19 Mart 2022 09:59
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2022 17:36

Türkiye'nin pek çok ilinde soğuk havaya rağmen Newroz ateşi yakıldı

“Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla birçok kentte gerçekleştirilen Newroz kutlamaları, soğuk hava ve kar yağışına rağmen devam ediyor.

Kızıltepe Newrozu | Fotoğraf: MA

Paylaş

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleşen Newroz kutlamaları kapsamında 19 merkezde ateş yakılıyor. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen Newroz alanları doluyor. 

PATNOSLULAR KAR KIŞ DİNLEMEDİ

Sabah saatlerinden itibaren Newroz’un kutlandığı alanın yolunu tutan yurttaşlar, alanı doldurmaya başladı. Havanın eksi derecede olduğu ilçede, dün akşam başlayan kar yağışıyla birlikte köy yolları kapanmasından dolayı, köylerden Newroz’a katılımı zorlaştırdı. Karla kaplanan yollar belediye araçlarıyla temizleniyor. Newroz alanına gelen Patnoslular, sahneden çalınan stranlar eşliğinde halay çekti.

AYDIN

Aydın'ın Söke, Germencik ve Nazilli ilçelerinde Newroz, coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, Newroz ateşinin hakların özgürlüğü için gürleştirildiği vurgulandı.

Aydın Newroz Tertip Komitesi tarafından organize edilen Newroz kutlamaları kapsamında kentin 3 ilçesinde Newroz ateşleri yakıldı.

Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi Newroz Mahallesi'nde yapılan Newroz kutlamasına HDP Milletvekili Kemal Bülbül katıldı. Coşkunun yüksek olduğu kutlamalarda rengarenk bir görüntü oluştu.

Söke ilçesinde ise Savuca Mahallesi'nde yüzlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Dehakların zulmüne karşı Kawaların yaktığı ateşin ruhuyla bir araya geldiklerini söyledi.

Nazilli ilçesindeki Newroz'a katılan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Newroz’un kışı uzatmak isteyenlere karşı mücadele etme ve direniş günü olduğunu vurguladı.

ELAZIĞ

Termometrelerin eksi 6 dereceyi gösterdiği Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 2019 yılından sonra ilk defa Newroz kutlaması yapıldı.

Otogar Meydanı'nda yapılan kutlamaya, yüzlerce kişi katıldı. Çevre kent ve ilçelerden de kutlamalara katılım sağlandı.

Mazlum Doğan’ın ablası Arife Doğan Newroz ateşini tutuşturdu. Kutlamalar, Jan Axin’in şarkılarıyla sona erdi.

MARDİN

Mardin Dargeçit'te binlerce kişi soğuk hava ve yoğun kar yağışına aldırış etmedi, Kısmet Caddesi üzerinde bulunan Newroz alanında buluştu.

Kutlamaya, Barış Anneleri Meclisi, Kandıra Cezaevinde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in ailesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP Mardin il Eş Başkanı Salih Kuday, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin İl Eş Başkanı Veysi Parıltı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin İl Eş Başkanı Leyla Kaya, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Figen Altındağ ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri katıldı.

SURUÇ: GENÇ BAŞLADIK GENÇ BAŞARACAĞIZ

Urfa’nın Suruç ilçesinde alana giden yollar birçok yerde polis ve jandarma tarafından kapatıldı. Aligör Mahallesi’nde başlayan Genel Bilgi Taraması (GBT), alanın girişinde sürdü. Alana giriş yapan yurttaşlar 3 ayrı arama noktasından geçtikten sonra alana girebildi. Bütün engellemelere rağmen Newroz kutlamasına saatler kala alanda bir araya gelen yurttaşlar seslendirdikleri şarkılar ile halaya durdu. 

Newroz’un yapıldığı Suruç Aligör Yolu üzerinde yer alan Yediemin Parkı karşında bulunan alana İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafı, “Genç başladık genç başaracağız”, “Newroz Pîroz be” pankartlar ve Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 gencin fotoğrafları asıldı. Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından katledilen Şenyaşar ailesini dair “Herkes için adalet” yazılı pankartın alana sokulması “Newroz ile ilgili değil” denilerek izin verilmedi. 

KIZILTEPE’DE HALK NEWROZ’A AKTI

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Newroz kutlaması büyük coşkuyla başladı. Saat 10.00 itibarıyla alana girişler başladı. Yurttaşlar "Bijî Newroz" sloganı atarak ve zafer işareti yaparak alana giriş yaptı. Yağmurlu havaya rağmen yurttaşlar Newroz'a katıldı.

MERSİN'DE NEWROZ HALAYI

Mersin'de Tırmıl Alanı'nda Newroz kutlanmaya başlandı. Alan rengarenk flamalarla süslenirken, alana; "Tecrit kıracağız faşizmi yeneceğiz", "Newroz pîroz be" ve "Kemal Kurt ölümsüzdür" pankartları asıldı. Ellerinde Newroz bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil flamalar olan kadın ve çocuklar, "Bijî Newroz" sloganı ve zılgıtlarla alana girdi. Rengarenk yöresel kıyafetleri ile alanda yerini alan kadınlar, söyledikleri ezgiler eşliğinde halaya durdu. 

ŞIRNAKLILAR YEDİDEN YETMİŞE ALANDA

Şırnak merkez Sanayi Sitesi Kavşağı’nda kutlanacak Newroz’da alanda kurulan sahneye “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı), “Newroz Kadınların Özgürlük İsyanıdır”, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartları asıldı. Alan bayraklarla süslenirken, kutlamaya kadınlar, gençler ve çocuklar yöresel kıyafetlerle katıldı.

Newroz alanına kutlamaya gelenler tek arama noktasından kontrolleri yapılarak, içeri alındı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale Köprüsü'nün maliyetinin halkın sırtında olduğunu söyleyen Akdeniz: Bunlar her destandan rant çıkaran tüccarlar şebekesi

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, Hasan Ocak için yetkilileri göreve çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...