01 Şubat 2022 05:59
Son Güncellenme Tarihi: 01 Şubat 2022 13:55

Yemeksepeti kuryeleri düşük zamma karşı eylem yaptı: "Taşıdıklarımızı çocuklarımıza götüremiyoruz"

Yemeksepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, başta geçinebilecek bir ücret olmak üzere haklarını talep ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yemeksepeti Banabi işçileri İstanbul'da şirketin genel merkezi önünde ve İzmir'de Alsancak’ta bulunan Banabi Yemeksepeti binası önünde toplandı. İşçiler düşük ücret ve esnaf kurye dayatmasına karşı kontak kapattı.

"TAŞIDIKLARIMIZI ÇOCUKLARIMIZA GÖTÜREMİYORUZ"

Yemeksepeti Banabi işçileri TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube'nin çağrısıyla düşük ücret ve esnaf kurye dayatmasına karşı şirketin genel merkezi önünde bir araya geldi.

Yemekpeti’nin Türkiye’nin ilk ve en büyük yemek sipariş sitesi olduğunu söyleyen işçiler eriyen ücretlerine karşı Yemeksepeti’nin düşük zam teklif ettiğini, esnaf kurye modeline geçmeye zorlayarak işçileri güvencesiz ve sendikasız çalışmaya ittiğini söyledi. Güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz diyen işçiler, aldıkları düşük ücretlerden bahsederek, “Taşıdıklarımızı çocuklarımıza götüremiyoruz” dedi.

Yemeksepeti'nin İstanbul Şişli'deki genel merkezi önünde toplanan Yemeksepeti kuryeleri, düşük zammı protesto etti. Yapılan basın açıklamasına Emek Partisi, Sol Parti, demokratik kitle örgütleri, Türk-İş'e bağlı sendikalar ve Liman-İş Sendikası İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz destek verdi. Geçinebilecek ücret talebiyle bir araya gelen işçiler adına konuşan TÜMTİS İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ersin Türkmen Yemeksepeti'nin sendikal hakka saygı göstermesi gerektiğini söyleyerek, "Sendika üyesi işçilere yönelik mobbing uygulamalarıyla, sürgünlerle, işten çıkarma gibi saldırılarla ve istifa baskılarıyla sendikal örgütlülüğü engellemeye çalışan Yemeksepeti işvereni, bir taraftan da bünyesindeki işçileri, işçilik haklarından vazgeçirip Esnaf Kuryeliğe geçmeleri için baskı uygulamaktadır" dedi.

İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET

Yemeksepeti patronunun resmi enflasyonun altında zam teklif ettiğini söyleyen Türkmen, “Ücret ve prim artış taleplerimiz kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz. Başta gıda maddeleri olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar sebebiyle alım gücü gerilemiştir. İşçiler ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez hale gelmiştir. Bu nedenle Yemek Sepeti işçileri, sefalet ücretini asla kabul etmeyecektir. TÜİK tarafından açıklanan sahte enflasyon oranında değil gerçek enflasyon oranında bir ücret artışı yapılmalıdır. En düşük ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır” diye konuştu.

'ESNAF KURYE OL’ DAYATMASINA SON

Esnaf kurye modelinin bir sömürü modeli olduğunu söyleyen Türkmen, "Bilmekteyiz ki esnaf kurye adı verilen bu model bugün sigortasız, sendikasız ve güvencesiz çalıştırma modelinin ta kendisidir. Esnaf Kurye modelinde işçilikten doğan haklar yoktur. İşçilere şahıs şirketi kurdurularak sorumluluktan kaçan işveren, bu yöntemle SGK primi, araç yakıt ve bakım masraflarını işçiye yüklemektedir. Bu sistemde kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve çalışarak emekli olma hakkı yoktur. İşçinin ve çocuklarının sağlık sigortası yoktur. Senelik izin hakkı yoktur. Bayram tatili, hafta tatili hakkı yoktur. Kaç saat çalışırsa çalışsın fazla mesai hakkı yoktur. Yani bu modelde emeğin hunharca sömürüsü vardır" diye konuştu. Esnaf kurye modelinde işiçnin elinde asgari ücret civarında bir ücretin kaldığını söyleyen Türkmen, “Aşırı kâr hırsı, yeterli denetimlerin yapılamaması, Taşımacılık işkolumuzdaki rekabet ve her geçen gün katlanarak artan işsizlik nedeniyle esnek ve güvencesiz çalışma modelleri giderek artmaktadır. İşverenler, Esnaf Kurye adını verdikleri bu sömürü sisteminde de kârlarına kâr katarken işçileri sendikasızlaştırmak istiyorlar. Nitekim, Trendyol, Hepsi Ekspres, Scotty işçilerinin isyanının altında yatan da bu modelin yarattığı olumsuz sonuçlardır” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Türkmen işçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Sendikamızın, çoğunluğu sağladığına ilişkin Bakanlık tespit kararına itirazınızı geri çekin.
  • İşçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkını tanıyın
  • Düşük ücret dayatmalarına ve esnaf kurye dayatmalarına derhal son verin.

(İstanbul/EVRENSEL)


SENDİKALAŞMA VE PRİM HAKKI İÇİN KONTAK KAPATTILAR

İzmir’de Yemeksepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, geçinebilecek bir ücret zammı, can güvenliği, sendikalaşma, prim gibi birçok hakları için kontak kapatarak basın açıklaması yaptı.

Örgütlü oldukları Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile birlikte Alsancak’ta bulunan Banabi Yemeksepeti binası önünde bir araya gelen işçiler sık sık, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Asgari değil insanca ücret” ve “İşveren zammını al başına çak” sloganları attı. Açıklamaya Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak da destek verdi.

İşçiler adına konuşan Fırat Kara, “5 bin 500 lira ücret artı prim, yan haklar, hakkını arayan işçiler işten çıkarılmayacak, ekstra mesai ücretlerinde yemek parası, rapor aldığımızda primlerimizde para kesintisinin olmamasını, iş kolunun taşımacılığa geçilmesini ve sendikanın yetkisine yapılan itirazın geri çekilmesini istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.

“KARARIMIZ NET, YOLUMUZDAN DÖNMEK YOK”

4 bin 250 liraya kimsenin geçinemediğini söyleyen Kara, “Her şeye zam geldi, geçinmek zor. Zaten canımızla uğraşıyoruz, trafik bir yandan hava koşulları diğer yandan. 20-30 lira için canımızı tehlikeye atıyoruz. Bize bir şey olduğunda Banabi Yemeksepeti arkamız olacak mı? Bizim taleplerimiz belli, kararımız net. Yolumuzdan dönmek yok” dedi.

“SONUNA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, “İki teker üzerinde sabahtan akşama kadar gezen arkadaşlarımızın hakkı bu değildir. Bize düşen payı istiyoruz. Emekçilerimizin iş kollarını değiştirerek geleceklerini ipotek altına alamazsınız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Asla yalnız değilsiniz, siz neredeyseniz oradayız” diye konuştu.

“SEFALET ÜCRETİNİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”

TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli de TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, “TÜİK bağımsız bir kurum olmaktan çıktı, saraydan geleni açıklıyor. Bu rakamları asla kabul etmeyeceğiz. Emekçilerin yaşamını sürdürebilmeleri için en temel gereksinimi gıda ürünleridir. Ev kiraları, elektrik, doğal gaz faturaları bunları düşününce sefalet ücretini asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

“GEÇİNMEK İSTİYORUZ”

Bir işçi, “Bize verilen haklar asgari ücrete tabii oldu. Ancak bizlerin çalışma şartları resmen kelle koltukta misali. Bizler 5 bin 500 lira artı prim ve yan haklarımızı istiyoruz. Amacımız sadece haklarımızın verilmesi. Bu ay 1080 lira elektrik geldi, kiram 2 bin lira, 3 bin lira gitti bile nasıl geçineceğim? Biz haklarımızı savunmak için buradayız. Amacımıza ulaşana kadar buradayız” diye konuştu.

Bir başka işçi ise, “Geçinemiyoruz, geçinmek istiyoruz. Direne direne kazanacağız, baskılara boyun eğmeyeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

İzmir’de Yemeksepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri

ÖNCEKİ HABER

Wordle oyunu New York Times'a satıldı

SONRAKİ HABER

Yurtiçi kargo çalışanları düşük zamma karşı kontak kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...