19 Nisan 2022 13:22

Annesi, Silivri'den sevk edilen Halil Kasal ile görüştü: "Kollarında dikiş var, boynu mor, Ferhan’ın da işkence gördüğünü söyledi"

İşkence iddiaları sonrası Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevinden İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevine sevk edilen mahpuslardan Halil Kasal’ın annesi, oğlu ile yaptığı görüşmeyi Evrensel’e anlattı.

Halil Kasal'ın annesi Beyaz Çelik (solda) | Fotoğraflar: AA ve Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

İşkence iddiaları sonrası Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevinden İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevine sevk edilen mahpuslardan Halil Kasal’ın annesi oğlu ile yaptığı görüşmenin detaylarını Evrensel’e anlattı: «Çocuğumun bir kolunda 7, diğer kolunda 5 dikiş var. Yaraları çok derin. Orada pansuman etmişler. Halil’in boğazı kesik, üç yerden morarık. Bütün vücudu mor halde. Çocukları hücreye kapatmışlar, tuvalete de götürmemişler. Oğlum "Anne, pisliğin içinde çırılçıplak bekletiler. Gardiyanlar ‘Ekmek vermiyoruz, pisliğini yapın yiyin’ dedi. Beni hücreye koydular, hücreye şiş koydular, ‘Bu şişi karnına batır’ dediler. İp verdiler, ‘Kendini as’ dediler. Jilet koydular ‘Erkeksen kendini kes’ dediler. Ben üç kere kendini astım, kollarımı kestim” diye anlattı.»

Anne Beyaz Çelik oğlunun hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın işkence gördüğünü de söyledi: «Oğlum dedi ki, "Karantina odasında yan yana geliyorduk. Ferhan ‘Bana işkence ediyorlar’ dedi. Ferhan da vardı işkence edilenler arasında. Başka çocuklar da var."»

SİLİVRİ’DE NE OLDU?

Türkiye günlerdir, Silivri Cezaevi’ndeki işkence iddialarını konuşuyor. İddiaya göre 6 Nisan’da başlayan şiddet ve işkencede 60 gardiyan girdikleri koğuşlarda mahpuslara işkence yaptı ve onları tehdit edip kendilerini öldürmelerini istedi. Aileler cezaevindeki çocuklarına ulaşamıyordu. Milletvekilleri, insan hakları örgütleri devreye girdi, Adalet Bakanlığına çağrı yapıldı. Çağrılar sonrası ilk açıklama Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden geldi. 9 Nisan tarihli o açıklama şöyle diyordu: "İddialar tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu iddialar iyi niyetten uzak, kamuoyunda algı oluşturmaya yöneliktir."

Ardından söz konusu cezaevinde bulunan Ferhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 10 Nisan Pazar günü hastaneye kaldırılan Yılmaz’ın yakınlarına ölüm nedeni olarak "Kalp krizi" denildi. Ancak Yılmaz'ın vücudunda işkence izleri vardı. Evrensel'e konuşan Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Boynunda çamaşır ipiyle asılmış gibi iz vardı, her iki gözü patlamış, gözlerinden kan geliyordu, burnu sanki tamamen kırılmış pamuklarla doldurulmuştu, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk vardı, sanki ağaç saplanmış gibi. Üst dudağı neredeyse bir avuç kadar şişmişti. Sağ ayak kısmı dikişliydi” dedi. Haberimizin hemen ardından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yeni bir açıklama yaptı. 12 Nisan tarihli o açıklamada Ferhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiği doğrulanıyordu. Açıklamaya göre ölüm nedeni "kalp durması" idi. 

Tartışmalar sürerken bu kez Yılmaz’ın yoğun bakımda çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Evrensel'in ulaştığı görüntüler, ailenin anlattığı işkenceyi doğrular nitelikteydi. 

Yoğun bakım görüntülerinin ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Ferhan Yılmaz'la ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Yılmaz’ın bedeni üzerinde “Tıbbi müdahale sırasında oluşabilecek semptomlar dışında darp cebir, kesici delici alet, ateşli ateşsiz silah yarası, boğma, boğulma izine ait bulguya rastlanmamıştı". "Olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığı" ilan edilen açıklamada haberler için de “Gerçeğe aykırı ve dezenformasyon amaçlı haberler” deniliyordu. 

Çelişkili açıklamalar sürerken Halktv'den Hazar Dost, Ferhan Yılmaz'ın ölüm belgesine ulaştı. Belgede, Yılmaz'ın ölüm nedeni için "Bulaşıcı hastalık" deniyor, kalp krizi ya da kalp durması vurgusu ise hiç yer almıyordu.

HALİL KASAL’IN AİLESİ, ÇOCUKLARI İLE YAPTIKLARI GÖRÜŞMEYİ EVRENSEL’E ANLATTI: "SİZE EKMEK YOK, DIŞKINIZI YİYİN" DEMİŞLER

Peki iddiaların kaynağı neydi. İstanbul Barosu, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği bu sorunun yanıtını almak için Silivri’ye gitti.

İlk ziyaret yapan İstanbul Barosu tarafından hazırlanan raporda “cezaevindeki tutukluların şiddet gördükleri ve intihara yönlendirildikleri” iddialarının doğrulandığı ifade edildi.

İnsan Hakları Derneği ise ziyaret sonrası işkenceye uğradığı iddia edilen 10 kadar mahpusun Karabük T Tipi, Akhisar T Tipi, Bolu T Tipi, Düzce T Tipi, İzmir 1 No’lu F Tipi, Manisa T Tipi, İzmir 2 Nolu F Tipi, Eskişehir H Tipi, Manisa Salihli T Tipi, Kütahya Tavşanlı T Tipi cezaevlerine sevk edildikleri açıkladı.

Sevk edilen mahpuslardan biri Halil Kasal’dı. Ailesi yoğun bakımda olduğu iddia edilen çocuklarının İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevine sevk edildiği öğrendi. Bugün çocukları ile görüşen anne Beyaz Çelik ile Baba Kerem Kasal Evrensel’e konuştu. 

Anne Beyaz Çelik aldı sözü, önce gördüklerini anlatıyor:

«7 Nisan Perşembe günü işkence başlamış. Ben ses kayıtlarını paylaşınca Halil’in yine işkenceye almışlar; cuma, cumartesi işkence görmüşler. Çocukları hücreye kapatmışlar, tuvalete de götürmemişler. Bu yüzden mahkumlar oraya tuvaletini yapmış. Gardiyanların "Ekmek vermiyoruz, pisliğini yapın yiyin" dediğini söyledi. "Anne" dedi, "Pisliğin içinde çırılçıplak bekletiler. Beni hücreye koydular, hücreye şiş koydular, 'Bu şişi karnına batır’ dediler. İp verdiler, ‘Kendini as’ dediler. Jilet koydular ‘Erkeksen kendini kes’ dediler. Ben üç kere kendini astım, kollarımı kestim.” Bu halde götürüp yine hücreye kapatmışlar.»

ÇELİK: KOLLARINDA KESİKLER VAR, BOĞAZINDA MORLUK VAR…

Gördüklerinin oğlu Halil Kasal’ın anlattıklarını doğrular nitelikte olduğunu söyleyen Anne Beyaz Çelik, «Çocuğumun bir kolunda 7, diğer kolunda 5 dikiş var. Yaraları çok derin. Orada pansuman etmişler. Halil’in boğazı kesik, üç yerden morarık. Bütün vücudu mor halde. Kafasını tutamıyor, ağzı yüzü yamulmuş. Psikolojisi sıfır, çocuk bitmiş halde. Halil "Benim bileklerim kesik, hastaneye götürmediler beni. Sen haberlere çıktıktan sonra ben yerdeydim kan içinde ben o haldeyken müdür ve gardiyanlar beni o halde yerde dövdü, ‘Kalk kalk bayılma’ dediler" diye anlattı.»

"FERHAN’A DA İŞKENCE EDİLDİ"

"Peki Halil Ferhan Yılmaz’ın nasıl hayatını kaybettiğini dair ne biliyor, ne anlattı" diye soruyorum.

Beyaz Çelik, «Oğlum dedi ki "Ferhan 5 No’ludaydı. Ben A10’daydım. Biz hücrelerdeydik. Karantina odasında yan yana geliyorduk. Ferhan ‘Bana işkence ediyorlar’ dedi. Ferhan da vardı işkence edilenler arasında. Başka çocuklar da var." Yani bir sürü kişiye işkence etmişler. Ferhan da onlardan biri» yanıtını veriyor. 

BABA KASAL: İÇLER ACISI, BÖYLE OLMAMASI GEREKİR

Babası Kerem Kasal alıyor telefonu. “İçler acısı gerçekten, böyle olmaması gerekir” diye başlıyor söze baba Kasal ve devam ediyor:

“Ben oğlumu o halde gördüm, oğlumun gözlerindeki korkuyu gördüm. Ben bir baba olarak yaşamak istemiyorum. Tamam çocuğumuz cahildir, hata yapmış, cezaevine girmiş. Bizim çocuklarımız devlete emanet, cezasını çekiyor. Bizim çocuklarımız devletin yerinde bu hakarete uğruyor. Bu insanlık dışı bir şeydir. Benim çocuğum ‘Baba biz bir şey yapmadık, hakaret etmedik’ diyor. Ben evlatlarımın acısını yaşamak istemiyorum. Kelepçeli eli kolu bağlı birini copla demir sopayla dövmek ne demek? Hap koyup, jilet koyup 'Kendini kes, öldür' demek ne demek? Sonra ‘Biz yapmadık, mahkumlar yapmış’ diyorsun. Böyle bir hakka sahip değilsiniz.”

Anne Beyaz Çelik ve Baba Kerem Kasal çocuklarının Denizli’de bulunan bir cezaevine sevk edilmesini ve sonra da tedavisinin yapılmasını talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Hayata Dönüş Operasyonu davası | Ali Suat Ertosun operasyonu savundu

SONRAKİ HABER

TTB, “Sağlığımız İçin Hekimlere Kulak Verin!” başlıklı imza kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa