18 Şubat 2022 15:49

İstanbul ve Bursa'da yurttaşlar "Geçinemiyoruz" diyerek eylem düzenledi

İstanbul'da Şişli, Maltepe ve Küçükçekmece'de, Bursa'da da Nilüfer'de "Geçinemiyoruz" diyerek sokağa çıkan yurttaşlar, artan hayat pahalılığını protesto edip "Zamlar geri alınsın" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul'un Şişli, Maltepe ve Küçükçekmece ilçeleri ile Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yurttaşlar "Geçinemiyoruz" diyerek sokağa çıkıp artan hayat pahalılığını protesto etti, "Zamlar geri alınsın" talebini dile getirdi.

ŞİŞLİ: ARTIK YETER, DEĞİŞTİRECEĞİZ

Şişli halkı, Cevahir AVM önünde bir araya gelerek zam yağmuruyla hızla artan hayat pahalılığını protesto etti.

Şişli halkı adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, "Elektrik başta olmak üzere, akaryakıta, doğal gaza, ulaşıma, temel gıda ve tüketim maddelerine yapılan zamlar yoksulluğu derinleştiriyor. Kendi yarattıkları ekonomik krizin faturasını halka yıkmaya çalışıyorlar" dedi.

Yandaş sermayedarlar zenginleşirken halkın sefalete sürüklendiğini vurgulayan Koçak, "Ülkemizde halkın yarısı açlık sınırının altında gelirle yaşamaya çalışıyor. Temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz hale geldik. Önceden azar azar alıyorduk, şimdi hiç alamaz olduk. Ay sonunu getiremiyor, geçinemiyoruz" diye konuştu.

İnsanları soğuk havalarda ucuz ekmek, yağ, pirinç kuyruğuna muhtaç edildiğini belirten Koçak, "Yoksuldan alıp zengine veren, halkı daha da yoksullaştıran bu politikalara tahammülümüz kalmadı. Artık yeter diyoruz. Bu gidişe sessiz kalmayacağız, değiştireceğiz" dedi.

MALTEPE: ZAMLAR GERİ ALINSIN

Maktepe'de de kitle örgütleri ve demokrasi güçlerinden oluşan Maltepe Forum tarafından "Zamlar geri alınsın" talebiyle eylem düzenlendi.

Temel ihtiyaçlara art arda gelen zamlarla yurttaşların geçinemez hale geldiği vurgulanan eylemde zamların derhal geri alınması istendi.

KÜÇÜKÇEKMECE: DİRENEN İŞÇİLER YÜRÜMEMİZ GEREKEN YOLU GÖSTERİYOR

İstanbul Küçükçekmece’de yaşayan yurttaşlar “Geçinemiyoruz” diyerek bir araya geldi. Hayat pahalılığına dikkat çeken yurttaşlar “Zamlar geri alınsın” dedi.

İstanbul Küçükçekmece’de Arena Park AVM önünde demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen Küçükçekmece’de yaşayan yurttaşlar adına basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Küçükçekmece İlçe Başkanı Neslihan Karyemez 2022’de hayatın emekçiler için bin kat daha zorlaştığını yapılan asgari ücret zammının daha ilk ayında eridiğini belirterek, “Memlekette açlık sınırı 4.249 lira, yoksulluk sınırı 13.843 lira. Bir işçi gece gündüz çalışıp, fazla mesai yapsa dahi açlık sınırını geçip yoksul bile olamıyor; evinde gönül rahatlığıyla ısınamıyor, ütüyü, çamaşır makinesini çalıştıramıyor. Çünkü Türkiye, enerjide %70 oranda dışa bağımlı bir ülke. Tek adam yönetimi enerji dağıtımlarını özelleştirdi. Faturaların yüzde 30 unu dağıtım bedeli, yüzde 25 ini ise enerji şirketlerine destek payı oluşturuyor. Yani tek adam yönetimi hem yerli hem de yabancı patronlar için halkı bir de faturalar ile soyuyor” dedi.

Sömürü düzeninden işçilerin mücadelesiyle çıkılacağını söyleyen Karyemez, “Türkiye’nin ve İstanbul’un dört bir yanında çeşitli işyerlerinde işçiler ücretlerine zam için eylemler yapıyor; iş bırakıyorlar. Trendyol, Yurtiçi kargo, Hepsi Jet, Yemek Sepeti-Banabi, migros işçileri ve onlarcası mücadeleye girişti. Onlar insanca çalışma hakkını kazanmak ve kalıcı hale getirmek için, insanca yaşamaya yetecek ücret zamlarını almak için iş bırakan işçiler bizlere yürümemiz gereken yolu gösteriyor” diye konuştu.

Karyemez yurttaşların taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Elektrik, doğalgaz akaryakıt, temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar geri alınsın.
  • Başta KDV olmak üzere, elektrik ve doğalgaz faturalarından tüm vergi kesintileri kaldırılsın.
  • Enerji üzerindeki sermaye egemenliği son bulsun.
  • Enerji üretim ve dağıtımı kamusal bir hizmet olarak kâr gözetilmeden halka sunulsun.
  • Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınsın
  • Serveti olandan servet vergisi alınsın

NİLÜFER: ASGARİ ÜCRET ZAMMI FATURALARA GİTTİ

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde de Altınşehir halkı, temel tüketim mallarına gelen zamları ve yüksek faturaları protesto etti.

Altınşehi Mahalle Muhtarlığı önünde bir araya gelen yurttaşlar "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın" dedi.

Mahalleli adına konuşan Nergiz Çetindişli Tunalı, asgari ücret zammının faturalarla eriyip gittiğini belirterek “Çözüm gayet açık ve net bir biçimde ortadır. Acil olarak yüksek zamlar geri çekilmelidir. KDV ve ÖTV hiç değilse kış aylarında sıfırlanmalıdır.  Ayrıca, vatandaştan tahsil edilmiş olan, yüzde 127’ye varan fahiş zamlı elektrik tüketim bedelleri farkları iade edilmelidir” dedi.

Açıklamada kalıcı yaz saati uygulamasından da vazgeçilmesi istenip "Evlerimizde atletle gezmediğimiz gibi, karanlıkta, battaniye altında da oturmak istemiyoruz. Yalnızca, aydınlatma ve ısınmanın temel insani hakkımız olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Enerji faturalarımızı diğer temel ihtiyaçlarımızdan kısarak ödemek istemiyoruz” denildi. (İstanbul-Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vansan işçisi toplu iş sözleşmesi yapmayı bekliyor

SONRAKİ HABER

Kelepçeli elleriyle gözyaşlarını silmeye çalışan Migros işçisi: Bir ekmeği bize çok gördüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa