18 Mart 2022 12:05

TÜGVA belgelerinin sızdırılması soruşturmasında Gazeteci Metin Cihan'a 6 yıl, Ramazan Aydoğdu'ya 10,5 yıl hapis istendi

TÜGVA belgelerinin sızdırılmasına ilişkin soruşturmada; Gazeteci Metin Cihan hakkında 6 yıla kadar, tutuklu bulunan Ramazan Aydoğdu için ise 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) logosu

Paylaş

Türkiye Gençlik Vakfı, (TÜGVA) eliyle kadrolaşma, usulsüz bina tahsisleri ve kamu kaynaklarının vakfa aktarılmasına dair ifşa edilen belgelere dair, "hukuka aykırı olarak verileri ele geçirilip değiştirilerek sosyal medyada yayınlandığı" iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

DHA'da yer alan habere göre, tutuklu bulunan Ramazan Aydoğdu ve Gazeteci Metin Cihan hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" ve "Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme" iddialarıyla Ramazan Aydoğdu için 10 yıl 6 aya kadar, Metin Cihan için ise 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

Gazeteci Metin Cihan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "kesinlikle sürpriz değil. hiç şaşırmadık. ama yine de saçma bir dava görülüyor bugün. 1 numaralı sanık olarak beni yazmışlar. tügva belgelerini sizlerle paylaştığım için" ifadelerini kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, TÜGVA "mağdur" olarak, 24 Kasım 2021'de tutuklanan Ramazan Aydoğdu ve 22 Kasım 2021'de hakkında yakalama kararı çıkarılan gazeteci Metin Cihan ise "şüpheli" sıfatıyla yer aldı.

İHBAR ÜZERİNE SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü'ne 12 Kasım 2021'de, "Sosyal medyada yayımlanan asılsız haberlerin 'metcihan' isimli Twitter kullanıcısı olan gazeteciye servis edenlerin il spor müdürlüğünde çalışan Ramazan Aydoğdu isimli şahıs olduğunu ortak arkadaşımızdan duydum. Harddiski de varmış, bilgileri evinde saklıyormuş, gözü gibi bakıyormuş" şeklindeki ihbar gönderilmesi üzerine şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldığı anlatıldı.

DİJİTAL MATERYALLERİNE EL KONULDU

Ramazan Aydoğdu'nun 19 Kasım 2021'de gözaltına alındığı, evinde yapılan arama sonucunda 3 adet cep telefonu, 37 adet flash bellek, 3 adet diz üstü bilgisayar, 1 adet tablet bilgisayar ve 4 adet CD'nin bulunduğu kaydedildi. İddianamede, dijital materyallerde yapılan incelemede Aydoğdu'nun "tugvabelgeleri" adlarıyla üç mail adresi açmış olduğu, Twitter'da da "tugvabelgeleri" ismiyle hesap açtığının tespit edildiği belirtildi. Ramazan Aydoğdu'nun materyallerinde TÜGVA'ya ait Murat Aydın, Erkan İnce, Suat Kır ve vakıfta Yönetim Kurulu Başkanı olan Enes Eminoğlu isimli şahısların kullanımında olan bilgisayarlardan elde edildiği değerlendirilen vakıf belgelerine ait kısa yolların yer aldığı belirtildi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Ramazan Aydoğdu'nun suçlamaları kabul etmediği ancak suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik beyanlarına da itibar edilmediği kaydedildi. İddianamede, Aydoğdu'nun TÜGVA ve yöneticilerine ait "bilgisayarlardan elde edilmiş olduğu değerlendirilen ancak muhteviyatı itibari ile teyidi yapılamayan ve içerikleri üzerinde tahrifat yapıldığına dair kanaate ulaşılan vakıf dosyalarına erişim sağladığı, bu dosyalara ait kısa yolların ele geçirilen materyal içerisinde yer aldığı ve bu kısayollara MEY isimli bir disk içerisinde farklı tarihlerde birçok kez erişim sağlandığının tespit edildiği" anlatıldı. "@tugvabelgeleri tügvabelgeleri" rumuzlu Twitter hesabından yayınlanan video içeriğinde F:Mey isimli diskin yer aldığı, bu disk içerisinde "Dosyaaaa, İsmail Emanet, Mey Vakıf Masaüstü Bilgisayar, 212" şeklinde isimlendirilen klasörlerin bulunduğu, bu klasör isimlerinin aynısının Ramazan Aydoğdu'nun dizüstü bilgisayarında da tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca usb belleğin alınan imajı içerisinde ise, "@metcihan Metin Cihan" isimli/rumuzlu Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan ve TÜGVA yöneticileri/çalışanlarına ait olduğunu belirttiği WhatsApp sohbetlerine ait orijinal görseller olduğu değerlendirilen ekran resimlerinin usb bellek içerisinde tespit edildiği anlatıldı.

'EYLEM BİRLİĞİ İÇERİSİNDE' OLDUKLARI İDDİA EDİLDİ

İddianamede, Ramazan Aydoğdu ve Metin Cihan'ın kullandığı Twitter hesaplarındaki iki video içeriğinde yer alan belirli klasörlerin aynı olduğu, bazılarının değiştirme tarihlerinin de aynı olmasına rağmen bazılarının değiştirme tarihlerinin farklı olduğu, excel formatında Metin Cihan tarafından paylaşılan bir kısım belge içeriklerinin 2016-2018 yıllarına ilişkin veriler içerdiği, ancak bu dosyaların birçoğunun değiştirme tarihlerinin 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin olduğu, tespiti yapılamayan belge içeriklerine müdahale edildiğine ilişkin kanaate ulaşıldığı iddia edildi. Ramazan Aydoğdu'nun, TÜGVA'ya ait bilgisayarlardan elde edilmiş olduğu değerlendirilen vakıf dosyalarına rıza dışında ve hakkı olmaksızın erişim sağladığı, haksız şekilde elde edilen dosyaları manipüle ederek ve değiştirerek Metin Cihan'a gönderdiği öne sürülen iddianamede,Aydoğdu ve Cihan'ın kişisel veri niteliğine haiz belgeleri fikir, eylem birliği içerisinde hareket ederek herkese açık sosyal medya hesaplarından paylaştıkları ifade edildi.

ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAKLAR

İddianamede, tutuklu Ramazan Aydoğdu'nun, zincirleme şekilde "Bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme" suçundan ve zincirleme şekilde "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan toplam 3 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Metin Cihan için ise zincirleme şekilde "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianame kabul edilirse Aydoğdu ve Cihan'ın yargılanması İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde yapılacak.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Metin Cihan, Türkiye Gençlik Vakfına (TÜGVA) dair dile getirdiği iddialarda orduda, emniyette ve yargıda vakıf eliyle kadrolaşmaya gidildiğini, usulsüz bina tahsisleri yapıldığını ve kamu kaynaklarının vakfa aktarıldığını söylemişti.

Gazeteci Metin Cihan, daha önce TÜGVA bünyesinde bulunan bir kişinin kendisine ulaştırdığını belirttiği belgelere dayanarak vakıf hakkında iddialarda bulunmuştu.

Cihan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, daha önce Gülen cemaatinin yaptığına benzer şekilde TÜGVA aracılığıyla Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve yargı içerisinde kadrolaşmaya gidildiğini iddia etmişti. (HABER MERKEZİ)

{{444998}}

ÖNCEKİ HABER

Sinan Ceviz: Küçük düzenlemeler sorunu çözmez, kaynaklar işçilere harcansın

SONRAKİ HABER

İş kazası sonrası bir yıldır işsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...