İstanbul’da iş bırakan sağlıkçılar Çapa’da buluştu | Bıçak kemiğe dayandı, sağlıkçıları dinleyin
İstanbul'da iş bırakan sağlık emekçileri hastanelerde yaptıkları açıklamalardan sonra İstanbul Ünivesitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Ege'de sağlık emekçileri iş bıraktı: Hakkımız olanı istiyoruz

Sağlıkçılar beyaz grevde: Oyalama değil haklarımızı istiyoruz
Sağlıkçılar tüm Türkiye’de bir günlüğüne iş bıraktı. “Geçinemiyoruz, emeğimiz karşılığını alamıyoruz, nefes alamıyoruz!” diyen sağlıkçılar soğuk ve yağışlı havaya rağmen hastane önlerine indi.
Çevredeki vatandaşların alkışlarla destek verdiği sağlık emekçileri bakanlığa seslendi: Bizler insanca yaşayacağımız ücret ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sağlıkçıların sesini duyun, oyalamayın, haklarımızı verin!
İSTANBUL’DA İŞ BIRAKAN SAĞLIKÇILAR ÇAPA’DA BULUŞTU
Sağlık çalışanları, sağlık emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla ekonomik talepleri başta olmak üzere çalışma alanlarının ve koşullarının düzeltilmesi, sağlıkta şiddetin son bulması için ülke genelinde iş bıraktı. İstanbul’da İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık-İş İstanbul Şubesi Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İş’in çağrısı ile iş bırakan sağlık emekçilerinin hastanelerden sonraki adresi İstanbul Ünivesitesi Çapa Tıp Fakültesi hastanesiydi.
‘Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz’ diyen sağlık emekçileri hakları için “Beyaz grevde” olduklarını söyledi. Hastane içerisinde bir araya gelen sağlıkçılar buradan hastane önüne yürüdü, açıklama yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Sol Parti adına Alper Taş ve ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
Fotoğraf: Meltem Akyol / Evrensel
FADİME KAVAK: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak, “Sağlıktaki başarı tablosunun ardında buradaki sağlık emekçileri var. Ancak iktidar sağlık emekçilerini dinlemiyor, bizleri duymak zorundasınız” diye başladığı sözlerini söyle sürdürdü: "Biz sağlık emekçileri bu soğukta neden buradayız? Artık bıçak kemiğe dayandı diyoruz. Bizleri dinlemezseniz bu sistemin altında kalırız. Bundan hepimiz kaybederiz. Öncelikle ekonomik koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Bizler kaliteli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.”
“HANİ YASANIN DAHA İYİSİNİ YAPACAKTINIZ?”
Sağlık emekçilerine kulak verilmesini isteyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Ķücükosmanoğlu, haklarını istediklerinin altını çizdi.
Ķücükosmanoğlu, "Aralık ayında kameralar karşısında 'söyledin mi söylemedin mi?' dediler. Bu yasa tasarısı bütün partilerin oylarıyla geçti sonra 'bu tasarıyı çekip daha iyisini getireceğiz' dediler, hani nerede? Bizler özlük haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz, insanca yaşayacak bir gelir, insanca yaşayacak çalışma koşulları istiyoruz” dedi.
DİŞ HEKİMLERİ EMEKLİ OLDUĞUNDA 2BİN 500-3 BİN LİRA ALABİLİYOR
Üyelerinin çoğunluğu serbest çalıştığını söyleyen İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Ali Gürlek, “Düşünün ki hekimi veteriner hekim, diş hekimi olarak bir muayenehane, bir klinik işlettiniz. Ve 30-40 yıl sonra emekli olduğunuzda aldığınız emekli maaşı 2 bin 500, 3 bin lira. Onca yıl devlete vergi verdiniz, yanınızda çalışan insanın sigortasını ödediniz ve geldiğiniz yer bu. Biz bunu kabul etmiyoruz. Geçinecek bir ücret istiyoruz, emek bizim, söz bizim hakkımızı alana kadar buradayız” dedi.
KAMUDA ÇALIŞAN ECZACILAR AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan sözlerine tüm sağlık ekibi olarak iş bıraktıklarını söyleyerek başladı.
Özcan şöyle konuştu: “Kamuda görev yapan tüm eczacı meslektaşlarımız diğer tüm sağlık çalışanları ile birlikte filyasyon ekibinde sağlık hizmetinin kesintiye uğramaması için görevdeler ancak devlet memurları kanununda uzman tabip ve diş hekimleri ile aynı hizmet sınıfında yer almalarına rağmen meslektaşlarımız ücretleri bakımından aynı sınıfta yer almıyorlar, ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Sağlık çalışanları olarak hep birlikte hizmet verdik, sağlık bir ekip işidir ve tüm ekibin taleplerine kulak verilmelidir.”
ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM DEĞİL, KAMUSAL SAĞLIK
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık emekçilerinin bir bütün olarak hakları için uzun süredir mücadele ettiklerini söyleyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Emeğimizin değersizleştirildiği, emeğimize yabancılaştığımız koşulları yaşıyoruz. Meslektaşlarımız mesleği sürdürme konusunda bile kuşku içerisindeler, pek çoğu yurt dışına gitmeyi düşünüyor. Hekimler tükendi, sağlık çalışanları tükendi. Bu sağlıklı bir sağlık hizmetini olanaksız kılıyor. Bizler haklarımızı istiyoruz, sağlıkta dönüşüm programına karşı koruyucu sağlık hizmeti istiyoruz. Herkesin erişebildiği ücretsiz bir sağlık hizmeti istiyoruz.”
Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel
“ASİSTAN HEKİMLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR”
Açıklamada söz alan Asistan Hekim İlyas Kavak, asistan hekimlerin maaşının yoksulluk sınırında olduğunun altını çizdi.
Kavak, “Asistan hekimler geçinebilmek için nöbet sistemine mahkum bırakılıyor. Eğitim adı altında bir ayda 10 nöbet tutmamız isteniyor. Ancak ödemeye gelince yalnızca 130 saate yaklaşan nöbetlerden ancak 7’sinin ücreti ödeniyor.”
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası adına konuşan Doktor Ahmet Mehlepçi ise sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini söyledi.
Mehlepçi, “Bugün sağlıkta şiddet hız kesmeden devam ediyor. Her gün bir yerlerde arkadaşlarımız katlediliyor. Artık yeter” dedi. Açıklamanın ardından sağlık çalışanları ellerindeki beyaz balonları uçurdu.
ACİL TALEPLER
Konuşmaların ardından ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip paylaştı.
Pandeminin derinleştirdiği kriz ortamında ekonomik ve sosyal hakları ile ilgili büyük hak kayıpları yaşadıklarının altını çizen Saip, siyasi iktidarın sağlık emekçilerinin haklarını görmezden geldiğini söyledi.
“Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(Ö)REV’indeyiz” diyen Saip, acil taleplerini sıraladı:
- Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.
- Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.
- Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.
- Sağlığa bütçeden daha fazla pay ayrılması.
- Emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi kurumdan veya hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmadan, tümüne eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanması.
- Kovid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.
- Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.
- Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.
- Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Nöbet ertesi izinlerin ekonomik kayba neden olmadan kullandırılması.
- Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.
- Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.
- Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.
- Sağlık hizmetlerinin planlanmasında ve sunulmasında sağlık emek ve meslek örgütlerinin karar alma mekanizmalarında yer alması.
Evrensel'i Takip Et