26 Nisan 2022 05:02
Son Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2022 15:52

Kapalı mekanlarda maske zorunluğu, toplu taşıma ve hastaneler haricinde kaldırıldı

Bilim Kurulu toplantısının ardından kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapalı mekanlardaki maske zorunluğunun, toplu taşıma ve hastaneler haricinde kaldırıldığını duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Koronavirüs salgınına dair tedbirlerin gevşetilmesinin görüşüldüğü Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararları açıkladı.

TOPLU TAŞIMA VE SAĞLIK KURUMLARI DIŞINDA MASKE ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğun kaldırıldığını duyuran Erdoğan, toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında vakalar binin altına düşene kadar maske kullanımının devam edeceğini bildirdi.

Bilim Kurulu; ileri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı olanların, hastalık şüphesi olanların ve bunlarla teması olanların maske kullanmaya devam etmesini önerdi.

Yine bu gruplar başta olmak üzere tüm vatandaşların, hatırlatma dozu aşılarını ihmal etmemesi hatırlatıldı. Erdoğan bu konuda Türkiye'de Turkovac aşısının etkili olduğunu söyledi.

Erdoğan ayrıca, koronavirüse dair ilaçların ücretsiz uygulanmasının devam edeceği, tedavi ile ilgili bilimsel gelişmelerin de yakından takibinin süreceğini söyledi.

BİLİM KURULU DÜZENLİ TOPLANMAYACAK

Erdoğan, Bilim Kurulunun olağanüstü durum yaşanmazsa düzenli toplantı yapmaya son verdiğini söyledi.

 TTB 2. BAŞKANI DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖKTEN: ERKEN VE YANLIŞ BİR KARAR

Salgınla mücadelede tek önlem olarak kalan maske zorunluluğunun kaldırılması kararını Evrensel’e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, bu kararı öngördüklerini ve beklenmedik bir karar olmadığını söyleyerek “Ama bu kararı onayladığımız anlamına gelmiyor. Bu karar çok erken alınmıştır ve doğru değildir. Çünkü pandemi bitmedi. Hala maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

"SALGIN BİTTİ GİBİ DAVRANAMAYIZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘okullarda da maske mecburiyeti kalktı’ açıklamasını da eleştiren Ökten, “Okullarda maskenin çıkması şu koşullarda uygun değil. Çünkü biz 5-11 yaş grubuna aşı hakkı tanımadık. Bu yaş grubu üstündeki çocuklarda ise aşılama oranımız çok çok düşük” hatırlatmasını yaptı. İktidarın gözünde pandeminin bittiğini ve bunu zaten çok önceden ilan ettiklerini dile getiren Ökten “Her gün insanlarımız ölüyor, yüzlerce yeni vaka yaşanıyor. Bunları görüp salgın bitti gibi davranmayız. Ayrıca yeni bir varyantla karşılaşmayacağımızın garantisi de yok. Son olarak Çin’de Omikron’un bir alt varyantı görüldü” diye konuştu. 

“PANDEMİ BİTMEDİ, SÜRÜYOR”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Virüsten korunmak isteyen insanlar maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat etmeye devam etmeli. Salgının nereye doğru gideceğini gösteren bir veri yok elimizde. Yeni bir dalga gelecek mi onu da bilmiyoruz. Salgınla mücadele salgının yayılması önlenerek yapılır.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Pandemi bitmedi, devam ediyor. Aşılamada bizden çok daha iyi durumda olan Avrupa ile aynı şekilde davranamayız. Kovid sıradan bir enfeksiyon değil. Toplumsal bir halk sağlığı sorunu olan salgınla bireysel önlemlerle baş edilemez.

Prof. Dr. İftihar Köksal: Virüs hala aramızda. Vaka sayısı 2 bin deniliyor ama gerçek bunun en az 2-3 katı. Çünkü test yapılmıyor. Bu ara geçiş döneminde çok daha dikkatli adımlar atmalıydık. 

SAĞLIK BAKANI KOCA: YÜZÜMÜZÜN AKIYLA MASKESİZ HAYATA GEÇİYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Okullarda ve diğer kapalı alanlarda maske mecburiyeti kalktı. Toplu taşıma araçlarıyla sağlık kuruluşları, vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar uygulamada istisnayı teşkil ediyor. Çok yakında yüzümüzün akıyla maskesiz hayata geçiyoruz. Dün 2 bin 604 olan vaka sayısından bu belli."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Kurulun en önemli toplantılarından biri olacak' dediği Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı 12.30 sıralarında başladı ve yaklaşık 3 saat sürdü. Bakan Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Bilim Kurulu haftaya en önemli toplantılarından birini yapmış olacak. Maske ile ilgili alınacak kararlar olacak. Okullardaki maske kullanımı dahil ele alınacak" demişti.

Bilim Kurulu en son 2 Mart'ta toplanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çukurova Üniversitesi 18’inci Üniversiteler Arası Tiyatro Festivali Başladı

SONRAKİ HABER

Çamlıçataklılardan yoğun katılımlı iftar yemeği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...