16 Mart 2022 10:25

Mahkeme Afşin'de kurulacak yeni termik santrale onay vermedi

Maraş İdari Mahkemesi, Afşin'de yeni yapılması planlanan termik santral için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Fotoğraf: Greenpeace

Paylaş

Maraş İdari Mahkemesi, yapılması planlanan Afşin C Termik Santrali için verilen “ÇED olumlu” raporunun “hukuka uygun” olmadığını belirterek yürütmeyi durdurdu.

Maraş’ın Afşin ilçesinde yapılması planlanan “Afşin C Termik Santrali” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle ilgili Maraş İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında, "Dava konusu ÇED kararında hukuka uygunluk bulunmamıştır. Öte yandan, dava konusu işlemin bölgedeki bitkisel toprak ve tarımsal faaliyetler ile hava kalitesi üzerinde önemli zararlara sebep olabileceği dikkate alındığında, uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği de açıktır" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Kanal İstanbul’un da ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendisliği’nin hazırladığı "ÇED olumlu" raporu, 27 Mart'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. Bölgede yaşayan 25 yurttaş tarafından “ÇED olumlu kararı”na karşı Maraş İdare Mahkemesi’ne iptal istemli dava açılmıştı. Mahkeme bilirkişi heyeti oluşturmuş, heyet Altunelma ile Tanır Mahallesi sınırları arasında yapımı planlanan termik santral için “ÇED olumlu” raporunun olumsuz olduğu yönünde görüş bildirmişti. Heyetin sunduğu görüşler doğrultusunda karar alan Maraş İdari Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Maraş'ta yer alan Afşin-Elbistan Havzası, 2003 yılında 3,4 milyar ton olarak ölçülen linyit rezerviyle Türkiye'nin en büyük linyit rezervine ev sahipliği yapıyordu. Bölgede bu kömür rezervlerin kullanmak üzere iki adet termik santrali kurulmuştu. Bunlardan birincisi 1984 yılında üretime başlayan Afşin-

Elbistan A Termik Santrali, ikincisi ise 2004 yılında üretime başlayan Afşin-Elbistan B Termik Santraliydi.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçtiğimiz yıl yayımladığı “Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı rapora göre; var olan iki termik santrale Afşin C, Afşin D, Afşin E, Afşin G, Diler Elbistan (Diler Holding) ve Elbistan (Anadolu Enerji) olmak üzere 6 yeni termik santral daha eklenmesi planlanıyor. Aynı rapora göre Maraş, kirli hava solunan 6 kent arasında yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hekim ve sağlık emekçisi kadınlar sorunlarını ve taleplerini anlatıyor | Ekmek ve Gül

SONRAKİ HABER

TTB’den 14-15 Mart g(ö)revine ilişkin açıklama: Eylemimiz gelecek için umut verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...