19 Mart 2022 14:35

Dikili halkı “Geçinemiyoruz” diyerek sokağa indi

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun mitinginde bir araya gelen Dikili halkı, yapılan zamlara ve yoksulluğa karşı “Geçinemiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, yapılan zamlara ve yoksulluğa karşı “Geçinemiyoruz” diyerek miting düzenledi. Dikili Bülent Ecevit Meydanı’nda toplanan kitle, zamların geri alınması ve insanca bir yaşam talebiyle Atatürk Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Mitinge Aliağa, Bergama’dan insanların yanı sıra CHP Milletvekilleri, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da katıldı. Platform adına açıklamayı Hüseyin Öge ve Serap Acar okudu.

Saray iktidarının politikalarına karşı ses yükseltmek için bir araya geldikleri ifade edilen açıklamada, “Haklarını arayan, geçinemiyoruz diye 'G(ö)rev' yapan hekimlere, sağlık emekçilerine 'giderlerse gitsinler' diyenlere karşı biz de onlara diyoruz ki; siz gideceksiniz” denildi.

“Saray iktidarı, ekonomiyi zenginlerin, yandaşların ve talancıların çıkarları doğrultusunda yönetiyor. Halkı açlığa yoksulluğa, karanlığa mahkum ediyor. Çarşı-pazar fiyatlarında herhangi bir düşüş yaşanmıyor, gıda ürünlerinde fiyatlar el yakmaya devam ediyor. Evlerde lambayı açmaya, bulaşık makinesini, çamaşır makinesini çalıştırmaya korkar hale geldik. Evlerde battaniyelere sarılarak oturuyoruz. Zorunlu olmadıkça doğal gazı açmıyoruz, elektrik sobaları çalıştırmıyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, yapılan zamlara ve düşük ücretlere tepki gösterildi.

“TEK ADAM REJİMİNDEN KURTULMAK İÇİN BİRLEŞMELİYİZ”

“Yoksulluğa karşı sokaklarda olacağız. Sokakları terk etmeyeceğiz. Yoksulluğa karşı isyandayız. Bizlere insanca yaşam olanakları sunmayan tek adam rejiminden kurtulmak için birleşmeliyiz” denilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı;

  • Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğal gaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler sıfırlanmalıdır.
  • Yoksulluk sınırının altında yaşayanların temel gereksinimleri ücretsiz karşılanmalıdır.
  • Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suya yansıyan KDV-ÖTV sıfırlanmalıdır.
  • Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir.
  • Tüm maaş ve ücretler en az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir.
  • En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine, insanca yaşanacak bir seviyeye çekilmelidir. EYT'lere emeklilik hakkı verilmelidir.
  • Esnaf kuryelik, kendi hesabına çalışma, özel istihdam bürosu, taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli çalışma imkanı sağlanmalıdır.

Açıklama sonrası, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da birer konuşma yaptı. Miting, şarkılar ve halaylar eşliğinde sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam