24 Şubat 2022 12:50

HKMO: Kanal İstanbul imar uygulaması tescil edilirse geri dönüş mümkün olmaz

Kanal İstanbul İmar Uygulaması hakkında açıklama yapan TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası planların tescil edilmemesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) İstanbul Şubesi 17 Ocak’ta askıya çıkarılan Kanal İstanbul İmar Uygulaması hakkında yazılı açıklama yaparak planların tescil edilmemesi çağrısında bulundu.  Orda yönetimine gelen şikayetler sonrası imar uygulamasının tamamının iptal edilmesini içeren itiraz dilekçesini bakanlığa sunduklarını hatırlatan HKMO İstanbul Şubesi, ilerleyen süreçte belgelerin tescil için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderileceği vurgulandı.

Yerindelik denetimi yapma yetkisine sahip olmayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün usulsüzlükleri dikkate almaksızın gelen belgeler üzerinden tescil işlemlerini gerçekleştireceğini ifade eden HKMO İstanbul Şubesi, “Tescillerin yapılması, bu alanda “tarla” vasfındaki parsellerin “arsa”ya dönüşmeleri anlamına gelmektedir. Parseller arsa vasfını kazanınca ve imar haklarıyla donatılınca ‘yapılaşma’ aşamasının önü açılacaktır” uyarısında bulundu.

Kanal İstanbul’da imar sürecinin birinci aşamasının “imar planları”nın yapılması ve onaylanması olduğunu ifade eden HKMO İstanbul Şubesi, “Planlar bakanlık tarafından onaylandı. Askı sürecindeki yoğun itirazlar dikkate alınmadı. Kanal İstanbul’da imar sürecinin ikinci aşaması, ‘imar planlarının uygulanması’ idi. Uygulamanın askı süresi sona erdi. Bu uygulamaya binlerce itiraz yapıldığı bilinmekte olup bölgede yaşayan vatandaşlar mağduriyetlerini yoğun biçimde dile getirmektedirler” dedi.

Üçüncü aşamanın tarla vasfındaki arazileri yapılaşmaya açmak olduğunu belirten oda yönetimi, “Uygulama tescil edilirse tarlalar arsaya dönüşecek ve yapı ruhsatı başvurularının önündeki engel ortadan kalkacaktır. Çok ciddi usulsüzlükler barındıran bu uygulamanın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesi teknik ve hukuki açıdan kabul edilebilir değildir. Bölge sakinlerini, İstanbul’u ve ülkemizi derinden etkileyecek uzun vadeli bu tarz projeler oldu bittiye getirilebilecek işlemler değildir. Kanal İstanbul’a göre çok daha küçük alandaki uygulamalar, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde 2-3 yıldan önce sonuçlanmazlar. Yurttaş katılımları, talepler, beklentiler, hukuksal süreçler işletilmektedir. Kanal İstanbul’da yangından mal kaçırırcasına, hiçbir uyarı dikkate alınmadan, salt bölgenin bir an önce yapılaşmaya açılması için bu uygulama tescil edilmeye kalkılırsa, çok ciddi teknik ve hukuki sorunlar, telafisi olanaksız hak kayıpları ortaya çıkacaktır” dedi.

“Yenişehir” olarak ifade edilen rant projesi doğrultusunda İstanbul’da 500 bin kişilik yeni bir şehir inşa edileceğine dikkat çeken oda yönetimi, Kanal İstanbul Projesi gerçekleşmese bile mevcut uygulama ile bölgenin betonlaştırılacağı vurgulandı.

Hukuka aykırılıklar ve usulsüzlükler barındıran bu uygulamanın itirazlar dikkate alınmadan tescil edilmemesi çağrısı yapan HKMO İstanbul Şubesi, “Tescillerin gerçekleşmesi, geri dönülmez bir sürecin başlangıcını oluşturacaktır. İtirazlar ve dava süreçleri, ruhsat verme sürecini durdurmamaktadır. Yetkili kurum yapı ruhsatını verdiği anda, temeller atılmakta, yapılar yükselmekte, tarlalar betonun tutsaklığına yenik düşmektedir. Bu nedenle, bir süre sonra yargı yapılan uygulamanın iptali yönünde karar verse bile, arazide oluşan fiili durum, geri dönüşü kolay olmayan durumlar yaratacaktır” açıklamasında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Efes Selçuk'ta sulak alanlar ve tarih, yağmaya direniyor | Çepeçevre Yaşam

SONRAKİ HABER

AB, Ukrayna'dan gelecek mülteciler için hazır olduklarını açıkladı, Polonya kabul noktaları oluşturdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...