23 Şubat 2022 09:39

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptırım soruldu, “Rusya’dan da Ukrayna’dan da vazgeçemeyiz” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya gerilimi için NATO'nun bir an önce karar vermesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan da Ukrayna’dan da vazgeçemeyeceğini belirtti.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar / AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

20 Şubat Pazar günü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne giden Erdoğan, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler nedeniyle yapılacak NATO Liderler Zirvesi video konferansları için Gine Bissau ziyaretini erteledi.

TEMENNİMİZ RUSYA VE UKRAYNA'NIN MÜZAKARE MASASINA OTURMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile yaptığı görüşmeyi anlatan Erdoğan şöyle konuştu:

"Zelenski Ülkemizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği önemi, telefonla görüştüğüm Sayın Zelenski’ye de ifade ettim. Minsk anlaşmalarını açıkça ihlal eden hiçbir girişimi kabul etmediğimizin, etmeyeceğimizin de altını çizdim. Krizin daha fazla büyümeden diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu söyledim. Karadeniz’in güvenlik ve istikrarını tehdit eden mevcut durumu önümüzdeki günlerde NATO müttefiklerimizle de istişare edeceğiz, ki bugün NATO Liderler Zirvesi’ni video konferansla gerçekleştireceğiz. Temennimiz, Karadeniz’den komşumuz Rusya ve Ukrayna’nın bir an önce müzakere masasına dönmeleridir."

“HERKES LAF YAPIYOR”

“NATO Zirvesi’nden beklentileriniz nelerdir?​” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: “Şu anda tabii Rusya ile liderler çerçevesinde henüz ciddi bir görüşme performansı sergileyen çıkmadı. İşte biliyorsunuz Macron Moskova’ya geldi, tablo ortada. Arkasından Scholz geldi, o tablo da ortada. Biden ile ilgili ‘görüştü, görüşüyor’ vesaire dediler, herhangi bir şey çıkmadı. Olayı devlet veya kurumsal bazda ele alacak olursak, burada da şu anda ortada sadece NATO kalıyor. NATO bu video konferans zirvesiyle beraber artık tavrını belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır. Malum, şu ana kadar Ukrayna’ya ciddi manada bir asker gönderme gibi durumla karşı karşıya henüz kalmadık. Herkes sadece laf yapıyor, iş yapan yok. Böyle bir durum söz konusu. Dolayısıyla Rusya artık sınırda ciddi denilebilecek sayıda asker yığınağı yapmış vaziyette. Tabii bu tablo karşısında neticenin ne olabileceğini kestirmek için herhalde kâhin olmaya gerek yok. Bu bakımdan yapacağımız bu video konferansta NATO müttefiki üye ülkelerin liderleri bakalım neler söyleyecek. Biz de tabii söyleyeceğimizi onların da söyleyeceklerine göre belirleyecek, tavrımızı ortaya koyacağız.”

“ZAMANLAMAYA DİKKAT ETMELİYİZ”

Erdoğan’a Zelenski ile görüşmesi hatırlatıldı, “Putin ile ilişkilerde bir aksama olur mu?​” diye soruldu. Erdoğan “Bu görüşmeler yapılmalı. Bunların getirisi götürüsü nedir, ne değildir bakılmalı. Bunların kararını böyle heyecanla vermek yanlış olur. Biz burada çok hassas davranmalıyız, çok dikkatli adım atmalıyız. Çünkü önüne gelen garip garip şeyler söylüyor. Bakıyorsun, kimisi doğal gazın bedelini çok ciddi rakamlara çıkarıyor, kimisi doğal gaz vanalarını kapamaktan bahsediyor. Biz burada devlet yönetiyoruz, hassasiyetimizi korumamız gerekiyor. Zamanlamaya dikkat ederek adımlarımızı atacağız. Sayın Putin ile görüşme için arkadaşlar şu anda irtibatları kuruyorlar. Kendisiyle de telefon diplomasisini bu arada sürdüreceğiz. Temenni ederim ki inşallah hayırlı neticeler alırız” yanıtını verdi.

“İKİSİNDEN DE VAZGEÇMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Yaptırım sorusuna ise Erdoğan şöyle yanıt verdi: “İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil. Rusya ile gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik ilişkilerimiz var. Ukrayna ile de aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerimiz var. ‘Ukrayna’dan vazgeç’ deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede. ‘Rusya’dan vazgeç’ deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da şu anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var. Bizim derdimiz öyle bir adım atalım ki hiçbirinden vazgeçmeden bu işi inşallah çözelim. Onun için NATO Liderler Zirvesi’ni çok önemsiyorum. Burada bütün liderlerin ne düşündüklerini göreceğiz.”

Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nden sonra Putin ile görüşmek istediğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YDG'li Ceren Ağaç: Serbest kaldığım için mutluyum

SONRAKİ HABER

İbrahim Tatlıses'in kazandığı AVM ihalesi iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...