28 Nisan 2022 23:10

Eğitimde eşitsizlik, geçinmekte zorluk yaşıyoruz

Ankara'da liseliler geçim zorluğu, sınav stresi ve eğitimdeki yetersizliklere isyan ediyor: "Maddi durumu iyi olan okuyor. İyi bir dershane de artık özel okul fiyatına geliyor."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Selen AKÇAKOCA
Ankara

Ankara Batıkent’te konuştuğumuz lise öğrencileri, maddi zorluklar, eğitimdeki sıkıntılar ve sınav stresiyle boğuştuklarını dile getiriyor.

"HAYATIN SONUYMUŞ GİBİ ÇALIŞIYORUZ"

Üniversite sınavında baraj neredeyse sıfırlanmasına rağmen sınav stresi değişmedi. Aile baskısını üzerinde hissettiğini dile getiren 11. sınıf öğrencisi, üniversite sınavının kendisi için bir dönüm noktası olduğunu düşündüğünü söyleyerek “Hayatın sonuymuş gibi çalışıyoruz. Bunun olmadığı stressiz bir eğitim hayatı istiyorum” dedi.  “Geçen gün enstrümanımın tellerini değiştirdim ve 420 TL verdim. Bu benim canımı yaktı” diye konuşan bir başka liseli ise hayat pahalılığından dertli. Her şeyin fiyatının katlanarak arttığını belirten liseli “1 Mayıs bunlara başkaldırmak için mükemmel bir gün” dedi.  Bir diğer öğrenci ise arkadaşlarıyla dışarı çıktığında herhangi bir yere gidemediğini, tek alternatiflerinin parklarda oturmak olduğunu anlatıyor. 

"HOBİ EDİNMEK DE ÇOK PAHALI"

Hem sınava hem de artık bir hobi sahibi olmanın yüksek maliyetleri nedeniyle hobilerden vazgeçmek zorunda kaldığını söyleyen liseli “Hobi edinmek bile çok masraflı. Bir gitar bile asgari ücretin yarısı kadar oldu. Bu ekonomik zorlukların üzerine bir de sınav süreci ekleniyor. Çözüm ne onu da bilmiyoruz” dedi.

"MADDİ DURUMU İYİ OLAN OKUYOR"

Özel okulların fiyatının çok arttığını iyi bir dershanenin özel okulla aynı fiyata denk geldiğini belirten bir liseli de “Devlet okullarında bir sınıfta 40 kişi var. Bu öğretmenin öğrencilerle yeterli ilgilenmesine engel” diye konuştu. Ülkede çok sayıda üniversite olduğunu ama üniversitelerin düzeylerinin çok farklı olduğunu düşünen liseli “Maddi durumu olan okuyor, onun çocuğunun da maddi durumu oluyor. Maddi durumu olmayan okuyamıyor, onun çocuğunun da maddi durumu olmuyor ve bu böyle devam ediyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EŞİK: Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'ne tekrar taraf olmamızı sağlayabilir

SONRAKİ HABER

“Adalar’da Halk Ekmek istiyoruz, geçinemiyoruz!”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa