28 Ocak 2022 13:49

Muğla’da yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı tepkiler büyüyor

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı bir araya gelen köylüler, projenin iptal edilmesini istedi.

Fotoğraf: MUÇEP Menteşe

Reklam

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’nde yapımı planlanan entegre çimento fabrikasına karşı Alaşar, Suluyer, Deştin, Şeref ve Esenköy köylülerinin ve kitle örgütlerinin tepkileri sürüyor.

“Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz”, “Çimento fabrikasına karşıyız” talepleriyle bir araya gelen Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi, Menteşe Kent Konseyi ve Deştin Çevre Platformu, Deştin Köyü İlkokulu bahçesinde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”

Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Haluk Özsoy, “Son yıllarda Muğla iline yönelik bu ve benzer nitelikli büyük ölçekli kirletici faaliyetlerin arttığı kamuoyunca bilinmektedir. Öte yandan 2021 yılı yazında yaşadığımız yangın felaketleri, kent ve doğal yaşam alanları üzerinde ciddi bir tahribat yaratmıştır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde, ilimiz sınırları içerisinde gerçekleştirilecek bu yöndeki faaliyetlerin tamamı bakımından, yangınlarla yaşanan tahribat göz önünde bulundurularak işlem yapılması zorunludur” dedi.

Kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikasının çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları tekrar hatırlatan Özsoy, “Belediyeler Kanunu’nu 76 ve Anayasanın 56 maddelerinde tanımlanan görev gereği sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz” diye ekledi.

“SAĞLIĞIMIZLA BİRLİKTE GEÇİM KAYNAĞIMIZ YOK OLACAK”

Menteşe Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Av. Barış Aydın ise, “Vadimize kurulu bu dört köyümüz ve bağlı yerleşim alanlarında yaşayan halkımız geçimini tarım, hayvancılık, ormancılık, arıcılık, çıntar ve kuzugöbeği gibi mantar türlerinden, zeytincilikten sağlamaktadır. 2004 yılından beri köyümüze kurulmak istenen çimento fabrikası insanlarımızın ve tüm canlıların sağlığını tehdit etmekle birlikte tüm bu geçim kaynaklarımızın yok olmasına sebep olacaktır. Fabrikanın yapılması planlanan bölgede bulunan iki sulama barajından çevre köylerde sulu tarım yapılmaktadır. Bu proje yöremizin geçim kaynaklarına, tarıma geri dönülemez zararlar verecektir. Bu nedenlerden dolayı ve yöre halkının yaşam alanına tehdit oluşturmasından kaynaklı bu projenin gerçekleştirilmesine karşı tüm köylülerimizle birlikte her türlü fiili ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Deştin Çevre Platformu ve Köylüler adına konuşan Burcu Özdemir de projeye karşı yaptıkları eylemeleri ve çalışmaları hatırlatarak, “Fakat Menteşe Belediyesi bu haykırışı yok sayarak ÇED raporu geçerlilik süresinin bitimine 3 gün kala sessiz sedasız verdiği ruhsatla beraber, çimentocular hedefleri bir adım daha yaklaştı. Çimentocular Muğla'yı rahat bırakıp terk edene kadar her yoldan mücadelemizi sürdüreceğimizi ve Muğla halkı olarak onlara geçit vermeyeceğimizi buradan deklare ediyoruz. Ormanlarımızın, suyumuzun, doğamızın ve insanımızın sömürülmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)

Reklam