22 Şubat 2022 23:58

Prof. Dr. İlhan Uzgel: NATO’nun da Rusya’nın da yayılmacılığına itiraz edilmeli

Evrensel'e konuşan Prof. Dr. İlhan Uzgel, olası bir savaşın yaratacağı sonuçlara da dikkat çekerek, “Rusya-Amerikan çekişmesinin dünya haklarına, mazlum insanlara hiçbir faydası yok” dedi.

Prof. Dr. İlhan Uzgel | Fotoğraf: MA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Ukrayna-Rusya gerilimi Putin’in yeni açıklaması ve kararıyla yeni boyut kazandı. Uluslararası siyaseti takip eden Prof. Dr. İlhan Uzgel, daha büyük bir savaşın yaratacağı sonuçlara da dikkat çekerek, “Rusya-Amerikan çekişmesinin dünya haklarına, mazlum insanlara hiçbir faydası yok” dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazartesi akşamı gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında verdiği mesajları yorumlayan Uzgel, “Putin uluslararası sistemi yeniden tanımlamak istiyor. Amerika’yı da bu çizgiye çekmek istiyor. Bu konuda Çin’le daha görüşmeleri var. Ve bir şekilde, yüzde yüz bir uzlaşma olmasa da Çin’le anlaşmış gibi duruyor. Soğuk Savaş sonrası kurulan bir düzen var. Bu düzende Rusya’ya çok edilgen bir pozisyon bıraktı Amerika. Putin’in esas derdi bunu yeniden düzenlemek. Bunu en rahat yapacağı yer Ukrayna” dedi.

"SOSYALİZM KARŞITLIĞI DİKKAT ÇEKTİ"

Putin’in konuşmasında Ukrayna’yı Rusya’dan ayrı bir devlet olarak kabul etmemesine dikkat çeken Uzgel, “Ukrayna’yı ayrı bir birim olarak kabul etmedi. Ukrayna’nın kuruluşunu Lenin’e bağlıyor. Bir Lenin karşıtlığı, sosyalizmin hem teoride hem de pratikte halkların kendi iradesini belirleme süreçlerini vs. hepsini Rusya’ya karşı bir komplo gibi algılıyor. Bunu çok daha fazla çalıştığım Yugoslavya ve Balkanlar örneğinden biliyorum. Orada da Sırp unsuru, sosyalizmi Sırp karşıtı bir hareket olarak aldı. Putin’de de bunun izlerinizi görüyoruz. Dolasıyla kendi eylemlerini meşru görüyor sağ kesim. Küresel sistem zamanlama açısından Putin’in stratejisi açısından çok uygun. Çin yanında duruyor. Avrupa ve Amerika arasında bir fikir ayrılığı, kopukluk var. Almanya’da yeni hükümet var. Fransa’da nisan ayında seçimler olacak. Bu dağınık ortam askerini yığıp, NATO’nun hamlesine karşılık vermek için çok uygun bir zaman. Amerika biliyorsunuz, Doğu Avrupa’dan Karadeniz’e uzanan bir hattı Rusya’yı kuşatmaya çalışıyor. Bir taraftan bu kuşatmaya kırmak hem tarihsel haksızlığı gidermek hem küresel sistemi kendince adil, eşit bir pozisyon almak açısından bu eyleme girişti gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 

"PUTİN AVANTAJLI POZİSYONUNU SONUNA KADAR KULLANIYOR"

Bağımsızlıklarını tanıdığı Lugansk ve Donetsk bölgelerine Putin’in ‘barış gücü’ gönderme kararını da değerlendiren Uzgel şöyle devam etti: “Putin şunun farkında: Kimse dünyada Ukrayna’da Donbass bölgesi için savaşmaz. Dış politika açısından Rusya kuvvet kullanan bir ülke. Dolayısıyla eli bu açıdan rahat. Bu imkanını kullanıyor. Egemen bir ülke, Birleşmiş Milletler üyesi bir ülke. ‘Kışkırtıldım, ben içeri giriyorum’ ve ‘Burası bir zamanlar Rusya’nın parçasıydı’ söylemlerinin ikisi de uluslararası hukuka uymuyor. Türkiye’de de biz buna karşı çıkıyoruz: Yeni Osmancılık adı altında Osmanlı’nın yönettiği topraklarda koşulları uygun bulduğumuzda topraklarımızı genişletelim. Biz bunun destekçisi olamayız. Bu yayılmacılıktır. Bu siyasetin halklara bir yararı yok. Yapılan uluslararası hukuka uygun değil, ama reel politik açıdan Putin, avantajlı bir pozisyonda ve bunu da sonuna kadar kullanıyor.”

"RUSYA TÜRKİYE’YE KARŞILIK VERİR"

Ukrayna-Rusya geriliminin Türkiye’ye yansımasına dair de Uzgel, “Türkiye’nin işi giderek zorlaşıyor. Çatışma olmasa hafif gerginlik durumlarında Erdoğan bundan faydalanabilirdi. Batı’yla yeni bir iş birliği kapısı açılırdı. Çünkü Batı’ya dönmek istiyor. Fakat çatışmaya döndüğünde işi zorlaşıyor. Zaten uzun süredir bu gerilimde 2014’ten bu yana Türkiye Ukrayna’nın yanında. Dışişleri Bakanlığı açıklaması da tanıma kararını kınıyor. Batı, NATO ve Amerika ile aynı çizgide hareket ediyor Türkiye. Bunun bir karşılığı olur. Suriye’den başlayarak, belki turizm vs. buna Ruslar bir karşılık verirler” değerlendirmesinde bulundu.

"İKİSİNDEN BİRİNİ SEÇMEYE GEREK YOK"

Uzgel’in dikkat çektiği bir diğer nokta ise iki egemen gücün mücadelesinin halkların yararına olmayacağı konusu: “NATO’nun yayılmasına da Rusya’nın yayılmasına da, ikisine de itiraz etmemiz gerekiyor. İkisinden birini seçmeye gerek yok. Rusya Sovyet bir ülke değil. Bu yanılgıya düşmeyelim. Rusya kapitalist bir ülke, gelir dağılımının çok bozuk olduğu bir ülke. Biz Amerikan yayılmacılığından şikayet ederken, Rusya yayılmacılığını hoş göremeyiz. Bu izlenen politikada, Rusya-Amerikan çekişmesinin dünya haklarına, mazlum insanlara hiçbir faydası yok. 14 bin kişi öldü Ukrayna’da. Müthiş bir ekonomik kayıp. Çocuklar, sivil insanlar, askerler ölüyor. Buradan kimseye bir fayda çıkmıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Şişli Etfal Hastanesi için ortak açıklama: Türkiye'nin hastanesiydi, yerinde yapılansın!

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan: Gülistan Doku 780 gündür nerededir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...