02 Nisan 2022 00:04

İşçinin aidatı akrabalara gidiyor: Hak-İş oldu akraba-iş

Daha önce yolsuzluk ve sendikacıların lüks yaşamlarıyla gündeme gelen Hak-İş’e bağlı sendikalar bu kez de sendika yöneticilerinin akrabalarının işe yerleştirilmesiyle gündemde.

Fotoğraf: Fatih Kurt | AA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın oğlu, eniştesi, kuzeni, Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert’in kızı, damadı, Öz Toprak-İş Genel Başkanı Metin Özben’in oğlu, Öz Taşıma-İş Sendikası uzmanı olan Rahmi Yavuz’un kızı... Liste böyle uzayıp gidiyor...

Hükümete yakınlığı ile bilinen Hak-İş Konfederasyonu aile şirketi gibi yönetiliyor, işçi aidatları akrabalara gidiyor.

İŞÇİ AİDATLARINDAN MİLYARLIK GELİR...

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Türkiye’nin ikinci büyük işçi konfederasyonu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2022 ocak ayı istatistiklerine göre 1976 yılında kurulan Hak-İş’in -son yıllarda üye sayısında büyük artışlar yaşandı- 727 bin 187 üyesi bulunuyor.

Daha önce kamuda işçilerin AKP’li belediyelerde Hizmet-İş’e, ÇAYKUR’da Öz Gıda-İş’e, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı işletmelerde Öz Orman-İş’e türlü baskı ve yöntemlerle geçirilmeye zorlandığı haberleri ile gündeme gelen konfederasyon işçilerden gelen milyarlık aidat gelirlerine sahip.

Daha önce lüks araçlar, lüks otellerde etkinlik, yolsuzluk gibi konularla gündeme gelen Hak-İş ve bağlı sendikalar, şimdi de yöneticilerin akrabalarının işe alınması ile gündemde.

AKRABALAR HER YERDE...

İlk iddia Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı olan Mahmut Arslan’a dair.

Öyle ki Arslan’ın pek çok yakını başkanı olduğu konfederasyonda işe alınmış durumda. Mahmut Arslan’ın oğlu, Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’te dış ilişkilerden sorumlu danışman. Arslan bu göreve 20-21 Kasım 2021’de gerçekleştirilen 3. Olağan Genel Kuruldan sonra getirildi.

Yine Başkan Mahmut Arslan’ın eniştesi Mustafa Taştekin de Hizmet-İş’te genel başkan danışmanı olarak çalışıyor.

Daha önce Hizmet-İş Kocaeli Şube Başkanlığı yapan Mustafa Taştekin hakkında aynı sendikada birlikte çalıştığı, Hizmet-İş Kocaeli Şube Sekreteri Hamit Sevindik tarafından usulsüz harcamalar yaptığı, kişisel giderlerini sendikaya ödettiği iddiaları gündeme getirildi. Bu iddiaların gündeme gelmesi sonrası Sevindik, Başkan Taştekin’in kendisine, “Yuvanı yıkarım” diyerek şantaj yaptığını iddia etti, suç duyurusunda bulundu. Gebze Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama 2015 yılında sonuçlandı, Taştekin ‘şantaj’dan suçlu bulundu, cezası da 5 yıl ertelendi. Sevindik dava sonrası yaptığı açıklamada “Bunu kayınçosu Başkan Mahmut Aslan’a ilettik. Oralı olmadı” derken, Mustafa Taştekin ise “Benim için olay artık geride kaldı. Hizmet-İş’ten de ilişiğimi kestim” demişti.

Yine Başkan Mahmut Arslan’ın kuzeni de Öz Sağlık-İş’te personel.

DAMAT ÖZ SAĞLIK-İŞ’TE, KIZI ÖZÇELİK-İŞ’TE

Diğer iddia Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert’in yakınlarına dair.

Daha önce Devlet Sert’in damadı İlyas Şeker’in, sendikanın avukatlığını yaptığını yazmıştık. Ki konuyu gündeme getiren CHP Milletvekili Murat Emir hakkında yapılan suç duyurusunun altında da onun imzası yer aldı. Devlet Sert’in psikoloji mezunu olan kızı ise İlyas Şeker ile evli, Özçelik-İş’te teşkilat uzmanı olarak çalışıyor.

Diğer isim Hak-İş Denetim Kurulu Üyesi ve Öz Toprak-İş Genel Başkanı olan Metin Özben. İddiaya göre Özben’in oğlu da Öz Sağlık-İş’te uzman.

Öz Sağlık-İş Sendikasının ilk genel başkanı olan ve sendikada genel başkan yardımcılığı, genel başkan başdanışmanlığı gibi görevler de yapan Yavuz Aksanoğlu’nun kardeşi de Hizmet-İş’in bilgi işleminde çalışıyor.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI ESKİ MÜDÜRÜNÜN GELİNİ DE İŞE ALINMIŞ

İddiaya göre Hizmet-İş Eski Genel Sekreteri, halen Öz Taşıma-İş uzmanı olan Rahmi Yavuz’un kızı da Öz Sağlık-İş’te mali müşavir ve idare müdürü.

Hak-İş ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın Öz Sağlık-İş’te çalışan kuzeninin eşi ise Hizmet-İş’te çalışıyor.

Öz Sağlık-İş Isparta İl Başkanı ve Eski Denetim Kurulu Üyesi Murat Arabacı’nın oğlu ile Öz Sağlık-İş Sendikası Kırşehir İl Başkanı Nurcan Özer’in oğlu da sendikada personel.

Çalışma Bakanlığı Eski Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret’in gelini ise yine Öz Sağlık-İş’te personel olarak çalışıyor.

Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı ve Öz İletişim-İş Genel Başkan Yardımcısı olan Fatma Zengin aynı zamanda Hak-İş’te mali müşavir.

Ayrıca daha önceki haberimizde de belirtmiştik, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız’ın kızı da Öz Sağlık-İş’te özel kalem olarak çalışıyor.

SERT’TEN DOĞRULAMA: TAVSİYE EDİLEN TANIDIK KİŞİLERİ ALDIK

İddiaları sormak için adı geçen sendikaları tek tek aradık. Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert, basın danışmanı aracılığı ile bir açıklama gönderdi, iddiaları doğruladı ve savundu.

Sert şu açıklamayı yaptı: “Bize ulaştırmış olduğunuz bilgilerde yer alan arkadaşlarımız bizim çalışma arkadaşlarımızdır. Bir kısmı alanında uzman, kendisini yetiştirmiş, bir kısmı da hizmet birimlerinde bizlere yardımcı olmak adına işe aldığımız arkadaşlardır. Sendikamız 8 yaşında yeni kurulmuş sayılabilecek bir sendikadır ve kısa zamanda sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda 200 binlere ulaşan bir üye büyüklüğüne ulaşmıştır. Dolayısıyla hızlı şekilde güvenilir, işinden emeğinden emin olduğumuz bir kadro ile hareket etmek ihtiyacımız olmuştur. Bu nedende çevremizde bize tavsiye edilen tanıdık kişileri işe alarak başladığımız bu yolculukta daha sonraları da yine alanında uzman kişilerin başvurularını değerlendirip, kadromuzu pek çok arkadaşımızla takviye ederek çalışma kadromuzu oluşturduk. Oluşturmaya da devam ediyoruz. Bu arkadaşlarımızın isimlerinin böyle haberlere konu edilmesi ile elde edilmek istenilen amacı doğrusu çok anlaşılır bulmamakla birlikte, işinizi kolaylaştırmak adına bu açıklamayı yapmayı da uygun gördük.”

Aradığımız Hizmet-İş ve Özçelik-İş ise geri dönüş yapmadı.

LİYAKAT TARTIŞMASI BÜTÜN KURUMLAR İÇİN YAPILMALI

Hak-İş içerisinde yaşananlar kapsamında sendikalarda ve konfederasyonlarda işe alım kıstaslarının ne olduğu sorusu ortaya çıkıyor. Öz Sağlık-İş Başkanı Devlet Sert’in “Çevremizde bize tavsiye edilen tanıdık kişileri işe alarak” cümlesi ise bu kıstasın, keyfilik bir başka deyişle “torpil” olduğunu ortaya koyuyor. İktidardan başlayarak tüm kurumlara sirayet eden torpil ve akraba kayırmacılığının sendikalarda da yaygın olduğu anlaşılıyor. Ayrıca son yıllarda sıkça yapılan liyakat tartışması da bütün bu kayırmacılığın, yani nepotizmin üzerine oturuyor.

Ülkede uzun zamandır tartışılan bir konuya ilişkin ise uzmanlar şu uyarıyı yapıyor: “Etik olarak, işe alınan kişiler alanında uzman kişiler dahi olsa, yöneticilerin kendi nüfuzunu kullanarak işe alındıkları anlamına geliyor. Burada yöneticilerin nüfuzunu kullanması söz konusu.”

ÖNCEKİ HABER

Bir kadının otelde boğularak öldürülmesine ilişkin davada sanık müebbet hapisle cezalandırıldı

SONRAKİ HABER

DEDAŞ trafoyu onarmıyor: Mahallede 15 gündür elektrik ve su yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...