Gersan işçileri, Meydan AVM’nin önünden ‘Alabildiğiniz manda yoğurdu, alamadığımız peynirler sayesinde", pankartı ile yürüdü. ‘Sermeye mezara, emek iktidara”, “İş, ekmek, özgürlük” , “Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atan işçiler, Batıkent Metro önünde Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri ile bir araya geldi. Kitle “Krizin yükü patronlara”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak davul zurna eşliğinde halaylarla 1 Mayıs’ı kutladı.

MAMAK: DÜZENİN TEK VAADİ DAHA FAZLA YOKSULLUK

Mamak ilçesinde sendikalar ve siyasi partiler 1 Mayıs için toplandı. Tuzluçayır Meydanı’nda halaylarla kutlanan 1 Mayıs'ta, sendikalar ve siyasi partilerin yaptığı açıklamada, “Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla, salgınla mücadele ederken ülkemizin tüm kaynakları bir avuç ayrıcalıklı zümre ve patronlar için seferber edilmekte. Geçinmeye, haksızlıklara, taleplerimize yönelik feryatlar baskı, şiddet, sansür ve zor ile bastırılmak isteniyor” denildi.

TUZLUÇAYIR

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve yöre derneklerinin yaptığı açıklamada ise “Rekor üstüne rekor kıran işsizlik, hayat pahalılığı, soframızdaki ekmeğimizi küçültüp, geleceğe güvenle bakmamızın önüne set çekiyor. Bize güvencesiz istihdamı, kölece çalışmayı, açlık sınırında bir yaşamı reva gören, haklarımızı, özgürlüklerimizi ortadan kaldıran, her seferinde bizim değil, sermayenin, patronların yüzünü güldüren, bu düzenin bize tek vaadi ‘daha fazla yoksulluk, daha fazla sefalet, daha fazla baskıdır.’ Umudu büyütmek için halktan, emekten yana yeni bir başlangıç için, insan, emek ve doğa düşmanı bu düzene artık yeter diyoruz." denildi.

BATIKENT

Ankara’da 1 Mayıs mitingi için Batıkent’te toplanmalar başladı. OSTİM ve Gersan işçileri, Meydan AVM’nin önünden ‘Alabildiğiniz manda yoğurdu, alamadığımız peynirler sayesinde", pankartı ile yürüdü. ‘Sermeye mezara, emek iktidara”, “İş, ekmek, özgürlük” , “Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atan işçiler, Batıkent Metro önünde Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri ile bir araya geldi. Kitle “Krizin yükü patronlara”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak davul zurna eşliğinde halaylarla 1 Mayıs’ı kutladı.

ODTÜ ÖĞRENCİLERİ

ODTÜ öğrencileri "Savaşa, krize, geleceksizliğe karşı özerk ve demokratik üniversite mücadelesinde sınıfımızın saflarına" ana pankartıyla ‘Savaşa değil, eğitime bütçe’, ‘ İşçi gençlik el ele mücadeleye’ , ‘ODTÜ burada, emekçinin yanında' sloganlarıyla yürüyor.

EMEK GENÇLİĞİ 1 MAYIS ALANINDA

Emek Gençliği 1 Mayıs alanına "Faşizme ölüm halka hürriyet" sloganıyla koşarak girdi.

ENERJİSA İŞÇİSİNE POLİS MÜDAHALESİ

Polis, ENERJİSA'dan atılan enerji işçilere "Yoldan değil kaldırımdan yürüyün" diyerek müdahale etti. Mehmet Ali İçindere isimli işçi polis telsiziyle kafasından yaralandı. Yaralanan işçinin tedavisi, alanda bulunan sağlık emekçileri tarafından yapıldı.

 

 

Batıkent Site Görevlileri de "Tanımsız iş ve düşük ücrete karşı yaşanabilir konut için" talebiyle 1 Mayıs alanında yerini aldı.

KİMLER HANGİ TALEPLERLE 1 MAYIS ALANINDAYDI?

ÖNCEKİ HABER

Dünyada pek çok ülkede işçi ve emekçiler 1 Mayıs için alanlardaydı

SONRAKİ HABER

Memur Sen, bayram diye 1 Mayıs'ı kutlamadı, yazılı açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...