13 Nisan 2022 00:15

Çölyak hastalarının gıda masrafları katlandı: Makarna 40 TL, devlet yardımı 160 TL

Artan enflasyonla birlikte gıda fiyatları artarken çölyak hastalarının kullandığı glütensiz ürünlerin fiyatları ise adeta uçtu. Bir paket makarnayı 40 TL’ye alan hastalara verilen yardım ise 160 TL.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Artan enflasyon hastaları da olumsuz etkiliyor. Gıda fiyatlarında yaşanan artış, glütensiz ürünler tüketmek zorunda olan çölyak hastalarının gıda masraflarını da artırdı. Eşi çölyak hastası olan Özgül Taşar, gıda fiyatlarındaki artışa işaret ederek: “Glütensiz ürünler zaten pahalıydı şu anda çok daha pahalı. Bu hastalık zengin hastalığı; fakir fukara masrafların altında eziliyor, sağlığından oluyor” dedi.

ESKİDEN DE PAHALIYDI ŞİMDİ FİYATLAR UÇTU

Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşayan Taşar ailesinin evine konuk oluyoruz. Özgül Taşar eşine 10 yıl önce çölyak teşhisi konduğunu belirterek “İlk başlarda eşimin hastalığı teşhis edilemediği için çok zorluk yaşadık. Çalıştığı yerlerde yediği yemeklerden kaynaklı hastalanıyor ve sürekli hastaneye gitmek zorunda kalıyordu. 10 yıl önce çölyak tanısı kondu. Çölyak hastalarının kullandığı ürünler zaten normalden daha pahalıydı gelen zamlarla birlikte onlar da iyice uçtu. Bir de glütensiz ürünleri her markette bulamıyorsun, ben market market gezip nerede varsa, hangisi daha ucuzsa onu bulmaya çalışıyorum” dedi.

BİR PAKET MAKARNA 38 TL, YARIM KİLO UN 20 TL

Taşar ailesinin biri üniversitede okuyan üç çocukları var. Oturdukları evin kredi borcu, üniversitede okuyan çocuklarının yurt masrafı, faturalara ve temel tüketim malzemelerine gelen zamların hayatlarını çok zorlaştırdığını ifade eden Özgül Taşar,  “Yazın 5 TL’ye aldığım yarım kilo glütensiz un, önce 13 TL’ye çıktı; şimdi 20 TL. Mecbur almak zorundayız, ben her gün ekmek yapmak zorundayım. Eskiden de pahalıydı şimdi çok daha pahalı. Bu hastalık zengin hastalığı. Bizim gibi fakir fukara masraflarının altında eziliyor sağlığından oluyor. Hani diyorlar ya şunu yiyin bunu yiyin. Nasıl yiyelim? Sağlığı için tüketmesi gereken şeyleri bile alırken zorlanıyoruz” diye konuştu.

ELDE AVUÇTA BİR ŞEY KALMIYOR

Borç ve hayat pahalılığı içinde yaşamınızı nasıl sürdürüyorsunuz soruma Özgül’ün cevabı:  “25 yıllık evliyim bir kez ailecek tatile gitmedik. Ben yazın domates, patlıcan bunları hazırlıyorum kışın onları tüketiyoruz. Onu da yapmasam imkanı yok geçinemeyiz. Memleketten gelen şeyler de oluyor bu sayede gıda harcamalarımızı eşim için yapıyoruz daha çok. Kişisel hiçbir şey almıyoruz, çocuklarımızla gezmeye bile gidemiyoruz. Elde avuçta hiçbir şey kalmadan yaşamaya, geçiniyoruz dersek evet geçiniyoruz” oluyor.

SAĞLIKLI ŞEYLER HEP PAHALI

İş yerinde glütensiz yemek çıkmadığı için eşinin yemeklerini her gün büyük bir özenle evde hazırlayan Özgül Taşar, bunu yapmadığı takdirde eşinin kötüleşeceğini ve çalışamaz hale geleceğini ifade ediyor. Bu özen ve çabaya rağmen sağlıklı beslenebildiğinizi düşünüyor musun soruma  “Nerede iyi olsun diyor?  Biz fakir fukaralar karnımız doysun diye hamurlu karbonhidratlı şeylerle besleniyoruz. Çerez alabiliyor musun? Meyve alabiliyor musun? Sağlıklı şeyler hep pahalı” cevabını veriyor.

DEVLET YARDIMI EKMEK PARASINI KARŞILAMIYOR

Çölyak hastalarının masrafları katlanarak artarken, devletten aldıkları 100 TL’lik yardım ise 2022 yılı itibariyle 160 TL’ye çıkarıldı. Bu yardımın masraflarını karşılamadığını belirten Özgül Taşar, “Bu para aylık ekmek masrafını bile karşılamıyor. 160 TL’ye hangi marketten ne alabiliriz ki? Çölyak Derneği ve belediyeler bazen gıda paketi gönderiyor ama tabii yeterli değil. O nedenle devletin sağladığı yardımın bir an önce arttırılması gerek. Bu hastalıkla doğan çocuklar büyüyemiyor, gelişemiyor. Bizim gibi kıt kanaat geçinen aileler için bir yol bulunması gerek” dedi.   

ÇALIŞANLAR DA YARDIM İÇİN BAŞVURUYOR

Çölyak hastalarının durumuna ilişkin görüştüğümüz İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Yasemin Gözkonan Kahveci ise kendilerine yapılan başvuru sayısında artış olduğunu söylüyor.  Zamların bütün vatandaşları zor duruma soktuğunu dile getiren Kahveci “Geliri belli bir düzeyin altında olan kişilerin başvurusunun yanı sıra çalıştığı halde geçinemeyen yüzlerce insan da yardım başvurusunda bulunuyor. Tabii bu süreçte çölyak hastalarının gıda masrafları da arttı. Biz belediye olarak İzmit sınırları içerisinde yaşayan çölyak hastalarına düzenli gıda paketi yardımı yapıyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 kurallarını ihlalden para cezası alan Johnson özür diledi ancak istifa etmedi

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta maden ocağında iş cinayeti: TTK'de bir işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...