07.02.2022 13:28 / Güncelleme: 18:02

CHP il örgütleri elektrik zamlarını protesto etti: Zamlar geri alınsın

CHP, İzmir, Adana, Bursa'da akaryakıt, elektrik başta olmak üzerine yapılan tüm zamları protesto etti, zamların geri alınmasını talep etti.

CHP il örgütleri elektrik zamlarını protesto etti: Zamlar geri alınsın

Fotoğraf: Lütfi Doğan/ Evrensel

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir'in tüm ilçelerinde, akaryakıt, elektrik başta olmak üzerine yapılan tüm zamları protesto etmek için eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. “Yoksullukla mücadele eden milyonlarca insanımız sadece kira, fatura ve vergi ödeyebilmek için çalışmaktadır” denilen açıklamada zamların geri alınması talep edildi.

CHP İzmir, “Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarının artık mücadele edilemez boyutlara geldiğini görmemek için kör olmak, yaşam için elzem olan enerji fiyatlarının altında ezilen, yoksullaştırılan halk yığınlarının feryadını duymamak için ise sağır olmak gerekli. İşte tam da bu noktada görmeyen, duymayan AKP ve Erdoğan’a buradan sesleniyoruz; enerji fiyatlarına 2022 itibariyle getirilen zamları geri alın” dedi.

“ZAMLARIN ORTALAMASI YÜZDE 100 VE ÜZERİNDEDİR”

2021- 2022 Ocak ayı arasındaki akaryakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatlarının karşılaştırıldığı açıklamada, “Bir yıllık enerji fiyatlarındaki kıyaslamanın da gösterdiği gibi tüm enerji kalemlerindeki zamların ortalaması yüzde 100 ve üzerindedir. 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik tüketiminin 230 kilovat saat, aylık doğalgaz tüketiminin 89 metreküp, aracına ayda bir kere, 50 litre benzin aldığını varsayarsak bu üç kalemin aylık faturası sadece 2022 yılında yapılan son zamlarla 541 TL artmıştır. Bu durum 4 kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, telefon, internet ve su faturalarını aylık 1025 TL’ye çıkarmış, asgari ücretin 4’te 1’ine tekabül eden bu rakam verilen son zammı tamamen eritmiştir” denildi.

“İşte bu kara tabloda, halkımızın büyük bir bölümünün açlık ve yoksulluk içinde, sadece fatura ödemek için yaşadığını, aslında yaşmak yerine hayatta kalmaya çalışan bir toplum haline getirildiğini görüyoruz” denilen açıklamada, zamanında ya da erken yapılacak seçimlerde iktidarı değiştirecekleri ifade edildi.

Dikili’de ise CHP’nin Dikili Atatürk Meydanı’nda yaptığı açıklamaya EMEP, HDP, Sol Parti ve Dikili Emek ve Demokrasi Platformu da destek verdi.

(İzmir/EVRENSEL)


ADANA

CHP Adana İl Örgütü de yüksek zamlara karşı alana çıktı.

Açıklamada, "Elektrikte 150 KW üzeri kullanıma yüzde 127 zam yapan insafını yitirmiş iktidar, bu zamları geri almak yerine KW sınırını 210’a çıkarmış ve bunu bir lütuf gibi sunarak milletimizle adeta alay etmiştir. Dolar kurunun 8 TL’den 18 TL’ye çıkmasına ve buna bağlı olarak tüm fiyatların artmasına seyirci kalanlar; dolar kuru 13-14 TL’ye düşünce bunu bir başarı hikayesi gibi anlatmaya utanmamıştır. Tarafsızlığı ile birlikte vicdanını da kaybetmiş olan havuz medyası iktidar bu masallarına güzelleme yaparak çanak tutmuştur. Biz de Adana’dan ülkeyi yönetenlere soruyoruz, kurun artması ile artan fiyatlar, kurun düşmesi ile neden düşmedi?" denildi.

"AKP iktidara geldiğinde asgari ücretle 10 çeyrek altın alınabiliyorken; bugün asgari ücretle sadece 3 çeyrek altın alınabiliyor" hesaplamasının yapıldığı açıklamada, "Mazot fiyatları çiftçiyi üretemez hale getirdi. Benzin fiyatları araç sahiplerine kontak kapattırdı. Gıda fiyatları cep değil artık can yakıyor. Evine et girmeyen vatandaş, şimdi sebzeye bile ulaşamıyor. Halk ekmek büfelerinin önünde kilometreyi bulan kuyruklar oluşuyor. Kısacası uçurmayı vaat ettikleri ülkeyi, uçurumun kenarına getirdiler. Çay simit hesabı ile iktidara gelenler, milleti ekmeğe muhtaç ettiler! Yıllardır kaşıkla verip kepçeyle aldılar. Başarısızlıklarını gizlemeye çalıştılar, suni gündemler ile halkın gündemini unutturmaya çabaladılar. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor, algı operasyonları vatandaşta karşılık bulmuyor" ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

 


 

BURSA

CHP Bursa İl Örgütü zamlara karşı Kent Meydanı’nda eylem yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, AKP hükümetinin kötü yönetimi nedeniyle yaşanan hayat pahalılığına dikkat çekerek, "Sarayın keyfi yerinde ama vatandaş nasıl geçinecek?" diye sordu.

Elektrik faturalarının 2'ye, 3'e katlandığını, akaryakıta zam üzerine zam geldiğini hatırlatan Karaca, basın açıklaması için Kent Meydanı'na gelirken satın aldığı sebzeleri göstererek, "Şimdi alışveriş yaparak geldik, faturası elimizde. 1 adet kabak 10,49 TL, 1 adet dolmalık biber 3,32 TL, 1 adet sivri biber 1,30 TL, 1 adet patlıcan 5,98 TL... Zam yaptık diye övünüyorlar, zamlı maaş vatandaşın cebine girmeden eridi gitti. Bu vatandaş nasıl geçinecek?" diye sordu.

 “BU ÜLKEDEKİ EN AĞIR EKONOMİK BUHRANI YAŞIYORUZ”

AKP iktidarının sonu yakın, bunu biliyoruz, bu ülke tarihinin en büyük ekonomik buhranlarından birini yaşıyor diyen Karaca, “Kriz demiyorum, yaşanan buhrandır. Zamlar canımızı yakıyor. Zam şampiyonu elektrik oldu. Kira kadar elektrik faturası geliyor. 1 adet kabak 10 lira 49 kuruş. 1 adet patlıcan 5 lira 98 kuruş. Şu biber, 1 adet 3 lira 32 kuruş. Bu ülkede artık çarklar dönmüyor. Pazar fiyatları ortada. Bu ülkenin toprağı çoraklaşıyor, çiftçi üretemiyor. BESAŞ kuyruk bekleyen vatandaşa değil, yemek şirketlerine, fabrikalara ekmek veriyor. Misyonunu yapmıyor, yandaş şirketlere ekmek veriyor. Bu yolsuzluğa da dur diyeceğiz. Sandık geliyor, önce genel seçim, ardından da yerel seçim var. Günü geldiğinde açıp bakacağız, tek tek ilan edeceğiz, kimler BESAŞ'ın ekmeğini 2 liradan almış, yemek verdikleri şirketlere kaça fatura etmişler açıklayacağız” dedi.

“BURSA’NIN TRAFİK SORUNUNU, MAZOTA ZAM YAPARAK ÇÖZDÜLER”

Bursa Büyükşehir'in liyakatsiz bir başkanı var diyen Karaca, “Görev süresi içinde başlayıp bitirdiği bir iş yok. AKP'nin elindeki tek büyükşehir Bursa değil mi? Dedi ki Alinur Aktaş, 2 yıl içinde Bursa'da trafiği sorun olmaktan çıkaracağım. Afişlere yazdılar mı? Yazdılar. Sözünü tutamayınca Sayın Cumhurbaşkanı devreye girdi, Alinur Aktaş sözünün altında kalmasın diye mazot 15 lira oldu, yarın 15 lira olacak, Bursa'nın trafik sorunu da kökten çözülmüş olacak” dedi.

 “SARAY SEBEP, İŞSİZLİK SONUÇ”

Anayasa değişikliğiyle "tek adam" rejimine geçilmesinin ardından, ülkede istikrarsızlık yaşandığını belirten CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Hepimiz markete gidiyoruz, çarşı-pazara gidiyoruz, sadece yüzde 48 artış olan ürün gördünüz mü? Her şeyin fiyatı 2-3 kat arttı. Saray sebep enflasyon sonuç, Saray sebep yoksulluk sonuç, Saray sebep pahalılık sonuç, Saray sebep işsizlik sonuç. Yönetemiyorsunuz, hemen sandığı getirin, hemen seçim diyoruz. Geliyor gelmekte olan, hiç kimse umudunu yitirmesin! İlk seçimden sonra Millet İttifakı ile bu ülkeye güveni, adaleti, istikrarı, refahı ve adil yaşamayı getireceğiz" şeklinde konuştu. (Bursa/EVRENSEL)

{{454426}}

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.02.2026 15:58

64 karede dev yürüyüş: 14 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş dünya satranç sahnesinde

14 yaşındaki Büyükusta Yağız Kaan Erdoğmuş, dünyanın en prestijli turnuvalarından Tata Steel Chess Tournament’ta Masters kategorisinde mücadele ederek 7 puanla 7’nci sırayı aldı.

64 karede dev yürüyüş: 14 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş dünya satranç sahnesinde

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 16:05

Saldırının ardından ilk defa: Venezuela, ABD'ye LPG ihraç etti

Venezuela geçici lideri Delcy Rodriguez, ABD’nin müdahalesi ve Maduro’nun alıkonulmasının ardından ilk kez Washington’a LPG sevkiyatı yapıldığını duyurdu.

Saldırının ardından ilk defa: Venezuela, ABD'ye LPG ihraç etti

Fotoğraf: Evrensel

02.02.2026 16:27

İran: Zenginleştirilmiş uranyumun başka bir ülkeye transferi yönünde bir planımız yok

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Bakıri, zenginleştirilmiş uranyumun herhangi bir ülkeye transferinin söz konusu olmadığını söyledi.

İran: Zenginleştirilmiş uranyumun başka bir ülkeye transferi yönünde bir planımız yok

Fotoğraf: Mehr News Agency, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

02.02.2026 14:51

Özlem Bayraktar Apartmanı davası: 'Kamu görevlileri de sorumludur'

Maraş'ta yıkılan Özlem Bayraktar Apartmanı davasının duruşmasında, müteahhit Kadir Atmaca, "Kamu görevlileri de sorumludur" dedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Temmuz'a erteledi.

Özlem Bayraktar Apartmanı davası: 'Kamu görevlileri de sorumludur'

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 14:32

Çeşme Belediye Meclisinde 2.5 milyar liralık devir

Çeşme Belediye Meclisi, Alaçatı’da belediyeye ait 17 dönümlük, yaklaşık 2,5 milyar TL değerindeki arsanın Alataş şirketine devrini oylayacak. Devir kararı, rant ve kamu yararı tartışmalarını beraberinde getirdi.

Çeşme Belediye Meclisinde 2.5 milyar liralık devir

Fotoğraf: Mustafa Ünsal

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!