03 Mayıs 2021 04:00

Lise öğrencileri: Sürekli artan gelecek kaygısı yüzünden bugünü yaşayamıyoruz

Sultangazi'den lise öğrencileri Evrensel'e yazdı: Biz gençler sınavsız, parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemi talep ediyoruz.

Fotoğraf: Delwin Steven Campbell/Flickr

Paylaş

Sultangazi'den 11. sınıf öğrencileri Eylül ve Ömer
İstanbul

Bizler 11. sınıf lise öğrencisi gençleriz. Pandeminin gölgesinde ikinci kez 1 Mayıs’ı geride bıraktık. 1 Mayıs yıllar öncesinden bugüne kadar uzanan işçilerin, emekçilerin asla bitmeyen, gittikçe büyüyen ve büyüyecek ortak mücadelesinin günü.

Bugün insanların hâlâ uygun yaşam koşulları için çabaladığı, açlık sınırının istatistikleri ve hayat gerçekliği ile birlikte yüzümüze çok görünür bir şekilde vurduğu ama 3 haneli miktar ve daha fazlasının nereye gittiğini sorguladığımız gün. İşte tam da bu yüzden 1 Mayıs'a sembolik bir gün olarak değil de, sürmüş ve sürecek olan sınıfsal bir mücadele olarak bakmak eminiz ki daha doğru olacaktır. Biz gençlerin de 1 Mayıs’a böyle bakması gerektiğini düşünüyoruz.

Sürekli artan baskı ve şiddet biz gençleri bir boşluğa sürüklüyor, umutsuzluğa kapılıyoruz. Eğitim sistemi gittikçe niteliğini kaybediyor, daha da eşitsiz bir hal alıyor. 1 seneyi aşkın süredir okullar pandemi gerekçesiyle kapalı ve uzaktan eğitim görüyoruz. Uzaktan eğitim birçok arkadaşlarımızın dediği gibi hiç verimli geçmiyor. (tıpkı yüz yüze eğitim gibi) Verimli geçseydi bile öğrencilerin bir kısmı derslere girebilecekken bir kısmı giremiyor fırsat eşitsizliği dediğimiz şey yine ortada. Buna rağmen uzaktan eğitimi geliştirmek için çaba sarf edilmiyor, gerekli materyaller, uygun internet altyapısı için bile doğru dürüst bir çalışma yok.

Gençler olarak kendimizi çölde tek başımıza terk edilmiş gibi hissediyoruz. Yüz yüze olmayan eğitim de yüz yüze sınav oluyoruz. Sürekli ezilmekten ve haksızlığa uğramaktan bıktık. Sürekli artan gelecek kaygısı yüzünden yarını düşünmekten bugünü yaşayamıyoruz. Oluşan rekabet ortamı yüzünden bunalıyoruz, bu sistem bizi her geçen gün daha da umutsuzluğa, daha da strese sokuyor...

Biz gençler sınavsız, parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemi talep ediyoruz. Tam da bu belirsizliklere çözüm ve taleplerimiz için bugünden bu mücadelenin içinde olmanın ve sürdürmenin önemli olması gerektiğini düşüyoruz. İşçi B’nin dediği gibi ‘Güzel günler bize gelmez, biz ona yürümedikçe’.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da yurttaşlar: Kobanê davasında amaç Kürtlerin siyaset alanını daraltmak

SONRAKİ HABER

Mercedes'in Almanya fabrikalarında yeniden kısa çalışmaya geçiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...