21 Şubat 2022 10:14

Adana’da Seyhan Belediyesi işçileri grev kararı aldı

Adana’da Seyhan Belediyesi ile Genel İş arasındaki TİS sürecinde sefalet teklifini kabul etmeyen işçiler grev kararı aldı.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da Seyhan Belediyesi ile DİSK Genel İş arasında şirket işçileri için devam eden Toplu İş Sözleşmesi’nde arabulucu süreci sona eren işçiler, belediyenin sefalet teklifini kabul etmeyerek grev kararı aldı.

Arabulucu sürecine kadar teklif vermeyen Seyhan Belediyesi bu süreçte iki teklif verdi. İki teklif de en az 6 bin lira net ücret, 52 gün tediye artı sosyal haklar isteyen işçilerin talebini karşılamadı. Teklifi reddeden işçiler sosyal haklar içerisinde bir ücret tarifinin kabul etmediklerini belirterek emekliliklerine yansıyacak net ve çıplak rakamlar istediklerini söylediler.

İŞÇİLER NET 6 BİN ARTI SOSYAL HAKLAR İSTİYOR

Teklifte bekar bir işçi için yol, yemek, yakacak dahil toplam miktar 5371 TL. Bu rakam temizlik işçileri için 5440 ile 5550 TL arasında, Fen İşleri Müdürlüğü işçilerinde ise 5400 TL. Teklifte ikramiyeler 1 Mayıs için 240, Kurban Bayramı için 700 ve Ramazan Bayramı için 300 TL. Ayrıca 12+12 toplam 24 gün tediye ödemesi teklif edildi. Sosyal hakları çıkardığında asgari ücret seviyesinde bir ücret kaldıklarını ifade eden işçiler TİS taslağının yenilenerek, en düşük net 6 bin lira ücret, 52 gün tediye ve sosyal haklarda artış yapılmasını istiyor.

“GEÇMİŞ KAYIPLARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ”

Sendika temsilcilerinin teklife dair işyerlerinde yaptıkları toplantılarda işçiler teklifi kabul etmedi ve grev kararı çıktı. İşçilerin grev talebi üzerine sendikada toplantı yapan sendika temsilcileri ve Genel İş Adana Şube Yönetimi grev karar aldılar. Seyhan Belediyesi işçileri geçen dönem kötü bir TİS imzaladıklarını belirterek bu yıl imzalanacak sözleşme ile geçmiş kayıplarının da karşılanacağını beklediklerini ancak verilen tekliflerin geçmiş kayıplarını ve karşılamasını ve gerçek enflasyonun altına düşmemesini istiyorlar.

"14 LİRA YEMEK PARASI SEYHAN BELEDİYESİ’NE YAKIŞMIYOR”

Elektrik ve doğalgazda yapılan zamların ileride enflasyonun daha da fazla artacağını gösterdiğini ifade eden bir işçi, “Bu rakamlarla bir yılı geçiremeyiz. Bir de vergi dilimi arttığında ücretlerimiz daha da düşüyor. Yemek zaten 20 TL. Neti 14 TL  tavuk dürüm bile yiyemiyorsun. Tavuk dürüm 25 liraya mal oluyor. Bu Seyhan Belediyesi’ne yakışır mı?​” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi öğrencileri davasında adli kontrol tedbirleri kaldırıldı

SONRAKİ HABER

CIPOML'den Avrupa işçi sınıfına emperyalist savaşa karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...