11 Ocak 2022 10:58

Cemaat yurtlarının sicili kabarık

Cemaat yurdunda karşılaştığı baskılar nedeniyle yaşamına son veren Enes Kara'nın intiharı, tarikat/cemaat yurtlarında gençleri sarmalayan karanlığı yeniden hatırlattı.

Temsili | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kaldığı cemaat yurdunda karşı karşıya olduğu baskıları bir video ile anlatıp yaşamına son veren Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara'nın intiharı, cemaat/tarikat yurtlarını yeniden gündeme getirdi. Devletin yetersiz yurtları nedeniyle pıtrak gibi çoğalan cemaat yurtlarında istismarlar, ölümler, şiddet gibi birbirinden korkunç olaylar hatırlandı. Son bir yılda cemaat ve tarikat yurtlarında, kaçak Kuran kurslarında yaşananlar, gençleri sarmalayan karanlığın özeti niteliğinde.

ANTALYA'DA YURTTA CİNAYET

Aralık 2021'de, Antalya’nın Kepez ilçesinde, Antalya İlim ve Kültür Derneğine (Alim Derneği) ait olduğu ortaya çıkan kaçak bir yurtta bir cinayet yaşanmıştı. Yurdun Aşçısı İhsan Güney, Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Birinci Sınıf Öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’u başını keserek katletmişti. Antalya 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan karar ile cinayet hakkında yayın yasağı ve gizlilik kararı alındı.

KAVGADAN SONRA MERDİVENDEN YUVARLANDI

Antalya’nın Alanya ilçesinde Süleymancılar Cemaatine ait yurtta kalan 14 yaşındaki İsmail Kerem Topal, 4 Ağustos’ta yurtta kalan M.E.U. isimli çocukla kavga ettikten sonra dengesini kaybederek merdivenlerden yuvarlandı. Başını beton zemine çarpan Topal, ağır yaralandı. Tedaviye alınan Topal, 9 Ağustos’ta hayatını kaybetti.

ERZURUM'DA 7 ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMAR

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı merkez Palandöken ilçesinde bulunan Hacı Bahattin Evgi yatılı erkek Kuran kursunda 7 çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıkmıştı. Erzurum Valisi Okay Memiş, olayı doğrularken kursta gönüllü denetçi olarak görev yapan zanlının Yozgat'ta kaçmak isterken yakalandığını açıklamıştı.

12 YAŞINDA ÇOCUK, KURAN KURSUNDA KAPIYA ASILI BULUNMUŞTU

3 Temmuz'da Muş Merkez Karşıyaka Kuran kursunda 12 yaşındaki Mehmet Halit Yavuz isimli bir çocuk kemeriyle tuvalet kapısının koluna asılmış bir şekilde bulunmuştu. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Muş Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ortak bir açıklama yaparak 12 yaşındaki çocuğun ölümüyle ilgili soruşturmaya gizlilik kararı getirildiğini duyurmuştu.

KURAN KURSA GİDEN ÇOCUĞA ŞİDDET

Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki Yeni Yurt Merkez Camisi’nde, cami imamı olduğu belirtilen şahıs, Kuran kursuna gelen küçük çocuğu arkadaşlarının önünde şiddet uygulamıştı. Kurstaki bir başka öğrenci tarafından çekilen görüntülerde, şahsın öğrenciye tokatlar attığı daha sonra havaya kaldırıp yere fırlattığı görülmüştü. Söz konusu cami imamının daha önce defalarca kez şikayet edildiği ancak herhangi bir soruşturma açılmadığı belirtilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD'dan Bakan Nebati ile görüşmenin ardından açıklama: İstişareyi devam ettireceğimize inanıyoruz

SONRAKİ HABER

MMK işçileri: TİS’le ilgili bir açıklama yapılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...