25 Mart 2022 00:14 Güncelleme: 25 Mart 2022 12:02

Kızılay Mahallesi halkından kentsel dönüşüm tepkisi: Yerinde dönüşüm istiyoruz

İzmir Bornova’ya bağlı Kızılay Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesine mahalle halkı tepkili: Belediye evlerimizi müteahhitlere peşkeş çekmeye çalışıyor.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
Pınar ÇETİNKAYA
İzmir

İzmir Bornova’ya bağlı Kızılay Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesi Bornova Belediyesinden oy birliği ile geçti. Projenin 1/5000 ölçekli nazım imar planı İzmir Büyükşehir Meclisinde de onaylandı. 750 parseli kapsayan imar planlarını askıya çıkarıldıktan sonra öğrendiklerini söyleyen mahalle halkı ise itiraz dilekçelerinin belediye tarafından reddedildiğini ifade ederek projeye tepki gösterdi. Evlerinin ellerinden alınmak istendiğini dile getiren mahalleliler “Burada rant söz konusu. Evlerimizi alıp bize daha küçük evler vermek istiyorlar. Biz rantsal değil yerinde dönüşüm istiyoruz” dedi.

"PROJEYİ KABUL ETMİYORUZ"

Kızılay’da doğup büyüyen Besra Girgör, imar planlarının 28 Aralık’ta askıya çıktığını kendilerinin ise bunu daha sonra öğrendiğini söyledi. Kendisinin plana kısa sürede itiraz ettiğini söyleyen Girgör, haberi olmayanların ya da ekonomik durumu kötü olanların itiraz edemediğini ifade etti.

Plana göre yeşil alan, yol veya pazar yeri için parsellerden yüzde 45 alınacağını belirten Girgör, “Belediye neredeyse bizim malımıza yarı yarıya ortak oldu. Yüzde 40’lık kalan kısımda da bizler bir şey yapamıyoruz. Müteahhide vermek zorunda kalıyoruz. Biz üç katlı eve tek daire alabiliyoruz. Ailemiz dağılıyor, bu kadar yerimiz varken bırakıp tek daireye razı olalım. Kabul etmiyoruz” dedi.

"AY SONUNU ZOR GETİRİYORUZ, NASIL KİRA ÖDEYELİM?"

Proje ile yıllardır yaşadıkları evlerinden atılmak istendiklerini söyleyen Nagihan Aka, “Bizleri kökten sarsan projeyi hayata geçirmek için dillerinden gelen tüm süslü lafları kullanıyorlar. Ancak ay sonunu zor getiren insanlar olarak hangi evin kirasını nasıl öderiz? Verecekleri 3+1 evi ben annem ve abimle nasıl bölüşürüm?” diye sordu.

40 yıldır mahallede oturan Ayhan Yurt, 81 yılında hazırlanan imar planında yüzde 30 olarak belirlenen terk alanının üzerine şimdi yüzde 45 terk alanı daha eklendiğini söylüyor. İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre terk alanın yüzde 45’i geçemeyeceğini söyleyen Yurt, “Bir plan hatası var. Görüştüğümüz ilgili kişiler tapu kadastroya yıktı durumu. Güya tapu kadastroya sormuşlar sıfır terk görünüyormuş. Peki bu yollar parklar nasıl oluştu?” diye sordu.

"MÜTEAHHİTLERE PEŞKEŞ ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR"

İmar planına halk olarak karşı çıktıklarını söyleyen Latif Taşdemir de “Merkeze yakınlığı, okul, sağlık ocağına yakın olması burayı cazip hale getiriyor. Belediye müteahhitlere peşkeş çekmeye çalışıyor. Yüzde 45 alana çökmeye çalışıyor ve bizi muhatap alan yok. Oy istemeye geldiği zaman ‘Ben sizin yanınızdayım, Bornova evimiz’ diyor ama iş icraata geldiği zaman halkı kapısına dahi almıyor. Alenen hırsızlık yapılıyor” dedi.  

30 yıldır mahallede yaşadığını söyleyen Fatoş Yılmaz ise “Bizi duysunlar, üç aydır uğraşıyoruz. İki evimiz var, yüzde 45’i alınıyor. 2012 yılında onların imar planına uygun şekilde yaptım evlerimi. Evimin biri için itiraz edebildim haber olunca ama bilgimiz olsa da itiraz edemiyoruz. Paramız olmuyor, hepimiz ekonomik bir savaşın içindeyiz. Kimse itiraz için bir anda çıkarıp 500 lira veremez. Biz kimsenin hakkını istemiyoruz, kendi hakkımızı da kimseye vermek istemiyoruz” diye konuştu.

"BİZİ ORADAN ORAYA ATMASINLAR"

Bir başka mahalleli “Evlerimizi ellerimizden alıp bizi oradan oraya atmalarını istemiyoruz. Biz iki haneyiz, 30-35 metrelik yer veriyor bize. Bunlar bizim hakkımız, alın terimizle yaptık nasıl yüzde 45’i alır? Biz ada bazında değil parsel bazında istiyoruz. Ayrıca yüzde 45’lerimizi almasınlar. Zaten zamanında vermişiz, tekrar almalarını istemiyoruz. Yerinde imar istiyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

"EMEĞİMİ RANTA KURBAN ETMEK İSTEMİYORUM"

Sağlık Emekçisi Asiye Korkmaz ise, “Ben emeğimi ranta kurban etmek istemiyorum. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Ben bütün İzmir vekillerine telefonla maille ulaşmaya çalıştım bir vekil ‘Sizin bulunduğunuz yer merkeze çok yakın zemini çok sağlam ama evleriniz şu anda değerli değil bu proje ile değer kazanacak’ dedi. Ama mahalleliye fikrini soran olmadı. Biz bunu kesinlikle istemiyoruz” dedi.

Reklam