19 Mart 2022 04:27

Marmara Gölü kuruma noktasına geldi: Doğa ve balıkçılar can çekişiyor

Manisa’daki Marmara Gölü, Gördes Çayı üzerinde kurulan baraj nedeniyle kuruma noktasına geldi. Suların çekilmesi nedeniyle 3 yıldır gölde balıkçılık faaliyeti yürütülemiyor.

Fotoğraf: Doğa Derneği

Reklam

Ramis SAĞLAM
Manisa

Bir zamanlar denizi olmayan Manisa’da balıkçılar “vira bismillah” deyip Marmara Gölü’nde balık sezonu açarlardı. Sazan, yayın ve sudak balığı üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Marmara Gölü yok olmaya yüz tuttu. Gölün kuruma noktasına gelmesi nedeniyle hem doğa hem de insanlık felaketi yaşanıyor.

Göl çevresinde yaşayan halk balıkçılık faaliyetlerinin bitmesi sebebiyle göç etmek zorunda kalıyor. Uzun süredir yöre halkı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Barajı ve Ahmetli Regülatöründen göle su verilmesi için uğraş içerisinde.

YAĞMUR SULARIYLA CAN BULUYOR 

Manisa’nın Saruhanlı, Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında bulunan Marmara Gölü, daha önceden yer altı su kaynakları, Gördes Çayı ve besleme kanallarıyla dolarken, şu anda sadece yağmur sularıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Geçen yıl kurak yaz aylarında su verilmeyince göl tamamen kurumuştu. Gölün kuruması balıkların yok olmasına kuşların gölü terk etmesine neden oldu. Gölün kurumasından kıyı ilçelerdeki sosyoekonomik yaşam ve bölgedeki biyoçeşitlilik olumsuz etkilendi. Kurak geçmesi muhtemel bu yaz da müdahale edilemezse göl tamamen yok olacak.

"GÖLÜMÜZE SU VERİLSİN"

Suyun yoğun olduğu dönemlerde gölden yılda ortalama 90 ton balık çıkardıklarını belirten Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Üyesi Rafet Kerse, “2016 yılında Gördes Çayı’nın suyu Gördes Barajında tutulmaya başlandı. Gölün ana kaynağı Gördes Çayı’ydı. Gölümüz 2021 yılında tamamen kurudu. Bizim balıkçılık faaliyetlerimiz 2019 ağustos ayında sona erdi. Bir yetkili de demiyor ki, Marmara Gölü neden kurudu? Kuraklık yüzünden çok mağduruz, göç etmek zorunda bırakılıyoruz ama gideceğimiz başka bir Marmara Gölü yok. Gölümüze su verilmesini, eski haline kavuşmasını istiyoruz” dedi.

"DSİ’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"

Marmara Gölü’ne ilişkin çalışmalarıyla bilinen Doğa Derneği, gölün yok olmaya başlamasıyla çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdı. Yetkililerin görevlerini yapmadığını söyleyen Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç yetkilileri göreve çağırdı.

Gölün kurutulmasıyla ekosistemin ve biyoçeşitliliğin göz ardı edildiğini ifade eden Kılıç, “2017 yılında ulusal öneme haiz sulak alan ilan edip koruma altına alınan Marmara Gölü, sonraki üç yıl içinde kurutuluyor. Marmara Gölü için çalışan tüm kamu kuruluşlarının göldeki yok oluşu sessizce izlediklerini, buradaki kuşların ve üreticilerin çığlığını duymadıklarını görüyoruz. Devlet Su İşlerini göreve çağırıyoruz. Gördes Barajından ve asıl amacı gölü beslemek olan Ahmetli Regülatöründen göle su verilmeli. Bir yaz mevsimini daha su verilmeden geçirirse Marmara Gölü sadece coğrafya kitaplarında kalır. Burada yaşayan canlıları ve yerel kültürü yok etmiş olursunuz” diye konuştu.

Reklam