10 Nisan 2022 07:15

Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencilere yönelik ülkücü saldırıya tepki yağdı

HDP'li Gergerlioğlu, Karaman'daki KYK yurdunda Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencilerin ülkülerin saldırısına uğramasına Mecliste tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu da "Takipçisi olacağız" dedi.

Fotoğraf: kmu.edu.tr

Paylaş

Karaman'da, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunda Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencilerin ülkücü bir grubun saldırısına uğramasına tepki yağdı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada saldırıya tepki gösterip "Lafa gelince 'Ülkede Kürt sorunu bitirdik' diyorlar" dedi. Diyarbakır Barosu da olayın takipçisi olacaklarını açıklayarak "Bu ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmaması için yargı mercilerince etkin bir soruşturma süreci yürütülmesi gerektiğini hatırlatıyoruz" dedi.

"ÖĞRENCİLER DEPOYA SOKULARAK DARBEDİLDİ" İDDİASI

Serbestiyet'ten Mücahit Enes Turbil'in haberine göre saldırıyı kendilerini "Karamanoğlu Mehmetbey Ülkücüleri" adıyla tanıtan bir grup gerçekleştirdi.

Öğrenciler, 31 Mart’ta üniversitenin yurdunda Kürtçe müzik dinleyip halay çekti. İddiaya göre ülkücü saldırganlar, ertesi gün öğrencileri bir depoya kapatarak darbetti; öğrencilerin telefonlarına el koyup sosyal medya hesaplarından "Ahlaksızca davranışımız nedeniyle mukaddes Türk halkından özür dileriz" mesajını paylaştı.

Darbedilen öğrencilerden birinin yaşadığı travma sebebiyle Karaman’ı terk ederek memleketine döndüğü belirtildi.

Haberde, Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık'ın saldırının ardından ilgili kurumlar ve temsilcileriyle toplantı yapıp “olayın kabul edilemez olduğunu" belirttiği ifade edildi.

Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ise 6 Nisan'da Karaman Ülkü Ocakları’nı ziyaret etti.

GERGERLİOĞLU: MEMLEKETİNE DÖNEN ÖĞRENCİ İLE GÖRÜŞTÜM

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, yaşananlara tepki gösterdi.

Saldırının ardından memleketine dönen Diyarbakırlı bir Kürt öğrenciyle görüştüğünü söyleyen Gergerlioğlu, "Neden döndün, dedim? 'Vekilim, ben artık Karaman'a gidemem. Bakın, bize zorla, tehditle özür dileten, Instagram mesajları paylaştıran bu ülkücü grup. Ben artık o Karaman'a gidemem' dedi" diye konuştu.

Gergerlioğlu, "Lafa gelince 'Ülkede Kürt sorunu bitirdik' diyorlar. Ama bakın, Kürtçe şarkı, halay çektiği için bir delikanlı kazandığı üniversitesini bırakarak Diyarbakır'a geri dönüyor, bunu ben biliyorum. Bu ülkede Kürt sorunu çözülmüş müdür, mümkün müdür? Bu, apaçık bir şekilde bu meselenin çözülmediğini gösteriyor" dedi.

Gergerlioğlu, ayrıca ülkücülerin, "Vatana ihanet edenlerin kalem tutamayacağı üniversiteye hoş geldiniz" paylaşımını da gösterdi.

DİYARBAKIR BAROSU: ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ

Diyarbakır Barosu da yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı kınadı ve etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından 7 Nisan’da yapılan “Kürt kimliğine ve diline yönelik yapılan ırkçı saldırıyı kınıyoruz” başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Karaman ilinde nefret saikiyle ırkçı saldırı yapıldığı hususu kamuoyuna yansımıştır. Basın yayın organlarında yer alan haber içeriklerinde, Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı gerekçe gösterilerek, saldırının gerçekleştiği görülmektedir. Şiddet dili ve politikalarına eklenen ayrımcı uygulamalar, kutuplaştırıcı dilin yaygın kullanımı, etnik kimliğe ve Kürtçe dilene yönelik saldırılar; bu saldırılar karşısında kolluk güçlerinin güvenlik önlemleri hususunda etkisiz kalması, soruşturma makamlarının etkin bir soruşturma oluşumunda etki etmektedir. Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak Karaman ilinde Kürt kimliğine ve dilene karşı gerçekleşen saldırıyı kınıyoruz. Bu ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmaması için yargı mercilerince etkin bir soruşturma süreci yürütülmesi gerektiğini hatırlatıyor, yargı sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.” 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Karaman Valiliği, öğrencilerden birinin velisinin CİMER’e şikayette bulunması nedeniyle soruşturma başlatıldığı bildirildi. Yurt önüne bir grubun geldiği ve polis tarafından dağıtıldıkları söylenen açıklamada "Yurt içerisinde herhangi bir olay veya problem yaşanmamıştır" iddiası öne sürüldü.

Valiliğin açıklaması şöyle:

"Halaya katılan öğrencilerin halay görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşmaları üzerine gece 24.00 civarında yurt öğrencisi olmayan 10-15 kişilik bir grup yurt önüne gelmiştir. Yurt müdürü ve yurt güvenlik memurlarının polise haber vermeleri üzerine, grup polis memurları tarafından herhangi bir olaya mahal vermeden dağıtılmıştır. Açıkça görüldüğü üzere yurt içerisinde herhangi bir olay veya problem yaşanmamıştır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma ücretinin 06.00-06.45'te indirimli olmasını önerecek

SONRAKİ HABER

Pakistan'da hükümet güvensizlik oylamasıyla düştü, ülkenin yeni başbakanı yarın mecliste seçilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...