17 Mart 2022 16:52

'Kürdistan' paylaşımı yaptığı için tutuklanan Akademisyen Kutum beraat etti

Akademisyen Hifzullah Kutum, sosyal medya paylaşımlarında kullandığı “Kürdistan" ifadesi nedeniyle yargılandığı davada beraat etti.

Hifzullah Kutum | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Hifzullah Kutum’un “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davada beraat kararı çıktı. İçerisinde “Kürdistan” ifadesi geçen sanal medya paylaşımları akabinde hakkında yapılan ihbar ve suç duyuruları üzerine 5 Kasım 2021’de tutuklanan Kutum, yapılan itiraz üzerine 10 Kasım’da tahliye edilmişti.

Kutum’un hakkında hazırlanan iddianame ile 5 yıla kadar hapis istemiyle Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın bugün üçüncü duruşması görüldü. Kutum ve avukatları duruşmaya Diyarbakır Adliyesi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Duruşma, mahkeme heyetinin iddia makamına söz vermesiyle başladı. İddia makamı, Kutum’un “örgüt propagandası” suçundan cezalandırılması yönünde daha önce mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrar etti.

Mütalaaya karşı savunması alınan Kutum, yaptığı ve beğendiği paylaşımların “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğunu belirtti. Kutum, “Kürdistan derken aynı zaman bir devlet ismini ifade ediyorum. Çünkü Kürdistan diye bir devlet var. Aynı zamanda Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeye tarih boyunca Kürdistan denilmiştir. Bir milletin yoğun olarak yaşadığı bölgelere ya da ülkeler için ‘istan’ kelimesi kullanılır. Türkmenistan, Kazankistan, Özbekistan gibi. Aynı zamanda yaptığım ‘örgüt bayrağı’ olarak gösterilen fotoğraflı paylaşımda, fotoğrafın ortasındaki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin resmi bayrağını dikkate alarak paylaştım. Burada paylaştığım, retweet ettiğim, beğendiğim tweetlerde örgütün şiddet içeren yöntemlerini meşru göstererek ya da övücü anlamda herhangi bir kelime yoktur” diyerek beraatımı talep etti.

BERAAT ÇIKTI

Avukatlarının savunmasının ardından kararını açıklayan heyet, üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Kutum’un beraatına karar verdi. Mahkeme, Kutum hakkındaki adli kontrol tedbirinin de kaldırılmasına karar verdi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hatimoğulları Adana’daki donun yaratacağı tahribatı Bakan Kirişçi’ye sordu

SONRAKİ HABER

Ordu'da heyelan: 120 kişi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...