13 Şubat 2022 07:50

Aliağa gemi söküm işçileri: Patronlar geri adım atana kadar eylemlere devam edeceğiz

Düşük ücretlere, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve kötü çalışma koşullarına karşı iş bırakan İzmir Aliağa gemi söküm işçilerinin direnişi 3'üncü gününde kararlılıkla sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eren SARAN
Turan KARA
İzmir

Aliağa gemi söküm işçileri, düşük ücret dayatmasına karşı başlattıkları iş bırakma eyleminin üçüncü gününde direniş çadırı kurdu. Sabah saatlerinde gemi söküm girişinde toplanan işçiler, evde hazırladıkları poğaça ve böreklerle kahvaltı yaptı. İşçiler, “Patronlar geri adım atana kadar eylemlere devam edeceğiz” dedi.  

İşçiler, ücretlerinde iyileştirmenin yanı sıra iş kıyafetlerinin verilmesi, iş güvenliği önlemlerinin alınması gibi talepleri için de direniyor.  

30 yıldır gemi sökümde çalışan Hüseyin, “Ücretlerimize zam istiyoruz. Yevmiyemiz şu an 280-300 lira arası, 450-500 lira olmasını istiyoruz ama işverenler kabul etmedi. Aldığımız maaşla geçinmek zor. Markete gidiyoruz çay, yağ alıyoruz, 200 lira gidiyor. Elektriği, suyu, doğal gazı nasıl olacak? Talebimiz karşılanana kadar eylemimiz sürecek” dedi.

“DAVAMIZIN ARKASINDAYIZ”

26 yaşındaki gemi söküm işçisi Sinan, “İstediğimiz zammı önce verdiler, sonra geri çektiler. Haklarımızı istiyoruz. Saha kaynakçısıyım, şu an yevmiyem 220 lira, biz 450 lira olmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Tehlikeli bir iş kolu, çok fazla iş kazası oluyor" diyen Sinan, yılda bir sadece denetim yapıldığı zaman kendilerine iş kıyafeti verildiğini ve sadece o zaman önlemlerin alındığını söylüyor. Sinan, “Sonuna kadar buradayız, davamızın arkasındayız” diye ekliyor.

“İNSAN HAYATI BURADA UCUZ”

20 yılı aşkın zamandır gemi sökümde çalışan bir işçi ise bazı tersanelerin gerekli iş kıyafetlerini verdiğini, bazılarının ise vermediğini söyledi. İşçi, “Açlık, ekonomik sorunlar, geçim sıkıntısı bizi bu noktaya getirdi. Bir sürü ölüm oldu burada, insan hayatı burada ucuz” dedi.

“GEÇİNEMEDİĞİMİZ İÇİN BURADAYIZ”

Çok fazla iş kazası yaşandığını dile getiren Bayram, 30 yıldır gemi sökümde çalıştığını ve kazaların hiç beklenmedik anda yaşandığını söyledi. Bayram, “Son gelen zamlarla geçinebiliyor olsaydık bugün buraya toplanmazdık. Daha önceki senelerde aldığımız maaşla geçinebiliyorduk ama şu anda geçindirmiyor. Geçinebiliyor olsam benim burada ne işim var!” diye konuştu.

“DİRENEREK KAZANACAĞIZ”

“Patronlar bire beş kazanıyor, işçiye hak ettiğini vermiyorlar. Piyasanın altında çalışıyoruz” diyen Bayram, hak ettikleri ücretleri almak istediklerini söyledi. Çocuğunun okuduğunu ve eve tek maaş girdiğini aktaran Bayram, “Evdekiler beni destekliyor. İstediklerini bugün alamıyorsam çocuğum da durumun farkında oluyor” dedi.

Kendi çalışma koşullarının iyi olduğunu ancak bazı tersanelerde işçilerin asgari ücret aldığını ifade eden Bayram, “Bizim tek isteğimiz ücretlerimizin zamlı verilmesi. Direnerek kazanacağız, herkesin destek vermesi gerek” diye ekledi.

LİMAN-İŞ İZMİR: HAKLI TALEPLERİNDE İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

Liman-İş İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan da “Gemi söküm işçileri taleplerinde haklı. Verilen zammın geri alınması işlerin eylem yapmasına neden oldu. Türkiye’de en çok iş kazasının yaşandığı sektörde aldıkları ücret yaşanabilir bir ücret değil. Biz de haklı taleplerinde işçilerin yanındayız” dedi.

Reklam