06 Şubat 2022 07:39

Türkiye'de Suriyeli göçmenler araştırması: Bilgi az, önyargı çok!

Sosyal Demokrasi Vakfı, “Suriye Göçünün 10. Yılında Türkiye’de Suriyeli Göçmenler” araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Sosyal Demokrasi Vakfı, “Suriye Göçünün 10. Yılında Türkiye’de Suriyeli Göçmenler” araştırması yayımladı. Türkiye’deki Suriyeli mülteci algısına dair çarpıcı veriler sunan araştırmaya katılanlar Suriyelilerle temas kurmaktan kaçınsa da Suriyelileri de uyum sağlayamamakla suçladığı görülüyor.

Suriyelilere dönük olumsuz pek çok algının olduğunu gözler önüne seren rapor, katılımcıların temas önyargılarını da ortaya koyuyor. Bilginin değil, ‘duyulanların’ katılımcılar üzerindeki etkisini ortaya koyan rapor, medyaya da önemli uyarılar yapıyor.

SODEV’DEN 10. YILINDA TÜRKİYE’DE SURİYELİ GÖÇMENLER ARAŞTIRMASI

Sosyal Demokrasi Vakfının (SODEV), “Suriye Göçünün 10. Yılında Türkiye’de Suriyeli Göçmenler” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma 8 Kasım ile 29 Kasım arasında Türkiye genelinde -eğitim durumları, yaşları ve yaşadıkları bölgeler faklı olan- 1067 kişiyle yapıldı. 

Türkiye’de farklı siyasi partilere oy veren kesimlerin Suriyelilere dönük algısını ortaya koyan araştırma önemli veriler içeriyor. Türkiye’deki Suriyeli sayısı da dahil pek çok konuda yanlış bilgiye sahip olduğunu gösteren araştırmaya katılanların yüzde 66,1’i “Suriyeliler ülkelerine dönmeli” diyor.

Suriye’deki savaşın bitmesi durumunda ise katılımcıların görüşlerinde değişim olmamakla birlikte “ülkelerine dönsünler” diyenlerin oranı dramatik bir şekilde artarak yüzde 84,2’ye yükseliyor. Oy tercihlerine göre baktığımızda ise AKP seçmenlerinin yüzde 42,6’sı Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri gerektiği görüşünde. Muhalefet partilerine oy verenlerde oran daha yüksek. Araştırmaya göre CHP seçmenlerinin yüzde 67,5, MHP seçmenlerinin 63,7, İYİ Parti seçmenlerinin 69,6, HDP seçmenlerinin 66,4’ü Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri yönünde görüş bildiriyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 66,8’i iktidarın göçmen politikalarını yanlış buluyor, doğru bulanların oranı ise yüzde 8i1. AKP seçmeni de oy verdiği partinin bu konudaki politikalarını doğru olmadığını ifade ediyor. Öyle ki partisinin göç politikasını destekleyen AKP seçmenlerinin oranı yüzde 16,1’de kalıyor.

KORKUNÇ ÖNYARGI: TEMİZ, GÜVENİLİR VE KİBAR DEĞİLLER, ÇALIŞMASINLAR, İŞYERİ DE AÇMASINLAR…

Katılımcılara sorulan “Sizce Suriyeliler nasıl insanlardır?​” sorusuna verilen yanıtlar ise Türkiye’deki algıyı ortaya koyar cinsten. Suriyelileri ‘temiz, güvenilir ve kibar olmayan kişiler” olarak tanımlayanların oranı yüzde 70’lerin üzerinde. Suriyeliler çalışkan mıdır?​” sorusuna ise katılımcıların yüzde 57,5’i “hayır” diyor.

Ancak aynı araştırma katılımcıların, Suriyelilerin çalışmalarını da iş kurmalarını da istemediğini ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 62,8’i “Türkiye’de çalışmalarını asla istemiyorum” diyor. Bu yaklaşıma neden olan kaygılar temel olarak ise üç başlıkta toplanıyor. Suriyelilerin Türkiye’de çalışmasını istemediğini söyleyenlerden yüzden 67,6’sı bunun gerekçesini “ücretler düşer” olarak açıklıyor, yüzde 56,9 “işimizi elimizden alırlar” görüşünde. Yüzde 67’nin gerekçesi ise “burada kalıcı olurlar” oluyor.

Suriyelilerin Türkiye’de işyeri açmasına sıcak bakmayanların oranı da yüzde 67,1. “Suriyeliler tarafından kurulan bir işyeriyle alışveriş yapar mısınız?​” sorusuna katılımcıların yüzde 46,7’si “kesinlikle yapmam” derken, yüzde 44,2’si “Aynı işi yapan Türk iş yeri varsa orayı tercih ederim” diyor. “Evet, mutlaka yaparım” diyenlerin oranı ise sadece 9,1!

Öte yandan, aynı araştırmaya katılanların yüzde 82,9’u Suriyelilerin Türkiye ekonomisine yararlı olmadığı görüşünü dile getiriyor.

KOMŞULUK BİLE YAPMAK İSTEMİYORLAR, AMA ‘SURİYELİLERİN UYUM SAĞLAYAMADI’ĞINI DÜŞÜNÜYORLAR

Benzer bir yaklaşım “Suriyeli komşunuz olmasını nasıl karşılarsınız?​” sorusuna verilen yaklaşımda da kendini gösteriyor. Türkiye genelinde “Suriyeli komşusu olmasını istemeyenlerin” oranı yüzde 55’in üzerinde. Partilere göre dağılımda bu oranın daha da yükseldiği görülüyor. Buna göre CHP’ye oy verenlerin yüzde 76’sı, MHP’ye oy verenlerin yüzde 62,9’u, İYİ Partiye oy verenlerin yüzde 74,4’ü Suriyelilerin komşusu olmasını istemiyor. HDP’de ise bu oran 28,3.

Araştırmaya katılanların yüzde 71,5’i mecbur kalmadıkça Suriyelilerle iletişim kurmadığını belirtiyor. “Sohbet, tanışmak, kaynaşmak için” iletişime geçenlerin oranı yüzde 6,5. “Evimize gelirler biz onlara gideriz” diyenler ise 45.

Yine “Bir Suriyeli ile evlenebilirim, Aynı durum evlilik için de geçerli. Katılımcıların yüzde 67’si “Bir Suriyeli ile evlenebilirim” ifadesine “Katılmıyorum” yanıtını veriyor. “Evlenebilirim” diyenlerin oranı yüzde 11,3, “Çocuğuma izin veririm” diyenler ise yüzde 9'la sınırlı kalıyor.

Ancak Suriyelilerle komşuluk yapmak dahi istemediklerini belirten katılımcılar -nasıl olacaksa- Suriyelilerin Türkiye’ye uyum sağlayamadığı görüşünü (yüzde 63,5) dile getiriyor.

DİREKT MARUZ KALMIYOR AMA…

Araştırmaya katılanlara “son 5 yıl içerisinde Suriyelilerden bizzat zarar gördünüz mü” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 77,3’ü “Hayır, zarar görmedim” yanıtını veriyor. “Ailenizden biri zarar gördü mü?​” sorusuna yüzde 78,1’i "Hayır" derken, soru "Çevrenizde zarar gören biri oldu mu?​” olarak sorulduğunda ise yüzde 46,7’si “Evet, gördü” yanıtını verdi. “Gelecekte Suriyelilerin en fazla hangi konuda sorun yaratmasından endişelisiniz?​” sorusuna katılımcıların yüzde 28,4’ü “Suç oranları ve çeteleşme artacak” yanıtını verirken yüzde 27,4’ü “İç çatışma olacak” görüşünü dile getiriyor.

Bu yanıtlar buradaki endişenin kaynağına ilişkin detaylı bir tartışma yapmayı da zorunlu kılıyor. Örneğin medyada yer alan “ayrımcı, mülteci karşıtı ve doğru olmayan” bilgilerin bu algının oluşmasında ne kadar etkisi var sorusu daha da önem kazanıyor. Örneğin “Sizce Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Suriyelilere yaptıkları yardımlar yeterli mi?​” Katılımcıların yüzde 70’i yapılan yardımların ‘gereğinden çok’ olduğu yönünde görüş bildiriyor.

DİKKAT ÇEKEN VERİLER

Araştırmada diğer dikkat çeken verilerin bazıları ise şöyle:

  • Suriyeli çocukların benim çocuğumun okulunda eğitim görmesinden rahatsız olurum: Yüzde 47,6
  • Suriyeliler Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaratıyor: Yüzde 75,6
  • Daha ucuza çalışıp Türklerin işsiz kalmasına neden oluyorlar: Yüzde 56,3
  • Ev kiralarının artmasına neden oldu: Yüzde 65,2
  • Oturduğum mahallede bazı Suriyeli ailelerin de yerleşmesinden rahatsız olurum: Yüzde 52,8
  • Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları bir mahalleye yerleşmekten rahatsız olurum: Yüzde 65,4,
  • Bir Suriyeli ile aynı işyerinde çalışmaktan rahatsız olurum: Yüzde 50,1,
  • Bir Suriyeli ile iş için ortaklık kurmam: Yüzde 65.
  • Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmemeli: 61,7
ÖNCEKİ HABER

İcra dairelerindeki dosya sayısı 22,9 milyona ulaştı

SONRAKİ HABER

Sürgünden Nazi avcılığına: Anton Walter Freud

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...