31 Mart 2022 08:24 Güncelleme: 31 Mart 2022 23:35

İkizköy'de köylüler zeytine barikat oldu, şirket söküm işlemini durdurdu

İkizköy’de Limak-IC Enerji ortaklığı zeytin katliamı için harekete geçti. Katliama karşı çıkanlar darbedildi. EMEP ve TİP il başkanları gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam serbest bırakıldı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

Reklam

Özer AKDEMİR
Muğla

Muğla Milas’a bağlı İkizköy'de termikçi şirket, zeytin katliamı için harekete geçti.

Aylardır Akbelen Ormanı ve bölgedeki zeytinlikleri Limak Holding ve IC Enerji ortaklığının iştiraki termikçi YK Enerji şirketine karşı koruyan İkizköy Çevre Komitesi zeytinliklerin korunması için Muğla ve Milas belediye başkanlarının yanı sıra tüm Muğla milletvekillerine ve siyasi partilere destek çağrısı yaptı.

Şirket özel güvenliklerinin İkizköylü kadınları darbetmesine tepki gösteren EMEP İl Başkanı Nuri Alikoç ve TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin jandarma tarafından gözaltına alındı. Şeker hastası Alikoç'un bunu belirtmesine rağmen gözaltı aracında dar bir ortamda tutulduğu, Çetin'in ise ters kelepçeyle gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

İkizköy’de sökülmek istenen zeytinliklerin olduğu bölgeden seslenen İkizköy Çevre Komitesinden Nejla Işık, “2017 yılında kamulaştırılan İkizköy merkez, eski adıyla Işıkdere'de bulunan, sayısını tam bilemediğimiz zeytin ağaçlarını yıllardır kestirmiyorduk. Bugün söküm için geleceklerini öğrendik. Burada bir katliam var. Herkesi desteğe çağırıyoruz” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANLARI BUYURSUNLAR, NE KADAR ÇEVRECİ OLDUKLARINI GÖSTERSİNLER”

İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel, “Yanınızdayız diyen herkesi Işıkdere’ye, zeytin katliamını önlemeye çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Gümüşel, Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a seslenerek, “Buyursun gelsinler, ne kadar çevreci oldukların göstersinler. İzinsiz zeytin ağacı kesiyorlar, köklüyorlar, yanımızda dursun Muhammed Bey. Alanda yanımızda olduğunu söyleyen tüm siyasi partilerin yetkililerini de il yöneticilerini de bekliyoruz. Şu an 'Yanınızdayız' sözünüzü gerçekleştireceğiniz gün. Yani daha sonra basın açıklamalarına değil, şimdi yanımıza bekliyoruz hepinizi” diye konuştu.

Muğla milletvekillerine de çağrı yapan İkizköylüler, “Alanda ihtiyacımız var size, eğer Muğla’nın zeytinlerden olmasını istemiyorsanız lütfen alanına gelin. Şirket izinsiz, kamu yararı vs. hiçbir şeyi olmadan kanuna aykırı bir şekilde zeytinleri katlediyor” dediler.

"DEĞİŞTİRDİKLERİ YÖNETMELİĞE BİLE UYMAMIŞLAR"

Deniz Gümüşel şunları söyledi:

"Jandarma onlarla birlikte hareket ediyor. Zeytincilik kanuna aykırı bir yönetmeliği kendilerine dayanarak yaparak bu ağaçları katletmişler. Zaten bu yönetmelik hukuka aykırı, kesinlikle iptal edilecek. Davalarımız da açtık ama daha da kötüsü şu, bu adamlar dayanak gösterdikleri yönetmeliğin gereklerini bile yerine getirme lütfunda bulunmamışlardır. Bu yeni çıkan maden yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikte diyor ki; 'Kamu yararı gözetilerek Tarım Bakanlığından alınacak izinler ile bu zeytinlikler taşınır.' Burada 80, 90, 100, küsur yaşındaki ağaçlar kepçe ile sökülmüş. Özel olarak özenli bir şekilde köklenmiş değil. Bildiğiniz iş makinesi ile kepçe ile löp diye girmişler. Adamlar bütün zeytinliği talan etmişler. Önüne gelen zeytini söküp atmışlar ve hepsinin kökleri zarar görmüş. Bu ağaçların tekrar canlanma şansı yok. Ellerinde hiçbir yerden alınmış bir izin yok. Kafalarına göre dalmışlar, burası kamulaştırılmış alan diye. Hepsi zeytin katili buradakilerin. Biz savcılık bu alanı bu şirkete boşalttırınca ya kadar alanda durmaya devam edeceğiz."

“KAYMAKAMDAN KESİMİ DURDURMASINI İSTEDİM"

Köylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise şunları söyledi:

"Milas Kaymakamı'nı aradım, veterinerlik okulunda törendeymiş, Refik adına bir Müdür ile görüştüm, izinlerini sordum. 'Bizim öyle bir izin verme yetkimiz yok' dedi. Hatta 'Vardır izinleri, izinsiz bir şey yapmazlar' dedi. Ben de izinsiz öyle şeyler yaptılar ki dedim, Kaymakam'a mesajımı aktarmalarını istedim, olaya müdahale edilmesini istiyoruz dedim. Kaymakam Bey gelince bilgi veririm dedi. Ben de şu an itibarıyla sizin bilginiz oldu, olacaklardan siz sorumlusunuz dedim."

DİRENİŞ SONUCU İŞ MAKİNELERİ ALANDAN AYRILDI

Direniş sonucu makineleri alandan ayrıldı.

Jandarma, birlik göndererek köylüleri alandan çıkarmak istedi. Köylüler ise iş makineleri gitmeden alandan ayrılmayacaklarını söylediler.

Milas İlçe Jandarma Komutanı ile yapılan görüşme sonrası iş makinesi alandan ayrıldıktan sonra köylüler de Akbelen'deki nöbet yerlerine çekildiler.

ŞİRKET VE GÜVENLİK MÜDÜRÜ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Köylüler de kendilerini darbeden şirket güvenlik müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere savcılığa gitti. Köylülerin avukatı da zeytinleri söken firma hakkında suç duyurusunda bulundu.

GÖZALTINA ALINANLAR İFADE İŞLEMLERİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan EMEP Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç ve TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapan Nuri Alikoç, "Alanda köylüler zeytin ağaçlarının sökümüne karşı direnişteydi. Biz de destek olmak amaçlı gelmişti. Şirketin özel güvenliği arkadaşlarımızı darbettiği halde bizler gözaltına alındık. Bu durumu protesto ediyoruz. Amacımız zeytin ağaçlarını, köylünün topraklarını korumak. Sonuna kadar İkizköylülerin yanında olacağız" dedi.

EMEK PARTİSİ, MUĞLALILARI DİRENİŞE ÇAĞIRDI

Emek Partisi Muğla İl Örgütü İkizköy’de Limak şirketinin yaptığı ağaç katliamı ile ilgili açıklama yaptı. Muğla halkının direnişe davet edildiği "Limak-İG Akbelen’den, Muğla’dan elini çek" başlıklı açıklamada, "Sonuna kadar topraklarımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz" denildi.

ŞİRKET, ZEYTİN AĞAÇLARININ TAŞINDIĞINI, ÇALIŞANLARA SALDIRILDIĞINI SAVUNDU

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ de bir açıklama yayımlayarak ağaçların zarar görmeden taşındığını savundu. Açıklamada, şirket çalışanlarına saldırıldığı öne sürüldü. Açıklama şu şekilde:

“Söz konusu zeytin ağaçlarının bulunduğu alan, 2016 yılında kamu yararı kararı doğrultusunda yerli kaynaktan elektrik üretimi amacıyla kamulaştırılarak madencilik faaliyetleri için şirketimize tahsis edilmiştir. Linyit İşletmeleri sahasında bulunan, 9 zeytin ağacı uzmanlar eşliğinde yine YK Enerji bünyesinde oluşturulan ve 22 binden fazla zeytin ağacının yer aldığı zeytin park alanına taşınmıştır.

Hiçbir şekilde ağaçların kesilmesi, zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kök bütünlüğü korunan ağaçların herhangi bir zarar görmemesi için iş makineleriyle etrafları kazılarak ve budamaları yapılarak yeni yerlerine taşınmaktadır. Tüm bu işlemler uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Öte yandan, zeytin ağaçlarının taşınması sırasında madencilik faaliyeti için şirketimize tahsis edilmiş alanın içine girilerek iki çalışanımıza eylemciler tarafından saldırılmış ve çalışanlarımız darp edilmiştir. Saldırının ardından kolluk kuvvetleri, eylemcilere müdahale etmiştir.

Çalışanlarımıza saldıran ve yaralanmalarına neden olan kişiler hakkında da tüm yasal haklarımızı kullanarak suç duyurusunda bulunduğumuzu belirtmek isteriz.”

Reklam