23 Şubat 2022 11:18
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2022 23:52

Rusya'ya yönelik yaptırım kararları açıklanmaya devam ediyor

Avustralya, Kanada ve Japonya, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıyan Rusya'ya ekonomik yaptırım kararları açıkladı. Öte yandan Avrupa Birliği, Rusya için hazırlanan yaptırımları kabul etti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk yönetimlerini tanıması ve bölgeye asker göndermesi nedeniyle hazırladığı yaptırım paketini kabul etti.

AB Konseyi, üye ülkelerin Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı hazırlanan yeni yaptırım paketini resmen onayladıklarını açıkladı.

Buna göre, Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyan karara onay veren Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın 351 üyesine kısıtlayıcı tedbir uygulanacak.

Ayrıca, Donetsk ve Luhansk'taki kararları alan hükümet üyeleri, Rus operasyonlarını mali olarak destekleyen veya bunlarda fayda sağlayan bankalar, iş insanları ve oligarklar ile dezenformasyon kampanyaları yürüten toplam 27 yüksek profilli kişi ve kuruluş yaptırıma tabi olacak.

Bu kişilere seyahat yasağı getirilecek. Kişi ve kurumların mal varlıkları dondurulacak ve bunlara fon sağlanması yasaklanacak.

Donetsk ve Luhansk'ın Ukrayna hükümeti kontrolü dışındaki bölgeleriyle ekonomik ilişkiler de kısıtlanacak.

Söz konusu bölgedeki mallara ithalat yasağı uygulanacak. Belirli ekonomik sektörlere yönelik ticaret ve yatırımlar sınırlandırılacak. Turizm hizmetlerinin sağlanması yasaklanacak. Çeşitli ürün ve teknolojilere ihracat yasağı getirilecek.

Rusya'ya karşı finansal kısıtlamalar da yürürlüğe konacak. Rusya Federasyonu, hükümeti ve Merkez Bankasına finans sağlamak yasaklanacak.

Rus devleti ve hükümetinin AB sermaye ve finans piyasalarına ve hizmetlerine erişimi kısıtlanacak.

AB ayrıca, ihtiyaç halinde daha geniş kapsamlı siyasi ve ekonomik yaptırımları hızla uygulamaya koyacak.

Öte yandan, AB ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna krizini görüşmek üzere yarın Brüksel'de bir araya gelecek.

ABD'DEN KUZEY AKIM 2 PROJESİNİ YAPAN FİRMAYA YAPTIRIM

ABD Başkanı Joe Biden Kuzey Akım 2 Projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Yazılı açıklama yapan Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bu ay yaptığı toplantıda da belirttiği üzere Berlin'in Rusya'ya yönelik adımlarda öncü olduğunu vurguladı. Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2 projesinin durdurulmasına yönelik Almanya ile yakından çalıştıklarını vurguladı.

İki ülke arasında yapılan yakın istişarelerin ardından Almanya'nın dün Kuzey Akım 2 projesinin sertifikasyon sürecini durdurduğunu anımsatan Biden, "Bugün ben de yönetimime Kuzey Akım 2 AG'ye ve firma yetkililerine yaptırım uygulanması talimatı verdim. Bu adımlar, bizim Rusya'ya, Ukrayna'ya yönelik adımlarına karşılık uyguladığımız yaptırımların ilk bölümünün bir parçasıdır" ifadesini kullandı.

Biden, "Attığı adımlar ile Putin tüm dünyaya daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde Rus gazından ve diğer enerji türlerinden uzaklaşma dürtüsü verdi" değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Rusya'ya yönelik attığı adımlar dolayı da Scholz'a teşekkür etti.

Scholz, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıması üzerine Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatını verdiğini belirtmişti.

AVUSTRALYA, KANADA VE JAPONYA RUSYA'YA YAPTIRIM KARARI ALDI

Avustralya, Kanada ve Japonya, Ukrayna'daki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıyan Rusya'ya yaptırım kararı açıkladı. 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımların görüşüldüğü Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısının ardından, alınan kararlarla ilgili açıklamada bulundu.

Avustralya'nın, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine seyahat yasakları ve mali yaptırımlar uygulayacağını bildiren Morrison, Rus devlet bankası ve bağlantılı diğer bankalara da yaptırım uygulanacağını söyledi. Morrison, ülkesinin siber güvenlik konusunda harekete geçmeye başladığını ve karşı hamlelere hazırlanacağını ifade etti.

Morrison, daha kapsamlı yaptırımların, Donetsk ve Lugansk'ta telekomünikasyon, petrol, gaz ve askeri rezervler de dahil olmak üzere, birçok sektörde sermayeye erişimi bulunan kurumlara uygulanacağını belirtti.

KANADA DA YAPTIRIM KARARLARINI AÇIKLADI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, düzenlediği basın toplantısında, NATO'yu desteklemek için Letonya ve çevredeki bölgeye ek olarak 460 kadar Kanada Silahlı Kuvvetleri üyesi gönderdiğini söyledi.

Trudeau ekonomik yaptırımların ilk aşamasında Kanadalıları, Putin'in tanıdığı Donetsk ve Lugansk ile tüm finansal anlaşmalardan menedeceğini, yaptırımların tanıma kararına oy veren Rus Parlamentosu üyelerini de hedef alacağını ve Kanadalıların, Rus devlet tahvillerini satın almalarının yasaklayacağını kaydetti.

JAPONYA, RUSYA'YA EKONOMİK YAPTIRIM KARARI ALDI

Japonya Başbakan'ı Kişida Fumio, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu iki bölgeden resmi yetkililere vize tahsisini askıya alınacağını ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.

Kişida, bu bölgelere yönelik ithalat ve ihracatın askıya alınacağını ve Japonya içinde Rusya'ya ait yeni tahvil ticaretinin yasaklanacağı da belirtti.

Başbakan Kişida, "Rusya'ya, diplomatik teamüller yoluyla kördüğümü çözecek çabalara geri dönmesi çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Putin, telefon görüşmesi gerçekleştirdi

SONRAKİ HABER

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya karşı Monroe Doktrini’ni çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...