07 Mart 2022 09:51

CHP’li Tanrıkulu'ndan rapor: AKP'li yıllarda 7 bin 71 kadın katledildi

CHP’li Tanrıkulu’nun hazırladığı ‘Türkiye’de kadın hak ihlalleri raporu’na göre 2002 ile 2021 yılları arasında 7 bin 71 kadın erkekler tarafından katledildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, “Türkiye’de kadın hak ihlalleri raporu” hazırladı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaşamın her alanında sürmesine karşın hiçbir adım atılmadığını, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak çekildiğini ilan ettiğini ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne dair kanunun uygulanmadığını belirten Tanrıkulu’nun raporuna göre 2021 yılında en az 165 kadın işçi iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi, en az 339 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

"100 KADINDAN SADECE 17’Sİ KAYITLI ÇALIŞIYOR"

CHP’li Tanrıkulu’nun raporuna göre her 100 kadından sadece 17’si kayıtlı ve tam zamanlı olarak istihdamda yer alıyor. Genç kadınlarda geniş tanımlı işsizliğin yüzde 51’i aştığını, çalışma çağındaki 32 milyon kadının sadece 5,6 milyonunun kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer aldığını belirten Tanrıkulu, “Covid-19 döneminde tüm dünyada yaşanan iş kayıplarından kadınlar erkeklere göre orantısız bir biçimde olumsuz etkilenmektedir. ILO’ya göre kadın istihdamının yüzde 4,2’i, erkek istihdamının ise yüzde 3’ü salgın nedeniyle azaldı” ifadelerini kaydetti.

Son dokuz yılda en az bin 130 kadın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini kaydeden Tanrıkulu, kadın çalışanların en az yüzde 98’inin sendikasız bir şekilde çalışma hayatında olduğunu vurguladı.

"19 YILDA 7 BİN 71 KADININ YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ"

Kadınlara yönelik yaşam hakkı ihlallerinin sürdüğünü ifade eden Tanrıkulu’nun raporuna göre AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2021 yılına kadar Türkiye’de en az 7 bin 71 kadının yaşam hakkı ihlal edildi.
Bianet tarafından hazırlanan “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne göre, 2021 yılında 339 kadın erkekler tarafından öldürüldüğünü, erkeklerin 2021’de en az 793 kadına şiddet uyguladığını belirten Tanrıkulu’nun raporunda, “2020'de aralarında trans kadınların da olduğu en az 213 kadının ölümü basına ‘şüpheli’ olarak yansımıştır” denildi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan “Türkiye Sözleri Eyleme Geçir” başlıklı raporda kadına yönelik şiddetin kaygı verici boyutlarda olduğunun hatırlatıldığını belirten Tanrıkulu, Uluslararası Af Örgütü’nün şiddetin önlenmesi amacıyla Türkiye’nin acilen atması gereken adımları şu şekilde aktardı:

  • Kadınların ve kadın hakları gruplarının barışçıl toplanma hakkını güvence altına alın. Bu hakkın kullanılması sırasında aşırı güç kullandığı tespit edilen kolluk görevlilerini yargılayın.
  • Kadınlar ve LGBTİ+’lar hakkında açılan ceza soruşturmalarına ve kovuşturmalara son verin.
  • Kadınlara yönelik şiddetle ilgili çağrılara yanıt vermek için kurulmuş ve bu minvalde donatılmış özel destek hatlarında çağrıları yanıtlayan kişilerin yeterli eğitimi almasını ve muhatapların ve bilgilerin Türkiye’de yaygın olarak kullanılan dillerde mevcut olmasını sağlayarak, kadınların bu hatlara 7/24 ulaşabilmesini güvence altına alın.
  • Sığınak kapasitesini arttırın ve sığınakların Türkiye’nin her yerinde yeterli coğrafi dağılımını sağlayın. Yaşı, çocuklarının yaşı, göçmenlik durumu veya engellilik durumu her ne olursa olsun şiddete maruz bırakılan veya maruz bırakılma riski altında bulunan tüm kadınların sığınaklara erişebilmesini sağlayın. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği, Taksim'deki 8 Mart yürüyüşünü yasakladı

SONRAKİ HABER

Gemlik’te kadınlar 8 Mart için bir araya geldi: Krizin yükünü ödememek için mücadelemizi büyütüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...