28 Nisan 2022 21:48

Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dair dosyanın iadesinin ardından Suudi Arabistan'a giden Erdoğan, operasyonu onayladığı öne sürülen Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dair dosyanın Suudi Arabistan'a iadesinden üç hafta sonra ülkeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı'yı öldürme veya yakalama operasyonunu onayladığı öne sürülen Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.

Erdoğan, Muhammed bin Selman ile Al-Salam Sarayı'nda bir araya geldi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uğurladı.

Erdoğan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'a geldiğini anımsatarak, "Hadimü'l Haremeyn'in daveti üzerine Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirdik. Tarihi, kültürel, beşeri bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz" açıklamasında bulundu.

"MENFAAT…"

İki ülke arasındaki iş birliklerine değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan'la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz. Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyelimizin olduğunu görüyoruz. Körfez Bölgesi'ndeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun ve bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı iş birliğine verdiğimiz önemin altını çiziyoruz. İlişkilerimizi her alanda geçmiştekinin de ötesine taşıyacağımıza inanıyorum. Rabbimizin rahmet, mağfiret ve şefkatinin gönülleri kuşattığı mübarek ramazan ayındaki bu seyahatimiz, dost ve kardeş Suudi Arabistan'la yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır."

ABD İSTİHBARATI, PRENS MUHAMMED'İN KAŞIKÇI OPERASYONUNU ONAYLADIĞINI RAPORLADI

Şubat 2021'de yayımlanan bir ABD istihbarat raporu, Veliaht Prens Muhammed'in Kaşıkçı'yı öldürme veya yakalama operasyonunu onayladığını bildirmişti. Suudi Arabistan ise rapordaki bulguları reddederek Selman'ın olayla ilgisi olmadığını savunmuştu.

CIA başta olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının katkıda bulunduğu raporda, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık" ifadesi yer almıştı.

Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

Cinayete ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 26 sanığın yargılandığı dava dosyasının, Adalet Bakanlığı onayıyla Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine karar verilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİSK'ten 1 Mayıs hafıza sergisi

SONRAKİ HABER

Pernod Ricard Türkiye grubu içkilerin zamlı fiyat listesi paylaşıldı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...