04 Nisan 2022 12:17

Dargeçit JİTEM Davasında sanıkların tutuklu yargılanması talebi yine reddedildi

Dargeçit JİTEM Davasında Avukat Erdal Kuzu dönemin ilçe savcısının durumuna dikkat çekerek, bir önceki mahkeme başkanının delil kararttığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin Dargeçit JİTEM Davasında aileler, "Artık nefes alamıyoruz" diyerek karar verilmesini isterken, Av. Erdal Kuzu ise, dönemin ilçe savcısının durumuna dikkat çekerek, bir önceki mahkeme başkanının delil kararttığını söyledi.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 7 sivil ile birlikte Uzman Çavuş Bilal Batır'ın kaybedilmesine ilişkin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin’in de aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında “taammüden öldürmek” suçlamasıyla açılan davanın 25'inci duruşması görüldü. Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya mağdurların avukatı Erdal Kuzu ile kaybedilenlerin yakınlarından Abdülaziz Altunkaynak, Mehmet Coşkun, Ahmet Akyön, Hizni Doğan ve Kasım Aslan katıldı. 

Sanıklardan Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren ve bir kısım sanık avukatı bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme heyeti gelen evrakları okuyarak, 5 yıl önce hakkında tanık olarak dinlenmesi yönünde karar verilen, ancak bugüne kadar "ulaşılamayan" dönemin Dargeçit Cumhuriyet Savcısı Adem Kul'a halen ulaşılamadığını belirtti.

KİREÇ KUYUSUNU HATIRLATTI

Duruşmada ilk olarak kaybedilen Mehmet Emin Aslan'ın oğlu Kasım Aslan, "Artık bizim için de adalet vakti gelmedi mi” diye sorarak, katillerin artık cezalandırılmasını istedi. Ardından söz alan Abdurrahman Coşkun'un ağabeyi Mehmet Coşkun, "Bildiğiniz gibi 27 sene önce insanlarımızı kaybettik ve mağduruz. Biz mahkemeye geliyoruz ama hiçbir sanık yok. Mehmet Tire'nin yanında çalışan şahıs mahkemede dedi ki; 'ben terör şubede çalışıyordum. Mehmet Tire ile çıktık, benim arabamda silah patlaması meydana geldi ve Mehmet Tire gözünden yaralandı. Ertesi gün tabura döndük ve infaz gerçekleşti.' İnfaz ettiklerini ve kireç kuyusuna attıklarını söyledi. Bu kadar şeye rağmen halen tutuklu yok. Kararın bir an önce verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Seyhan Doğan'ın kardeşi Hizni Doğan, "Ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Eskiden mahkeme kapıları bize kapalıydı. Şimdi açıldı ama yıllardır mahkemeye gelip gidiyoruz. Şimdi bir insan, bir insanı öldürünce hemen faili tutukluyorlar. Ama bu kişiler neden tutuklanmıyor. Faillerin tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz" diye belirtti. 

"SANIKLAR BİR GÜN BİLE MAHKEMEYE GELMEDİ"

Kaybedilen 12 yaşındaki Davut'un babası Aziz Altunkaynak ise, "27 yıl kayıp olan çocuklarımızın kemiklerini kuyularda bulduk. Kemikleri kuyudan ben çıkardım. Ama mahkeme halen bizden 'kanıt' istiyor. Daha ne kadar kanıt sunmamız gerekiyor? Davut'un annesi de bunun tanığı. Korucular ve Mehmet Tire'nin çeteleri de biliyor. Davut 12 yaşında bir çocuk ve yatağından kaldırıp, ‘Davut bu mu?' diye soruyorlar. Davut, karakola götürülüp işkence ediliyor ve annesi de bunu görüyor. Sonra bir daha haber alınamadı. Eskiden Dargeçit Cumhuriyeti vardı ve yolları kapalıydı. Jandarmadan izin almadan kimse dışarı çıkamıyordu” diye konuştu.

Mahkemenin “güvenlik” gerekçesiyle Midyat'tan Adıyaman'a taşındığını anımsatan Altunkaynak, “Hangi sanık Adıyaman'a geldi. Hepsi SEGBİS’le katılıyor. Bu mahkemenin buraya taşınması bize eziyet yapmak içindir. Biz bu sanıkların dışarıda serbest gezmesini istemiyoruz. Bunların tutuklanması gerekiyor. Artık mahkemenin karar vermesi gerekiyor. 27 yıldır biz nefes alamıyoruz" tepkisinde bulundu.

Ardından söz alan Nedim Akyön'ün ağabeyi Ahmet Akyön de, sanıkların bir gün olsun mahkemeye gelmediğini belirterek, artık sonuç almak istediklerini söyledi.

"MAHKEME BAŞKANI DELİL KARARTTI"

Devamında söz alan dava avukatı Erdal Kuzu ise, karar sürecine girilmesini istediklerini kaydederek, "Mahkemenin bu konuda bize bir açıklama yapmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bu sırada araya giren Mahkeme başkanı açıklama yaparak, tanık olarak dinlenmesine karar verilen ancak 5 senedir ulaşılamayan dönemin Dargeçit Cumhuriyet Savcısı Adem Kul'un durumu hakkında karar alma sürecine gireceklerini söyledi. 

Ardından Kuzu savunmasına devam ederek, "Müvekkillerimizle bunun değerlendirmesini yapacağız. Yargıya olan güven meselesi Türkiye'de tartışılan bir konu haline gelmiştir. Adem Kul'un dinlenmesi kararı 2017 yılında alınmış. Ancak 5 yıl oldu. Bu kişi hakkında dinleme kararı alındığında hakkında soruşturma da vardı. Bu kişi sonra tutuklandı ve tahliye edildi ama mahkeme UYAP'tan ulaşacağı bilgiye bakmadı. Bir önceki mahkeme başkanı delil kararttı. Ceza yargılamasında her türlü işi yapabilecek kişi delil kararttı" diye konuştu. 

"ADALETE OLAN GÜVENLE DALGA GEÇİLDİ"

"Adem Kul bu dosyanın tanığıydı" diyen Kuzu, "5 yıl boyunca bu mahkeme ne olduğu, neresi olduğu belirsiz yerlere tebligat gönderdi. Halbuki UYAP kayıtlarında bu kişinin nerede olduğu belli iken mahkeme neresi olduğu belirsiz yerlere tebligat gönderdi. Bu kişi hakkında cemaat soruşturması yapıldığı bilgisini mahkemeye verdik. Mahkeme, insanların adalete olan güveni ile dalga geçti" şeklinde konuştu.

"MÜTALAA DEĞİŞTİRİLMELİ"

90'lı yıllarda gözaltında kaybetmenin bir devlet politikası olduğunu dile getiren Kuzu, savcının mütalaasında olayla ilgili kamera kayıtları olmadığı yönündeki değerlendirmesine dikkat çekerek, "Mütalaa diyor ki; 1995 yılında Dargeçit’te kamera kaydı olmadığı için beraat kararı verilmiş. 1995 yılında nerede kamera vardı? Bu aklımızla dalga geçmektir. 1995’te hangi devlet kurumunda kamera vardı. Bunu sanıklar bile söylemedi. Bu mütalaa insanın aklı ve duyguları ile dalga geçen bir mütalaa. Savcı beraat isteyecekse bile mantıklı gerekçeler sunmalı. Bu mütalaa değiştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

"SANIKLAR TUTUKLU YARGILANMALI"

Dosyada yeteri kadar delil olduğunu dile getiren Kuzu, "Davut Altunkaynak’ın annesi 95 yılından bu yana savcıya oğlunun durumunu anlatıyor. Öldürdüklerini gördüm diyor. MİT raporu da kayıt dışı kaybedilmeyi kabul ediyor. MİT'in kabul ettiği 15 kişiyi dinlettik. Dönemin Kaymakamı kabul etti. Daha ne delil olsun. Uzman Çavuş Bilal Batırır'ın arkadaşı 50-51 koordinatlarını anlattı. Mağdurların kemiklerinin bulunduğu yer ile Mehmet Tire'nin aracının gittiği yer aynıdır diyor. Uzman Çavuş Bilal Batırır’ın akıbetini 27 yıldır kimse sormuyor ama biz soruyoruz. Bu dosyayı farklı bir kentte taşımanın amacı unutturmaktı. Aileler bir süre gelir sonra vazgeçer diye beklediler ama aileler vazgeçmedi. 27 yıldır soruyorlar. Kemikleri buldular ve raporlandırdılar. Artık bir karar verilmeli. Bu duruma ‘insanlığa karşı suç değildir’ demek mümkün değil. Sanıkların tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz" diye belirtti.

AİLELERDEN TEPKİ

Ardından sırasıyla söz alan sanıklar Hurşit İmren, Mahmut Yılmaz, Faruk Çatak ve Haydar Topçam, mütalaaya katıldıklarını belirterek, beraat talebinde bulundu. Devamında sanık avukatları söz alırken, Hurşit İmren'in avukatı Metin Şenay, mahkemede anlatılan olaylar için "Olayla alakası olmayan bir takım hikayeler anlatılıyor. Beraat istiyoruz" şeklinde konuştu.

Avukatın sözlerine aileler tepki gösterirken, Hizni Doğan, anlattıklarının hikaye değil gerçek olduğunu belirtti. Mahkeme başkanı, karşılıklı tartışma yapılmaması uyarısında bulundu. 

Sanıklardan Haydar Topçam'ın avukatı Nazmi Gökçe de, sanıklar hakkında karar verilmediğini bu nedenle mağdur ailelerinin sanıklara katil demesinin zapta geçirilmesini istedi. 

Savcılık mütalaasını tekrar ederken, avukat Kuzu, katil kelimesine dönük sanık avukatlarının tutumuna değinerek, "Bu kişilerin katil olduğunu söyleyen sadece biz değil, Cumhuriyet savcısının da kendisidir. Biz başından beri bu kişilerin katil olduğunu söylüyoruz. Her defasında müvekkillerimizi bu şekilde tehdit ederek, baskı altına almak istemelerini de kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı. 

14 TEMMUZ'A ERTELENDİ

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme sanıkların tutuklanması taleplerini reddederek, sanıkların yurtdışına çıkış yasağı yönündeki adli kontrol talebinin devamına, tanık hakkındaki kovuşturma dosyasının akıbetinin Yargıtay’dan sorulmasına karar vererek duruşmayı 4 Temmuz’a erteledi. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den kadına yönelik şiddet ve sağlık çalışanları hakkındaki kanun teklifine şerh

SONRAKİ HABER

Ağır hasta tutuklu Bazo Yılmaz’ın ablası: "Ölecekse de evinde ölsün!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...