20 Mart 2022 11:08
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2022 17:47

Diyarbakır’da gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut gözaltına alındı

Diyarbakır'da yapılan ev baskınında gazeteci Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut gözaltına alındı. 

Ertuş Bozkurt  | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınında gazeteci Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut gözaltına alındı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gözaltına alınan gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’un serbest bırakılması için yerli ve yabancı basın örgütlerine acil çağrıda bulundu. 

Diyarbakır’da bu sabah evlerine yapılan polis operasyonu ile gözaltına alınan gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’un İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürüldükleri öğrenildi. İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de tutulan gazeteciler avukatları ile görüştü. MA'nın haberine göre gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut polise yapılan isimsiz ihbarlar doğrultusunda gözaltına alındı. İsimsiz ihbarlar gerekçe kabul edilerek gazeteciler Bozkurt ve Barut ile birlikte şu ana kadar 13 kişinin gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı. 

DFG'DEN GÖZALTINA ALINAN İKİ GAZETECİ İÇİN ACİL ÇAĞRI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) de yaptığı yazılı açıklama ile iki isim konusunda yerli ve yabancı gazetecilik örgütlerine çağrı yaptı. 

Açıklamada Bozkurt ve Barut’un gözaltına alınmalarına ilişkin, “Tüm Mezopotamya’da Newroz coşkusu yaşanırken, maalesef basın camiası olarak bugün yine gözaltı operasyonuyla güne başladık. Sabah saatlerinde gazeteciler Ertuş Bozkurt ile Mikail Barut, evlerine yapılan baskınlar sonucu gözaltına alındı. Coğrafyamızda olup bitenleri tüm dünyaya aktaran, özellikle de bölgemizde yaşanan Newroz coşkusunu kamuoyuna yansıtma çabası içerisinde olan gazetecilerin bir kez daha hedef alınarak gözaltına alınması, kabul edilebilir bir durum değildir” denildi. 

Bozkurt ve Barut’un daha önce "KCK Basın Davası" adıyla bilinen ve 46 gazetecinin yargılandığı dava kapsamında uzun süre hapishanede tutularak özgürlüklerinden mahrum bırakıldığı hatırlatılan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Yıllarını gazetecilik mesleğine adayan Ertuş Bozkurt, derneğimiz Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyesidir. Aynı zamanda DİSK Basın-İş üyesi ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu üyesidir. Kendisi daha önce hakkında yürütülen soruşturmalar ve açılan davalara rağmen, gazeteciliğin verdiği sorumlulukla direngenlik göstermiş ve bu alanda çalışmalarını yürüterek, bir adım geri atmamıştır. 

Her ne kadar gazeteci arkadaşlarımızın mesnetsiz iddialar ve içi boş bir soruşturma sonucu gözaltına alındığını biliyorsak da, bu şekilde özgürlüklerinden mahrum bırakılması ciddi bir sorundur. Hiçbir gazeteci, bir gün, bir saat dahi özgürlüğünden mahrum bırakılmamalıdır. Bu ağır bir insan hakkı ihlalidir. Ayrıca uluslararası alanda kabul gören gazetecilerin korunmasına dair sözleşmeler ve belgelere aykırıdır. 

"VAKİT KAYBETMEDEN SERBEST BIRAKIN!"

Tüm bu nedenlerle gözaltına alınan gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’un vakit kaybetmeden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bunun gerçekleşmesi için ulusal ve uluslararası basın meslek örgütleri, gazeteci sendikaları ve insan hakları kuruluşlarına da büyük görevler düşmektedir. 

Bu münasebetle gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılması amacıyla başta DİSK Basın-İş ve diğer gazeteci sendikaları, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) olmak üzere tüm kuruluşları harekete geçmeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm kamuoyunu da gazetecilere sahip çıkmaları konusunda duyarlı olmalarını talep ediyor ve tekrar ediyoruz; “Gazetecilik Suç Değildir!”" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yemen, Ukrayna savaşından etkilenir mi?

SONRAKİ HABER

Adana'da ve Akdeniz kentlerinde Newroz kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...