13 Nisan 2022 18:23

Mecliste Silivri tartışması | Özel, Pozantı’yı hatırlattı, "yüzümüze bakamazsınız" dedi, AKP’li Yurdunuseven, "Ben bakarım, rahat ol" dedi

Mecliste Silivri tartışması: Özel Pozantı’yı hatırlattı, yüzümüze bakamazsınız’ dedi, AKP’li Yurdunuseven, ‘Ben bakarım, rahat ol’ dedi

Fotoğraflar: AA

Paylaş

İşkence iddiaları ile gündeme gelen Silivri 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşananlar HDP grubunun araştırma önerisi ile Meclis Genel Kurulunda tartışıldı. Görüşmelerde CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile AKP Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven arasındaki tartışma dikkat çekti. Tutanaklara geçen tartışmaya göre Özel’in “Ak Partili Cezaevi İnceleme Alt Komisyon Başkanı bu konuşmayı yapmıştı. Üç gün sonra Pozantı Cezaevi kapandı ve o arkadaş daha bu Mecliste dönüp de bizim yüzümüze bakamamıştı” sözlerine İbrahim Yurdunuseven, “Ben bakarım, rahat ol” yanıtını verdi.

Öte yandan araştırma önerisi AKP ve MHP'li miletvekillerinin oyları ile reddedildi.

TAŞDEMİR: ŞİMDİ HER YER 80’LERİN DİYARBAKIR’I, METRİS’İ

HDP Grup Başkan Vekilleri Meral Danış Beştaş ile Hakkı Saruhan Oluç Silivri’de yaşananların araştırılması için grup önerisi sundu.

Meclis Genel Kurulunda HDP Grubu adına Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir söz aldı. Taşdemir, işkence, tehdit ve intihara sürükleme gibi çok sayıda vahim iddianın gündeme geldiği Silivri 5 No’lu Cezaevinden mahkumların aileleri yoluyla yaşadıklarını anlatmaya çalıştığını ifade etti. “AKP döneminde cezaevlerinde yaşanan keyfiyet hiçbir dönem yaşanmadı, resmen şiddetin örgütlendiği laboratuvarlara dönüştürüldü cezaevleri. Son dönemlerde şüpheli ölümler, intihar girişimleri çoğalmaya başladı. Yani açıkçası, dışarıda insanlara yönelik olan kin, öfke içeride cezaevlerinde de sürdürülüyor” diyen Taşdemir, Mamak, Metris ve Diyarbakır cezaevlerinde 12 Eylül’de yaşanan işkenceleri hatırlatarak şunları söyledi: “Sizler de o dönem Diyarbakır, Metris ve Mamak'taki Cezaevlerinde yaşanan vahşetle yüzleşileceğine dair yıllarca propaganda yaptınız ama sizin döneminizde, dönüp baktığımızda, her yer Diyarbakır'a, her yer Metris'e, her yer Mamak'a dönüştü ve sizlerin de bu konuda tarihe bu kara lekeyle gireceğinizi söyleyebilirim.”

TANRIKULU FERHAN YILMAZ’IN YOĞUN BAKIM GÖRÜNTÜLERİ GÖSTERDİ: BİRAZ VİCDAN VARSA BUNUN NASIL OLDUĞUNUN SORULMASI LAZIM

CHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Ferhat Yılmaz’ın yoğun bakımda çekilmiş fotoğraflarını Meclis kürsüsünden gösterdi. Tanrıkulu, “Bakın, bu, cezaevinde olmuş. Yani biraz vicdan varsa, gerçekten, bunun nasıl bu hâle geldiğinin sorulması lazım ya, sorulacağı yer de burası, Meclis. Bunun gibi binlerce vaka var. Biraz önce abisiyle görüştüm, gerçekten ağladım telefonda ya, utandım insanlığımdan ya! Ya, siz Türkiye'yi ne hâle getirdiniz?​” diye sordu.

Sadece şubat ayında kendisine cezaevlerinden 138 işkence vakası iletildiğini söyleyen Tanrıkulu, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra vizyonunuz değişti; cezaevlerindekilere düşman ceza hukuku uyguluyorsunuz, düşman ceza hukuku. Bu Parlamentonun yazdığı raporlar dikkate alınmıyor. Milletvekillerimiz gidiyorlar, özveriyle çalışma yapıyorlar ama o çalışmalar sonunda yazdıkları bulgular, bütün bunlar, maalesef, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından -bir parti politikası olduğu için- yerine getirilmiyor” dedi.

AKP’Lİ YURDUNUSEVEN’DEN YILMAZ’IN ÖLÜMÜNE ‘KALP DURMASI SONUCU’ DEDİ

AKP Grubu adına Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yer alan iddiaları paylaştı. Yurdunuseven, Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Ferhan Yılmaz dışında başka herhangi bir ölüm olayının yaşanmadığını, Yılmaz’ın ise ‘kalp durması’ sonucu hayatını kaybettiğini savundu. “Hükümlü ve tutukluların tedavileri sırasında gerekli görülen her türlü ilaç, muayene, tetkik, tahlil ve tıbbi malzemeleri Adalet Bakanlığımızın Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır” iddiasında bulunan Yurdunuseven, HDP sıralarından yükselen ‘Gözleri nasıl patlamış, yazık, ölen adamı inkâr ediyorsunuz’ sözlerine arasında konuşmasını şöyle tamamladı: “Silivri 5 No’lu Cezaevinde mahkûmların intihara teşvik edildiği ya da kendilerine şiddet uygulanması sonucunda intihar vakalarının olduğu iddiası kesinlikle gerçek dışıdır. Ve şunu da açık yüreklilikle söyleyeyim: Burada hiçbir cezaevinde sistematik şiddet söz konusu değildir, tespitlerimiz bunu açıkça göstermektedir.”

CHP’Lİ ÖZEL POZANTI’YI SOMA’YI HATIRLATTI, ‘YÜZÜMÜZE BAKAMAMIŞLARDI’ DEDİ; YURDUNUSEVEN ‘BEN BAKARIM RAHAT OL’ YANITINI VERDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Pozantı Cezaevindeki işkence olaylarını hatırlattı, “Ben siyasi bir dejavu yaşıyorum. Pozantı Cezaevine gitmiştik biz 2012 yılında, Pozantı Cezaevinde yaşananlarla ilgili bir rapor yayınlamıştık, o tarihteki Ak Partili Cezaevi İnceleme Alt Komisyon Başkanı bu konuşmayı yapmıştı. Üç gün sonra Pozantı Cezaevi kapandı ve o arkadaş daha bu Mecliste dönüp de bizim yüzümüze bakamamıştı” dedi.

Bunun üzerine İbrahim Yurdunuseven, “Ben bakarım, rahat ol” yanıtını verdi.

Meclis tutanaklarına göre Özel ve Yurdunuseven arasında, HDP’li vekillerin de dahil olduğu, şu diyaloglar yaşandı:

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Şimdi, bu sözler mahcup eder, bu sözler...

İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Yanında Ali Haydar Bey (Hakverdi) var, ona sorun; bak, Ali Haydar Bey'e sorun. Tespitlerimizi Ali Haydar Bey'e sorun.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Teşvikçisin teşvikçi! Teşvik ediyorsunuz, işkenceyi teşvik ediyorsunuz!

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Soma faciasından sonra "Orası en güvenli maden." diyen nasıl mahcup olduysa mahcup olursunuz.

İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Haydar Bey'e sorun!

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sizin makamınız şunu gerektirir: "Etkin soruşturma yapacağız..."

İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Yapılıyor, rahat olun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - "...hep birlikte gideceğiz, her veriye birlikte ulaşacağız, herkesi dinleyip cesaretle bu işin üstüne gideceğiz."

İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Konuşmamda var, dinlerseniz var orada.

KEMAL PEKÖZ (Adana) - Öyle demediniz, "Öyle olduğu açıklandı." dediniz.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bunu demiyorsanız bulunduğunuz...

İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Dinleyin, konuşmamda var.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Cesaret verdiniz, cesaret!

KEMAL PEKÖZ (Adana) - İşkence yapanlardan aldığınız bilgileri veriyorsunuz!

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Eğer bunu demiyorsanız bulunduğunuz makamın sorumluluğunu yerine getirmiyorsunuz demektir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya Kadın Platformu'ndan davası reddedilen İnal’a destek: Ev işçisi işçidir

SONRAKİ HABER

Soylu: 19 bin 336 Suriyeli asayiş sorunları nedeniyle ülkeden çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...