Barış Akademisyenleri: Komisyonunuzu da reddinizi de reddediyoruz!

İmzaladıkları "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi bahanesiyle ihraç edilen akademisyenler, bildirinin 6. yılında açıklama yaptı.

11 Ocak 2022 08:53
Paylaş

Barış bildirisine imza attıkları için ihraç edilen akademisyenler bildirinin altıncı yılda bir araya geldi, açıklama yaptı. OHAL Komisyonuna yaptıkları başvurular bir bir reddedilen akademisyenler, komisyon hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Komisyonun baştan sona hukuksuz olan kararlarının iktidarın kendilerine yaşatmak istediği "sivil ölüm"e karşı demokratik dayanışmanın, üniversite özerkliği için mücadelenin ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğine vurgu yapan akademisyenler “Komisyonunuzu da retlerinizi de tanımıyoruz! KHK’ler gidecek biz döneceğiz!” dedi.

BARIŞ’A İMZA 6 YAŞINDA

‘Barış Akademisyenleri’ "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin 6. yılında açıklama yaptı. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Eğitim Sen 6 No’lu Şubede gerçekleşen açıklamaya çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantının açılışını Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Beyzade Sayın yaptı. Sayın, ihraçların ardından 2017’de Ağır Ceza Mahkemelerinde başlayan yargılama süreçlerinin 2019’da gelen Anayasa Mahkemesi kararı sonrası beraatlarla sonuçlandığını söyleyerek sözü akademisyenlere bıraktı.

Hazırlanan ortak açıklamayı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Aslı Aydemir ile Mersin Üniversitesi'nden atıldıktan sonra KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan paylaştı.

"SİVİL ÖLÜM"E MAHKUM EDİKDİK

Önce Aslı Aydemir söz aldı. 7 Haziran 2015 seçimlerinin hemen ardından Kürt illerinde yaşanan ağır hak ihlallerine karşı ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladıklarını söyleyen Aydemir şunları söyledi: “İktidarın yeniden savaş politikalarına yönelmesine itiraz ettik ve barış masasına geri dönülmesi çağrısında bulunduk. İktidarın bu çağrıyı şiddetle reddetmesiyle birlikte; hedef gösterildik, gözaltılar, linç girişimleri, tehditler, tutuklamalar ve işten çıkarmalarla karşı karşıya kaldık.

15 Temmuz 2016 sonrasında ilan edilen OHAL dönemi KHK’larıyla 406’mız kamu görevinden men edildi. Özel yaşam, aile yaşamı, seyahat, çalışma, sosyal güvenlik ve benzeri yurttaşlık haklarımız ihlal edildi. İşsizlik ve sosyal güvencesizlik başta olmak üzere halen devam eden bu ihlallerle tüm KHK’lılar gibi bizler de tek adam rejimi kurmak isteyen siyasal iktidar tarafından “sivil ölüm”e mahkum edildik.

İktidarın savaş politikasını eleştirdik diye örgüt propagandası yapmakla suçlandık, ağır ceza mahkemelerinde yargılandık; hukuksuzca cezalandırılan, hatta hapis yatan arkadaşlarımız oldu. 11 Ocak 2016’dan beri maruz kaldığımız baskı, yıldırma ve cezalandırmalar Anayasa Mahkemesi‘nin ifade özgürlüğü ve akademik özgürlüklere sahip çıkan kararı ile bir nebze olsun hafifledi; hakkımızdaki ağır ceza  davaları beraatle sonuçlandı.”

"OHAL KOMİSYONUNA DAİR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Ardından Ali Ekber Doğan söz aldı. KHKlerle ihraç edilen 130 bini aşkın kişi ile birlikte göreve dönüş için OHAL icadı OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna mecbur edildiklerini belirten Doğan, şunları söyledi: “Bunun bir hukuk yolu olmadığını biliyorduk. Tam tersine, yıllarca hukuka erişimimize engel olan Komisyon 28 Ekim 2021 tarihinden itibaren başvurularımızın neredeyse tamamıyla ilgili ret kararı verdiğini bizlere tebliğ etti. Komisyon verdiği retlerle, Anayasa Mahkemesinin kararını görmezden geldi ve Anayasayı tanımadığını ilan etti. Bu ciddi bir hukuk skandalıdır. Bu basın açıklamasının ardından avukatlarımızla birlikte, Komisyonla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı da kamuoyuna duyurmak isteriz.”

KHK’LER GİDECEK, BİZ KALACAĞIZ

OHAL Komisyonunun ret kararı iktidarın barış akademisyenlerine karşı hak ihlallerinin devamı konusundaki ısrarını gösterdiğine dikkat çeken Doğan, “Baştan sona haksız ve hukuksuz olan bu kararlar, siyasi iktidarın bize yaşatmak istediği “sivil ölüm"e karşı demokratik dayanışmanın, üniversite özerkliğinin yok edilmesine karşı mücadelenin ve akademik özgürlükleri savunmanın yaşamsal önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sonuç olarak, OHAL Komisyonunun anayasal suç işleyerek verdiği ret kararlarını reddediyoruz. Gasp edilen haklarımızı geri almak, toplumdan doğadan barıştan yana bilgi üretmeye devam etmek, özerk-demokratik üniversiteyi kurmak  için mücadeleyi sürdürdüğümüzü kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz. Komisyonunuzu da retlerinizi de tanımıyoruz! KHK’ler gidecek biz döneceğiz! Barışı ve akademik özgürlükleri savunmaya devam ediyoruz!” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Üretici köylüler Bakanlık önünden haykırdı: Borçlu değil alacaklıyız!

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Durmuş: Enflasyonu düşüremedik, yerine ihracat verelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...