27.04.2022 15:07 / Güncelleme: 16:15

Dokuz kişiyi öldüren 3 Hizbullahçının daha tahliye edildiği ortaya çıktı

Diyarbakır'da 9 kişiyi öldürdükleri ve 3 kişiyi yaraladıkları için mahkum olan 3 Hizbullahçı'nın tahliye edildiği ortaya çıktı.

Dokuz kişiyi öldüren 3 Hizbullahçının daha tahliye edildiği ortaya çıktı Fotoğraf: Pixabay

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Hizbullah terör örgütünün askeri kanat yapılanmasında yer alan ve dokuz kişinin öldürüldüğü, üç kişinin yaralandığı tek kurşunlu infazları gerçekleştirdikleri için mahkum olan Abdulcabbar Kırtay, Kasım Azarkan ile Mizbah Sayan’ın AİHM kriterleri gerekçe gösterilerek serbest bırakıldıkları ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde 91 kişinin öldürülmesinden, 66 yaralamadan sorumlu tutularak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, terör örgütü Hizbullah'ın şura üyesi Mehmet Salih Kölge'nin tahliye edildiği ortaya çıkmıştı.

Hizbullah üyesi birçok tetikçi, yeniden yargılama talebi sonrası AİHM kriterleri gerekçe gösterilerek serbest bırakılmaya devam ediliyor.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları Yargıtay tarafından oy birliğiyle onanarak kesinleşen Kırtay, Azarkan ile Sayan'ın da, daha önce serbest bırakılan Hizbullah üyeleri gibi, yeniden yargılama kapsamında dosyalarının ele alınarak tahliye edildikleri öğrenildi.

DEFALARCA İTİRAF ETMİŞLERDİ

Örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü Beykoz Kavacık villalarında ele geçen bilgisayarlardaki örgüt arşivinde de her iki tetikçinin işlediği cinayetlere ilişkin örgüte verdikleri raporlar ele geçirilmişti.

Yine farklı tarihlerde yakalanan Hizbullah itirafçıları da iki sanığı fotoğraflarından teşhis ederek Silvan'da işlenen cinayetin failleri olduklarını itiraf etmişlerdi. Sanıklar da gerek savcı huzurunda, gerekse gözaltı sorgusunda bu cinayetlerin faili olduklarını itiraf etmişlerdi.

9 CİNAYET

Mahkeme heyeti, üç sanığı 1991-98 yıllarında Silvan ilçesinin Feridun ve Tekel mahallelerinde; Mehmet Sait İşçi, İsmet Öztürk, Mehmet Çiçek, Ahmet Okuyucu, Hamdusena Kırtay, Rauf Kırtay, Şirin Cesur, Abdullah Ay ve Cevat Kaplan adlı vatandaşların öldürülmesi, Recep Hekimoğlu, Zayit Ekinci ile İhsan Yüce’nin yaralanması eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle TCK’nın 146/1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

YARGITAY: ÜÇÜ DE ASLİ FAİL KARAR DOĞRU VE YERİNDE

Dosyayı esastan inceleyen Yargıtay, delillerin hukuka uygun elde edildiğini, sanıkların gerek gözaltındaki sorgularında suçlarını itiraf ettiklerini, gerekse savcı huzurunda yaptırılan tatbikat ve yer gösterme tutanaklarına göre de cinayetlerin asli faili olduklarını kabul ettikleri, aynı şekilde ele geçen örgütsel dokümanlarda bu cinayetlerin sanıklarca işlendiği hususunun sabit olması ve tüm dosya kapsamına göre yerel mahkeme kararında bir isabetsizlik görülmediğinden verilen hükmün ayrı ayrı onanmasına oy birliğiyle karar verince hüküm kesinleşmişti.

 AİHM NORMLARI GEREKÇE GÖSTERİLİP TAHLİYE EDİLDİLER

Sanıklar uzun gözaltı süresi, yargılamanın makul süre içinde sonuçlandırılmaması, heyette askeri yargıç bulundurulması, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yeniden yargılanma talebinde bulundular. Talebi jet hızıyla işleme alan mahkeme, Türkiye'nin de taraf olduğu AİHM ve AİHS normlarına uyma zorunluluğu bulunduğu gerekçesiyle yeniden yargılama kapsamında sanıkların tahliyelerine oy birliğiyle karar verdi. Tahliye kararının yine 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesine denk gelmesi dikkatlerden kaçmadı. (HABER MERKEZİ)

{{460187}}

02.02.2026 16:12

Gümüş fiyatları geriledi: Tarihin en büyük ikinci düşüşü

120 doları aşarak rekor kıran gümüş, birkaç gün içinde sert satışlarla çöktü. Fiyatlar bir günde yüzde 30’a varan kayıpla 82 doların altına inerken, düşüş gümüşün tarihindeki en sert ikinci günlük kayıp olarak kayda geçti.

Gümüş fiyatları geriledi: Tarihin en büyük ikinci düşüşü

Fotoğraf: Scottsdale Mint/Unsplash

02.02.2026 10:30 / Güncelleme: 10:52

Epstein’ın CIA’nın 'işkence uçağı'nı kullanmayı planladığı ortaya çıktı

ABD Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı yeni belgelerde, Jeffrey Epstein’ın pilotuyla yaptığı yazışmalarda CIA’nın Guantanamo’ya mahkum taşıdığı “işkence uçağı”nı kullanmayı planladığı ortaya çıktı.

Epstein’ın CIA’nın “işkence uçağı”nı kullanmayı planladığı ortaya çıktı

Jeffrey Epstein | Florida Hukuk İcra Dairesi

02.02.2026 15:52

Sobadan sızan gaz can aldı: Hatay’da baba ve kızı yaşamını yitirdi

Hatay’ın Hassa ilçesinde sobadan sızan karbonmonoksit gazı, baba ve kızının ölümüne yol açtı. Aynı evde bulunan iki kişi hastaneye kaldırıldı.

Sobadan sızan gaz can aldı: Hatay’da baba ve kızı yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!