01 Nisan 2022 15:26

CHP’li Bulut, Bakan Kurum’un yalanladığı plastik çöpleri görüntüledi

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çevre Bakanı Murat Kurum’un yalanladığı Avrupa kaynaklı plastik atıkları görüntüledi.

Kaynak: Burhanettin Bulut

Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Londra'dan yola çıkan ve Adana'ya giden plastik atıklarla ilgili haberleri yalanlamasının ardından CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, plastik çöpleri yerinde tespit etti. Bulut, Çukurova’da yerleşim yerlerinin hemen yakınında Avrupa’dan gelen çöpleri görüntüledi.

Hepsi Avrupa ülkelerine ait, Türkiye’de bulunmayan ürünlerin çöpü olduğunu kaydeden Bulut, çöp dökülmesi yasak olan alana bu çöplerin kaçak olarak atıldığını, ihbar üzerine belediye görevlilerinin çöplerin temizliğini yaptığını ifade etti.

"KATMAN KATMAN GÖMÜYORLAR"

Çukurova’nın yaklaşık 3 kilometre yakınına, inşaatların hemen yanına kaçak olarak çöplerin döküldüğünü kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Bu ürünler Türkiye’de satılan ürünler değil, burada plastik çöpleri yakmaya çalışmışlar. Adana’nın dört bir yanında bu görüntüleri görmek mümkün. Seyhan, Sarıçam, Yüreğir’de de bu çöplerden var. Önce bu çöpleri döküyorlar, üzerine toprakla kapatıyorlar. Daha sonra bir kez daha çöp döküp, üzerini kapatıyorlar. Katman oluşturuyorlar. Burası Greenpeace’in ölçüm yaptığı alanlardan birisi. Normal topraktan 400 bin kat fazla zehir içeriyor."

"HER YER PLASTİK ÇÖP"

Bulunduğu alanın çöp alanı olmadığını, yerleşim yerlerinin yanıbaşında bir arazi olduğunu belirten Bulut, "Buradan 1 kilometre ötede göl var.  3 kilometre ötede Çukurova’nın merkezi var. Her türlü çöp burada var. İngiltere’de Almanya’da tüketilmiş, ambalajı dünyanın en bereketli toprakları olan Çukurova topraklarına gömülmüş" dedi.

Bulut son olarak, "Elimizi nereye atsak plastik çöp çıkıyor. Türkiye’de poşetler paralı ama Avrupa’dan plastik çöp satın alıyoruz. Yüzlerce yılda erimesi mümkün değil. Kepçeyle tespit edilen çöpler belediye araçları taşıyor. Buralar şikayet sonrası tespit edilen yerler" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de bazı geri dönüşüm firmalarının Avrupa'dan çöp ithal etmesi son birkaç yılın gündeminde. Pek çok kez geri dönüşümü mümkün olmayan türlerde ya da geri dönüşüm maliyeti elde edilecek getiriden fazla olan türdeki çöplerin bazı bölgelere gelişigüzel atıldığı iddia edildi. Adana Avrupa kaynaklı bu çöplerin çevreye bırakılmasıyla gündeme gelen kentlerin başında geliyor.

İNGİLTERE'DE GPS CİHAZI YERLEŞTİRİLEN ÇÖP ADANA'DA BULUNMUŞ, BAKAN KURUM İSE YALANLAMIŞTI

Son olarak, İngiltere'de GPS takip cihazı yerleştirilip çöpe atılan poşetin, diğer çöplerle birlikte Adana'da geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıkmıştı. Bloomberg için çalışan gazeteci Kit Chellel, Londra'daki plastik çöp poşetinin içine GPS yerleştirmiş, çöpün 3 bin 200 kilometre yol yaptıktan sonra Adana'ya geldiğini tespit etmişti. Chellel "Adana'da bir sanayi bölgesinde olduğunu gördüm. Civarında tespit edebildiğimiz bir geri dönüşüm tesisi yoktu. Alana bakmaları için gazetecileri gönderdik. Deponun dışarısında yığılmış tonlarca Avrupa çöpü buldular. Burası bir geri dönüşüm tesisi değildi. Başka yere boşaltılmak üzere bekliyorlardı" demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise son iddia üzerine yaptığı açıklamada 7 denetim ekibi tarafından bütün bölgenin tarandığını ve herhangi bir döküm tespit edilmediğini savunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP, "ABD'nin desteğiyle iktidara geldik" diyen Ethem Sancak'ı disipline sevk etti

SONRAKİ HABER

Dersim'de zamlara karşı eyleme katılan 10 kişiye dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...