12 Nisan 2022 04:45
Son Güncellenme Tarihi: 12 Nisan 2022 13:44

Kobane soruşturmasında 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 46 kişi gözaltına alındı

Kobane soruşturmasında 46 kişi gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen 91 kişi arasında HDP'li eski belediye başkanlarının da bulunduğu aktarıldı.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Kobane soruşturması" kapsamında 13 ilde 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonun Kobanê Davası’nın soruşturma savcısı tarafından yürütüldüğü öğrenildi. Operasyonun aynı davada ifade veren gizli tanığın beyanları üzerinden yapıldığı belirtildi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 13 kentte 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Yapılan ev baskınlarında şimdiye kadar HDP'nin eski belediye eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 46 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Mezopotamya Ajansının aktardığına göre gözaltına alınanlardan bazıları şöyle: Mersin'de Akdeniz Belediyesi eski Belediye Eşbaşkanı Fazıl Türk, Akdeniz Belediyesi eski çalışanları Hasan Çat, Selami Turan ve Ülfiye Özcan ile eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye çalışanı ve avukat Metin Kılavuz, HDP eski Saymanı Zeki Çelik; Adana’da HDP İl Yöneticisi Mustafa Bilgiç ile Şefik Özbey ve Necmettin Aslan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi; Diyarbakır’da HDP Kayapınar ilçe yöneticisi Şahin Eroğlu, Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi İlyas Tekin ile Selçuk Tazgel; Van’da Büyükşehir Belediyesi eski Belediye Meclis Üyesi Nihat Gezici’nin de aralarında bulunduğu 5 kişi; Dersim’de ise belediye eski Özel Kalem Müdürü Sevim Soylu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasına göre gözaltına alınanlar, "Kobanê olaylarının mali yapılanmasında yer aldıkları, ölen ya da yaralanan PKK'lilerin ailelerine maddi yardımda bulundukları" iddiasıyla suçlandı.

Savcılık açıklamasında, "91 şüphelinin, Ankara merkezli 13 ilde, 6415 sayılı terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet ve silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlarından 12 Nisan tarihinden itibaren gözaltına alınmalarına karar verilmiştir" denildi. 

KOBANE DAVASININ GİZLİ TANIĞI

MA'dan Zemo Ağgöz'ün haberine göre soruşturma, Kobanê Davası’nın soruşturma savcısı tarafından yürütülüyor. Dosyaya, "şüpheli ve müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceğinden soruşturma tamamlanıncaya kadar dosya hakkında kısıtlama kararı verilmesine" karar verilirken, Kobanê Davası’nda daha önce dinlenen gizli tanığın beyanlarına dayandırıldığı öğrenildi.

TUNCEL HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Soruşturma kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel, Emine Ayna ve Kamuran Yüksek hakkında da gözaltı kararının olduğu öğrenildi. Tuncel’in, Kobanê Davası nedeniyle tutukluluğu devam ederken, Ayna ise aynı dava kapsamında 3'üncü duruşmada tahliye edildi. Hakkında gözaltı kararı olan 21 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Ergün Poyraz saldırıya uğradı, 6 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Canlı Blog | Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 48. gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...