24 Ocak 2022 09:22

ABD ve İngiltere, Kiev büyükelçiliklerindeki bazı çalışanlarını Ukrayna'dan çekiyor

ABD ve İngiltere, “olası bir Rusya müdahalesi”ne karşı, Kiev büyükelçiliklerindeki bazı personel ve ailelerini Ukrayna’dan çekiyor.

Fotoğraf: (Stringer) AA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilim üzerine Ukrayna’ya yönelik seyahat uyarısı yayınladı. İngiltere ise Kiev büyükelçiliğindeki personelini çekmeye başladı.

ABD'nin yayımladığı uyarıda, “23 Ocak 2022’de Dışişleri Bakanlığı, devam eden Rus askeri harekatı tehdidi nedeniyle ABD’nin Kiev Büyükelçiliğinde doğrudan işe alınan çalışanların gönüllü olarak Ukrayna’dan ayrılmasına izin verdi ve diplomatik aile üyelerinin ayrılmaları talimatını verdi. Ukrayna’daki ABD vatandaşları, ticari veya diğer özel ulaşım seçeneklerini kullanarak ayrılmayı değerlendirmelidir.” ifadesine yer verildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri harekat planladığına dair haberler olduğuna işaret edilen açıklamada, “Özellikle Ukrayna sınırları boyunca, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da ve Rusya’nın kontrolündeki doğu Ukrayna’da güvenlik koşulları öngörülemez ve her an bozulabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, olası bir askeri harekatta ABD’nin Ukrayna’daki diplomatik faaliyetlerinin de etkileneceği aktarılarak, Ukrayna’daki ABD vatandaşlarından da iletişim için online bir form doldurmaları talebinde bulunuldu.

İNGİLTERE DE PERSONELİNİ ÇEKİYOR

İngiltere ise Rusya'nın Ukrayna'ya olası bir müdahalesine karşı Kiev büyükelçiliğindeki personelini çekmeye başladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bazı Büyükelçilik personeli ve aileleri, Rusya kaynaklı artan tehdit nedeniyle Kiev'den çekiliyor" denildi. İngiliz Büyükelçiliğinin açık kalmaya ve temel işleri yürütmeye devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, İngiliz vatandaşlarına da Donetsk, Luhansk ve Kırım'a seyahatleri etmemeleri, Ukrayna'nın geri kalanında ise zorunlu olmadıkça bulunmamaları tavsiye edildi.

Karar, ABD'nin Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması talimatı vermesinin ardından geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 23 Ocak'ta yayımladığı yazılı açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'da Rus yanlısı yönetim kurma planı yaptığının tespit edildiğini duyurmuştu. İngiltere, ayrıca Ukrayna'ya anti-tank silahları göndermişti.

ALMANYA: RUSYA’NIN ASKERİ HAREKETLİLİĞİ TEHDİT

Bu arada Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırındaki askeri hareketliliğinin Avrupa barışı ve güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Scholz, Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin, “Çok ciddi bir durumdayız. Rusya tarafından Ukrayna sınırına yüz bin asker ve çok sayıda askeri teçhizatın yığılması göz ardı edilemez. Bunun mantıklı bir açıklaması yok. Bu, Avrupa’nın barış ve güvenliği için bir tehdittir.” dedi.

Olaf Scholz Doğu Avrupa’dan diğer ülkelerin NATO’ya katılımının ise gündemde olmadığını ileri sürdü. 

Başbakan Scholz, Rus gazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının Rusya’ya karşı olası yaptırımlar dahilinde olup olmadığının sorulması üzerine ise, şunları belirtti: “Yaşanmamasını umduğumuz böyle bir durumda akıllıca davranacağız. Yaptığımız her şey daha fazla tırmanmayı önleme amacına hizmet ediyor. Bunun için tüm diplomatik kanalları aktif hale getirdik. Üzerinde anlaşmaya varılan ilkeleri ihlal edenler üzerinde en büyük etkiye sahip olacak önlemleri seçmek akıllıca olur. Aynı zamanda, bunun bizim için yaratacağı sonuçları da düşünmeliyiz. Hiç kimse, bizim için hiçbir sonucu olmayan bir önlem olduğu yanılsamasına kapılmamalı.”

UKRAYNA: AŞIRI BİR KARAR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, büyükelçilik kararları “erken” ve “aşırı temkinli” olarak nitelendirildi. Yazılı açıklamada, “Yabancı devletlerin diplomatik misyonlarının güvenliğini sağlama hakkına saygı duyarak, Amerikan tarafının söz konusu adımını erken ve aşırı temkinli buluyoruz. Güvenlik durumunda son zamanlarda değişiklik yaşanmadı. ABD Dışişleri Bakanlığının kararı, Amerikan büyükelçiliğindeki tüm çalışanların Ukrayna'dan ayrılacağı anlamına gelmiyor. Büyükelçilik çalışmaya devam edecek. Diplomatik misyon temsilcileri, istediğinde ülkeden ayrılma imkanına sahip, ancak bu zorunlu değil.” ifadesi kullanıldı.

AB: PERSONELİMİZİ ÇEKMİYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, AB'nin Ukrayna'dan ayrılmak için sebebi olmadığını, ABD ile Rusya arasında müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere konuşan Borrell, ABD’nin Ukrayna'daki diplomatik personelinin ailesinin ülkeden ayrılmasını istemesinin “savaşın yakın olduğu” anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: “(ABD Dışişleri Bakanı Antony) Blinken bu duyurunun sebeplerini bize açıklayacak. Biz aynı şeyi yapmayacağız çünkü bunun için belirli bir nedenimiz yok. Müzakereler sürdüğü sürece durumu dramatize etmemize gerek yok. Müzakereler devam ediyor. Ukrayna'yı bırakıp ülkeden ayrılmamız için bir neden olduğunu düşünmüyorum” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uğur Mumcu katledilişinin 29. yılında evinin önünde anıldı

SONRAKİ HABER

NATO, Doğu Avrupa'ya ilave savaş uçağı ve savaş gemileri gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa