06 Ocak 2022 11:48

İlhan Sami Çomak’tan yeni şiir kitabı: Hayattayız Nihayet 

Nicedir yazdıklarını içeriden bize ulaştıran Şair İlhan Sami Çomak’ın yeni şiir kitabı “Hayattayız Nihayet” 14 Ocak’ta raflarda yerini alıyor.

İlhan Sami Çolak'ın "Hayattayız nihayet" adlı şiir kitabı Manos'tan çıkıyor

Paylaş

 

Manos Kitap tarafından okurla buluşturulan “Hayattayız Nihayet”in basın bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

“İlhan Sami Çomak’ın yeni şiir kitabı Hayattayız Nihayet ‘Çünkü götür beni buradan, çok şey gördüm’ dizesiyle başlıyor; ‘özgürlük’ şiirinde bir yere taşınmanın ya da gitmenin adımlarını sorguluyor şair. Kitap ‘Çok susadım’ şiiriyle ve ‘Hayat seni çok seviyorum!’ dizesiyle bitiyor. Sevdiği hayata ses gönderiyor duvarların ardından şair. Nicedir yazdıklarını içeriden bize ulaştıran İlhan Sami Çomak, şiirin olanaklarıyla hapishaneden sözcüklerle adeta firar ediyor. Yan yana gelmemiş sözcükleri duvarların gölgeli güneşinde büyüterek şiire dönüştüren bir duyarlığın yeni şiirleri bir araya geliyor Hayattayız Nihayet kitabında. Daha önceki şiirlerine akran, akraba, sırdaş ama bir o kadar da yeniliğe açık, denemekten korkmayan ve ısrarla yatağını değiştirmek için uğraşan bir ırmağın delişmenliği hakim şiirlere. Bir şairi hapiste tutmak güç elbette. Aşkın ve özlemin, zamanın ve çocukluğun coşkun seli hayata yeni sorular ve anlam katmak için yoruyor dizeleri. Manos Kitap, İlhan Sami Çomak’ın yeni şiirlerini bir araya getirdiği Hayattayız Nihayet ile yolculuğuna devam ediyor.”

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

1973 yılında Bingöl-Karlıova’da doğdu. 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken, yoğun işkenceler gördüğü bir gözaltı sürecinden sonra tutuklanarak cezaevine kondu. Yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, DGM’de gerçekleşti. İdama mahkûm edildi ancak, Türkiye’de idam cezası kalkınca, cezası müebbet hapse çevrildi. 

Türkiye’deki yasal yolların tükenmesiyle yaptığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurusu sonucu AİHM, 2007’de Çomak’ın adil yargılanmadığına ve yargılamamın yenilenmesine hükmetti. Kararın üzerinden altı sene geçtikten sonra, 2013’te yargılama yeniden başladı. Ancak yeniden yargılama da –yine hiçbir delil olmaksızın– 2016’da Çomak’ın aleyhine sonuçlandı. Dosyası şu an Anayasa Mahkemesi’nde.

Erkek kardeşinin vefatı üzerine onun ismi olan Sami’yi de kendi ismine katan İlhan Sami Çomak’ın cezaevinde kaldığı 27 sene içinde yayımlanmış onlarca düzyazı ve makalesi ile dokuz şiir kitabı bulunmaktadır: Gitmeler Çiçek Kurusu (Fırat Yayınları, 2004), Açık Deniz (Aram Yayınları, 2007), Günaydın Yeryüzü (Aram Yayınları, 2011), Kedilerin Yazdığı İlahi (Yasakmeyve Yayınları, 2014), Bir Sabah Yürüdüm (Yasakmeyve Yayınları, 2017), Yağmur Dersleri (Yasakmeyve Yayınları, 2017), Dicle’nin Günlüğü (Yasakmeyve Yayınları, 2017), Geldim Sana (Manos Kitap, 2019), Hayattayız Nihayet (Manos Kitap, 2022).

Şiirleri İngilizce, Norveççe, Rusça ve Galce’ye çevrilen Çomak, Türkiye Pen üyesi olmasının yanı sıra Kürt Pen (PENa Kurd), Norveç Pen ile Galler Pen Cymru Yaşam Boyu Onur Üyesi, Avusturya Pen Onur Üyesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir. Geldim Sana, Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülü’ne layık görülmüştür. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Rojhat Doğru'ya müebbet hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Aysel Tuğluk için adalet talebini dile getiren HDP'li Gergerlioğlu hakkında soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...